PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór kontenera CPU

Curtix
14-04-2015, 21:46
Cześć!

Nadszedł czas na pytanie o kontener do LN2.
Możecie mi powiedzieć ile takie ustrojstwo kosztuje, na co zwracać uwagę?

Bardzo był bym wdzięczny za zdjęcia Waszych potków tym bardziej ich wnętrza.;)

ivanov
14-04-2015, 22:28
Na chwilę obecną liczy się trzech producentów - EKWaterblocks (http://www.ekwb.com/shop/extreme/cpu-cooling.html), KingpinCooling (http://kingpincooling.com/containers/), 8ECC (http://der8auer.com/product-category/cpucontainer/). (http://der8auer.com/product-category/cpucontainer/)

ryba robi (?) fajne i stosunkowo tanie kontenery, tyle że ostatnio ma bardzo poważne problemy z terminowością. Osobiście czekam na kontenery od niego grubo ponad rok, inni userzy też poskładali zamówienia i nie mogą się doczekać. Więc na chwilę obecną nie brałbym na poważnie jego oferty (o ile jakąś ma).

Kiedyś producentów było więcej, ale towarzystwo się wykruszyło. Do zaprojektowania pota trzeba mieć całkiem konkretną wiedzę i najlepiej w trakcie fazy projektowania przeprowadzić symulacje fizyczne dotyczące rozpraszania się ciepła. Do tego dochodzi konieczność posiadania frezarki CNC, która do tanich sprzętów nie należy.

Co do wspomnianych wcześniej producentów:

EKWB to w rzeczywistości Petri Korhonen "SF3D". Petri robił poty wspólnie z rybą, ale się pokłócili. Petri jako właściciel projektu pota Inflection Point udoskonalił projekt i skumał się z EKWaterBlocks. Sprzedaje pod ich marką.

Podobno pot Inflection Point EVO jest dobry, ale jak dla mnie odstraszający jest strasznie dziwaczny i przekombinowany system montażu. Każdą zapinkę trzeba kupować osobno, a w dodatku nie ma wersji dla LGA 775, s.478, ani s. 754 / 939 / 940.

Wysyłka do Polski jest stosunkowo tania i nie trzeba płacić cła (EKWB mieści się i produkuje w Słowenii).

8ECC to Roman Hartug "der8auer". Od dłuższego czasu robi poty i raz na jakiś czas wprowadza nowe, ulepszone rewizje. Obecnie ma w ofercie dwa kontenery.

Uniwersalny Fusion 3.1. Zapinka pasuje do wszystkiego. Ludzie go chwalą.

Beast to nowość i jak na razie jest mało informacji na jego temat (nawet jeszcze nie ma go na chwilę obecną w sklepie).

Roman mieszka w Niemczech i tam robi swoje poty, więc wysyłka jest stosunkowo tania.

KingpinCooling (KPC) to Vince Lucido "Kingpin". Amerykanin, kiedyś mieszkał w USA i tam robił swoje poty. Jednak przeniósł się na Tajwan i tam teraz produkuje kontenery. Podobno po przeprowadzce jakość wykonania jego produktów minimalnie spadła, ale i tak jest spoko. Przesyłka z Tajwanu jest dosyć droga, w dodatku przywalą cło.

Ma w ofercie aż trzy potki CPU.

Venom 6.66 to bardzo duży potek do procków bez coldbuga. Jest całkiem fajny, ale bardzo mocno mrozi płytę główną i dosyć ciężko go zaizolować. W dodatku nie pasuje na LGA 775, s.478 i s. 939 / 754 / 940.

Dragon F1 Extreme to bardzo ciężki pot zrobiony w całości z miedzi. Świetny do procesorów z coldbugiem. Zapinka nie pasuje na s.478.

Dragon F1 Gemini 2.0 to uniwersalny potek. Ma dwie różne, wymienne podstawy. Szybka jest do procków bez coldbuga (ale nie jest tak dobry jak Venom). Wolna jest do procków z coldbugiem (ale nie jest tak dobry jak Dragon Extreme). Też nie jest kompatybilny z s.478.

