PDA

Zobacz pełną wersję : Kompatybilność zespołów.



7niebo
14-01-2015, 19:49
Witajcie.
Zestaw będzie służyć do autocad (2d, 3d) i 3ds max (budżet około 3000zł)
Mam taki zestaw komputerowy:
http://www.morele.net/inventory/info/CRr2Ny/
Dla tych, którzy nie chcą otwierać linku:
CPU Intel Xeon E3-1231v3 3.4 GHz LGA1150 BOX (BX80646E31231V3)
koszt: 1075,00
MOBO: Gigabyte GA-B85-HD3, B85
koszt: 299,00
RAM: Crucial Ballistix Tactical 8GB/1600 CL8 (BLT8G3D1608DT1TX0CEU)
koszt: 299,00
GPU: Asus GeForce GTX 750 OC, 1GB GDDR5 (128 Bit), HDMI, DVI (GTX750-PHOC-1GD5)
koszt: 459,00
COOLER: SilentiumPC Fera 2
koszt: 89,00
(nie są wymienione wszystkie komponenty z powodu mojego lenistwa, są one w linku)
Czy CPU będzie kompatybilny z tą MOBO? (na stronie producenta MOBO nie ma go wymienionego żadnego Xeonka, że jest kompatybilny)
BEZ OC
Czy jest za mało RAM i czy są złe?
Czy jest mi potrzebne do tego inny cooler niż boxowy (oczywiście chcę zaoszczędzić kasę)?
Dzięki wszystkim za pomoc %-)

Dziarson
14-01-2015, 19:53
http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4690k-socket-lga1150-64bit-do-3-9-ghz-88w-cache-6mb-box-bx80646i54690k-647918/

Bier to **** na Xeona

7niebo
14-01-2015, 19:58
Ale procesor jest niekompatybilny z płytą, tak?
Zdaje mi się, że te 4 rdzenie od i5 mogą nie wystarczyć przy renderingu.

Dziarson
14-01-2015, 20:05
Rdznie spokojnie nadrobisz częstotliwościa , procek może działac na tej płycie ale nie musi yć kompatybilny a jak myslisz o renderingu no to sory ale 2011 sie kłania .

tomcuk
14-01-2015, 20:07
Jak nie podkręcasz, to Xeon będzie lepszy. Natomiast po OC tamten Core i5-4690K będzie bardzo podobnie sprawował się w renderingu i zapewniał wyższą wydajność jednego wątku. Tylko kwestia tego, czy Fera 2 wystarczy i na jaką sztukę trafisz. Płyta spokojnie łyknie tego Xeona. Co do RAM-ów, nie wypowiem się, bo się nie znam xD.

7niebo
14-01-2015, 20:09
Jak nie podkręcasz, to Xeon będzie lepszy. Natomiast po OC tamten Core i5-4690K będzie bardzo podobnie sprawował się w renderingu i zapewniał wyższą wydajność jednego wątku. Tylko kwestia tego, czy Fera 2 wystarczy i na jaką sztukę trafisz. Płyta spokojnie łyknie tego Xeona. Co do RAM-ów, nie wypowiem się, bo się nie znam xD.

Pisałem, że producent nie podaje Xeonów we wspieranych.
Sorry, nie napisałem, że bez OC ma być.

Rdznie spokojnie nadrobisz częstotliwościa , procek może działac na tej płycie ale nie musi yć kompatybilny a jak myslisz o renderingu no to sory ale 2011 sie kłania .
Co do 2011- 3000 złotych to chyba na płytę + proca co najmniej :P

Dziarson
14-01-2015, 20:11
Mnie to wkurza zawsze w tych ich zestawach 1 rzecz czy to tak ****a cięzko napisac mam gotówkiem albo biore na raty ?

Za każdym razem ten sam problem bo jak by napisał mam 3k w domu lezy i czeka to co innego niz mam raty 0% ale dam rady spłacic 3k zł .

tomcuk
14-01-2015, 20:17
Pisałem, że producent nie podaje Xeonów we wspieranych.
Sorry, nie napisałem, że bez OC ma być.

Mnie to nie dziwie, że nie podaje (oficjalnie to procesory do serwerów %-)). Będzie działać.

7niebo
14-01-2015, 20:26
Czy nie będzie problemów z wykrywaniem i identyfikacją CPU przez MOBO?
Czy mógłbyś jeszcze skomentować temat RAM i cooler?

tomcuk
14-01-2015, 20:38
No będzie. Co więcej, ten Xeon JEST na liście kompatybilności.

http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=4566

Cooler styknie, chociaż BOX pewnie też byłby w porządku. Co do pamięci, pisałem, że się nie znam ;P. Tak na marginesie, ja bym brał Themisa, a nie Ferę 2.

http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-raijintek-themis-0p105255-602807/

Chaosmaker666
14-01-2015, 20:42
Wklepałem "autocad how much ram" w guglach i piszą ze 8 gb powinno wystarczyć przy normalnych projektach, przy większych lepiej 16 i piszą ze dobrze sprawuje się szybszy ram no i minimum 1 gb pamięci na karcie bo to podobno też ma wpływ, polecam google na przyszłość %-) Boxa może lepiej nie bo jednak warto dać te 100 zł chociaż i mieć cisze bo jednak troche szumi ten mały wentylatorek, to nei to samo co 120 mm

7niebo
14-01-2015, 21:02
Ach ten Gigabyte:
Support for Intel® Core™ i7 processors/Intel® Core™ i5 processors/Intel® Core™ i3 processors/Intel® Pentium® processors/Intel® Celeron® processors in the LGA1150 package
Nie wiem dlaczego, ale wcześniej nie otwierała mi się lista CPU.

tomcuk
14-01-2015, 21:20
Nie wiem dlaczego, ale wcześniej nie otwierała mi się lista CPU.
To bez znaczenia, Xeon jest na liście, więc musi działać ;P.

7niebo
14-01-2015, 21:42
To bez znaczenia, Xeon jest na liście, więc musi działać ;P.
Generalnie nie za bardzo ufam gigabyte, bo miałem dwie płyty i na obu się zawiodłem.

Dzie\ęki za pomoc. :)