- - - Aktualizacja - - -

Temat przyklejam i nieco zmieniłem mu nazwę ;)

Curtix
14-04-2015, 22:48
Wow... Wiedziałem że mogę liczyć na pomoc od Was ale całego wypracowania się nie spodziewałem ;D

A jakieś prywatne spostrzeżenia, pomysły, rady?

ivanov
14-04-2015, 23:24
Może jeszcze komuś się to przyda ;)

Jeśli teraz bym stał przed wyborem, to poczekałbym na info dotyczące 8ECC Beast. I wybierałbym między nim, a Fusion 3.1.

Blue
15-04-2015, 01:45
Tak, ja też czekam na Beast'a.
EKWB nie polecam.

ivanov
15-04-2015, 10:12
EWKB po prostu jest zbyt dziwny.
XA mówił, że zapinka mu się rozwaliła %-)

Poty Kingpina byłyby nawet całkiem fajne, ale przesyłka + cło wychodzą drogo.
W dodatku szpilki M3 i te malutkie nakrętki mi nie odpowiadają. Pręty M4 z dużymi nakrętkami są dużo wygodniejsze w użyciu.

Curtix
15-04-2015, 20:57
Może ja jestem specjalny, ale... Nie mogę znaleźć rozstawu otworów w s.478 Jest mi to dość potrzebne. Oraz do zaawansowanych, jaka jest średnica otworu w płycie/grafice na śruby/piny? Z tego co ja mierzyłem to jest M3 a Ivanov pisze że M4 też daje radę.

ivanov
15-04-2015, 21:01
Do każdej płyty M4 wchodzi.

Jeśli chodzi o karty, to M3.

Curtix
15-04-2015, 21:12
To bardzo dużo wyjaśnia fakt mierzyłem w karcie. Dzięki!

Curtix
19-04-2015, 14:01
Powiedzcie mi jeszcze co się liczy w dobrym kontenerze, masa czyli pojemność cieplna kontenera czy powierzchnia styku kontenera z LN2? Nie musi to być wykład tylko wasze odczucie.

ivanov
19-04-2015, 14:09
Wszystkie kontenery oprócz EKWB mają dużą podstawę, więc tym nie należy się przejmować. Z resztą, z tego co słyszałem, nawet EKWB dobrze działa z prockami LGA 2011, które mają ogromny IHS.

Co do masy, to zależy to od procka.

Jak ma coldbuga, to im wyższa pojemność cieplna, tym lepiej (vide Dragon F1 Extreme).

Z kolei jeśli procek nie ma coldbuga, to im większa powierzchnia wymiany ciepła azot-kontener, tym lepiej (zobacz ile nawierceń ma Venom). Masa nie liczy się tak bardzo.

- - - Aktualizacja - - -

Z tego co podejrzewam, to planujesz sam zrobić kontener :P

Od razu Ci powiem, że nawiercenia nie mogą mieć zbyt małej średnicy, gdyż azot nie będzie do nich "wchodził" i będą się robiły kieszenie powietrzne.

Teoretycznie najlepszy byłby kontener z diamentu %-) Jeśli chodzi o metale, to srebro. Aczkolwiek z innych względów, niż przewodność cieplna (nie chciałeś wykładu ;P), powinno to być srebro .925 Sterling, a nie czyste srebro.

Curtix
19-04-2015, 14:14
Dobra przyznam się, chce sam zrobić taki kontener na LN2/DI. Mam kilka projektów, jak będę w domu to postaram się je dodać i prosił bym o jakiś komentarz.

- - - Aktualizacja - - -

Człowiek jak otwarta księga %-)

Tak to już wiem. Mam coś podobnego do Fusion3.1. Celuje w coś podobnego do Beast tylko napotykam problemy technologiczne.

- - - Aktualizacja - - -

Swoją drogą myślałem, że kogoś choć trochę zaskoczę ale z tego co poczytałem po forum nie takie pomysły były.

ivanov
19-04-2015, 14:23
Duniek / Maniakalny robił poty (głównie GPU). Jedne były całkiem spoko, inne były słabe.
Głównie dla tego, że robił je na czuja i raz wychodziło, a raz nie.

Qjak z OCLab coś próbował. Niestety chyba nikt poza nim nie ma tych potów CPU, więc ciężko coś powiedzieć.

bartx również kombinował. Też ciężko powiedzieć coś o nich.

W PL pewnie jeszcze więcej ludzi coś kombinowało, tylko że jak scena się rodziła, niestety nie byłem jeszcze aktywny. A obecnie często dosyć ciężko dokopać się do tak archiwalnych rzeczy, tym bardziej, że nawet jak na coś się trafi, to hosting zdjęć już dawno wygasł.

- - - Aktualizacja - - -

Jeszcze jeszcze zostaje pytanie, czy dłubanie własnego projektu nie wyjdzie Cię cenowo porównywalnie do kupna kontenera.

Curtix
19-04-2015, 14:24
Mam dostęp do maszyny, miedź właśnie załatwiam więc na wakacje powinno udać się coś zrobić. Jak sam się pobawię albo powstanie v2 to mogę podesłać jeden do testów xP

ivanov
19-04-2015, 14:33
Tych foto, zdaje się, nigdzie nie ma.
Tak wygląda nowa rewizja pota ryby. Niestety nie mam lepszego zdjęcia.
Ma to gotowe od maja 2013 (albo jeszcze wcześniej).

http://abload.de/img/rybat3ulu.jpg (http://abload.de/image.php?img=rybat3ulu.jpg)

- - - Aktualizacja - - -

Bardzo chętnie potestuję :)

Do tej pory prywatnie miałem tylko Inflection Point (pierwsza rewizja) oraz Venoma.
U Xtreme Addicta korzystałem z Dragon Extreme. Tyle, że z pierwszej wersji (trochę innej, niż ta która jest teraz w sprzedaży).

- - - Aktualizacja - - -

No i widziałem w użyciu Inflection Point EVO oraz Fusion 3.1, ale nie lałem do nich wystarczająco długo, żeby móc mieć o nich jakieś sensowne zdanie.

Nifir
19-04-2015, 14:39
Nie opłaca się. Jak będę w domu, to wytłumaczę. :P

phobosq
19-04-2015, 16:00
Ja mam pota od qjaka :) ale jeszcze go nie śmigałem. Jedno wiem, ciężkie z niego bydlę.

Nifir
19-04-2015, 18:45
Im cięższy, tym lepiej kontrolować temperaturę, więc łatwiej się kręci przy coldbugu. Niestety przy dużej różnicy do coldbotbuga np. CB -130°C i CBB -50°C stracisz sporo azotu jeżeli platforma będzie ci się wysypywać.

Jeżeli chodzi o materiał. Dla przykładu taki potek od ryby. Z tego co wiem, to on jest strugany z jednego kawałka miedzi, plus na górę tulejka z aluminium. Zajmijmy się tym kawałkiem miedzi. Wymiar pręta potrzebny do wycięcia takiego kształtu to w tym przypadku: 80Φ i 94mm wys. Taki kawałek miedzi to około 4 kg, a waga metra 45kg. Są firmy które nie sprzedają na wymiar. A metr to trochę za dużo. :P Szukałem trochę cen miedzi, ale jakoś nie ogarniam tego, bo wychodzi mi, że w skupie płacą 20zł za kg, a w sprzedaży 5zł za kg. :P Tak więc trzeba podzwonić. Ale tanio to nie wychodzi. Przy cenie miedzi aluminium nie ma już aż takiego znaczenia. Oczywiście im większy pot tym więcej będzie kosztować i tym więcej materiału będziesz musiał wystrugać.

Druga sprawa to projekt. Zrobisz to na frezarce ręcznej, to nie będziesz musiał projektować, ale będziesz chciał to zrobić na frezarce CNC, to już kilka godzin pracy dochodzi. Kolejna sprawa to jak ma wyglądać i jak działać. Jak nigdy nie używałeś, to myślisz, że to dobrze zaprojektujesz? :) Wiele osób zrobiło kilka/kilkanaście potów zanim skumało co i dlaczego należy robić. Można zrobić symulacje np. w Fluent od Ansysa, ale tu już dochodzą niesamowite koszta i znajomość tematu.

Ok. Masz materiał i projekt, co teraz. Teraz należy to wydziergać. Jeżeli nie popełniłeś nigdzie błędu, to powinno udać się bez straty materiału, ale... By wyryć takie ilości miedzi będziesz potrzebował komplet frezów i wierteł. Część się zużyje, część połamie, więc straty będą i tu.

Jak będziesz miał szczęście, to zrobisz za pierwszym podejściem dobry potek i zmieścisz się w kwocie 500zł. Ale moim zdaniem, jeżeli masz szczęście by to osiągnąć, to lepiej zainwestuj w kupony lotto. ;)

Curtix
19-04-2015, 21:18
1.Frezarkę i tokarkę mam CNC razem z obsługą i narzędziami za free.
2.Projekt ok wzoruje się na tym co jest, trudno ryzyk fizyk.
3.Znalazłem firmę która sprzedaje kawałki mniejsze niż metr tylko muszę się jutro z nimi dogadać.
4.Fi70 starczy z zewnątrz nie musi być extra gładki
5.Co mi szkodzi xD

Nifir
19-04-2015, 21:29
2.Projekt ok wzoruje się na tym co jest, trudno ryzyk fizyk.

Maszynie CNC myśli nie wystarczą. :P A jak zmaścisz projekt, to możesz popsuć materiał i głowicę.
Im większe fi tym większą pojemność cieplną osiągniesz, acz nie upieram się przy 80mm. XA też ma pota o mniejszej średnicy.

Curtix
19-04-2015, 22:04
Programowanie w Gcode nie jest takie trudne. Są programy symulacyjne poza tym stoi nade mną wielki brat i pilnuje moich poczynań.
Tylko jeśli chce mieć zapinkę pod wszystkie podstawki w tym socket A to niestety więcej niż Fi70 nie dasz.

Nifir
19-04-2015, 23:53
Ale stopa pota nie ma Fi80. Robisz ścięcie do 50mm https://dl.dropboxusercontent.com/u/29408495/2015-04-19%2022.45.21.jpg

Curtix
20-04-2015, 10:02
To też jasne ^^ Tylko NIC nie może być nad otworami w płycie głównej kiedy zapinkę chce zrobić od góry tak jak jest np w Fusion 3.1 albo Venom 6.66

Nifir
20-04-2015, 19:34
No tak, masz rację. :P

- - - Aktualizacja - - -

Chyba, że zrobisz jakąś zmyślą przejściówkę. :P

Curtix
21-04-2015, 00:21
Derp da się zrobić! Ale mi pomysł dałeś... THX ;D

Curtix
11-01-2016, 22:25
Po długich i ciężkich bojach udało się! Na reszcie mam samą podstawę pota. Reszta będzie gdzieś po lutym :)
http://zapodaj.net/8a71a6803baf8.jpg.html
http://zapodaj.net/8246044e70d2a.jpg.html
http://zapodaj.net/cfa1929da6c0c.jpg.html
http://zapodaj.net/430d6a08c4d5e.jpg.html

Co o tym sądzicie?

phobosq
11-01-2016, 23:26
Dat copper! :) ile waży? Wygląda nieźle, zobaczymy przy pierwszym zalaniu :)

Curtix
11-01-2016, 23:38
Hmm... Pełny walec ważył jakoś ponad 1,5kg. Teraz niestety nie mam wagi xP

Z czystej matematyki wynika że waży jakieś 1,1kg

ivanov
12-01-2016, 09:54
Wygląda całkiem sensownie.
Powiedz, jak głębokie są nawiercenia?

Curtix
12-01-2016, 13:17
Otwory są na 50mm od czoła walca. Dodał bym cały rysunek techniczny tylko nie wiem czy autodesk się nie przyczepi. W wolnej chwili przerysuję na kartkę xP

Weryl
15-11-2016, 12:50
Troszku się podłącze: Ktoś coś słyszał/widział o potach od Bartx'a (http://www.overclock.net/t/1571849/budget-copper-cpu-pot-mounting-kits-backplates)?

ivanov
15-11-2016, 13:37
Bartek spoko i uczciwy gość, wygląda na to że jest ostatnią osobą, która się tym zajmuje w PL.

Weryl
15-11-2016, 15:42
Bartek spoko i uczciwy gość, wygląda na to że jest ostatnią osobą, która się tym zajmuje w PL.

Wszedłem na jego "sklep" i widzę kaskady SS. lepiej na początek kaskade czy pota?

ivanov
15-11-2016, 15:55
Masz moje poradniki o extreme OC. Tam jest rozważone za i przeciw.

Do pota musisz kupić kontenery LN2 i kupować azot + sporo różnego dodatkowego sprzętu. To nie jest tanie.
DI się kompletnie nie opłaca.

SS to w sumie jednorazowy wydatek i prostsza obsługa, ale też gorsze OC (najczęściej).