PDA

Zobacz pełną wersję : Wydajny zestaw do biura (2500zł)



Marucins
18-06-2015, 09:08
Cześć

Potrzebuję wydajny komputer do prac biurowych za 2500 zł. Dla skrzynki mATX z systemem np. Win8.1.
Od zestawu mogę odjąć obudowę*, mysz, klawiaturę**.

*Budę oddam swoją w darowiźnie: Cooler Master Silencio 352
**Co prawda klawiaturę mógłbym wymienić. Na niskoprofilową.

Obecnie pracuję na monitorze 17" 4:3 - darowanemu koniowi...
oczywiście chciałbym wymienić na większy. Komfort pracy z wieloma aplikacjami naraz.

Do czego wykorzystuję obecnego grata:

1. aplikacje biurowe kilka okienek Worda, Excela czy poczty - szybka między nimi nawigacja.
- a jak trzeba to jeszcze w tle uruchomić OCR pdf.
2. odpisywanie na maila tworząc dokument np. Word na podstawie załącznika w PDF.
3. konwersja kilkudziesięciu zdjęć aby wrzucić je na serwer.
4. w międzyczasie włączenie przeglądarki i wyszukanie danej kwestii.
5. upload materiałów video przez dedykowaną przeglądarkę (inną).
6. 0 gier i umilaczy czasu np. we Flashu.
Czekanie to najgorsze co może być...


Części chciałbym zamówić już w poniedziałek. Aby spokojnie mogły zostać wysłane do pierwszego tygodnia Lipca.

Madzina
18-06-2015, 09:48
Jak bardzo dużo pracujesz w Wordach i Excelach, to może warto zastanowić się nad zakupem dwóch monitorów.

A tak ogólnie, to:
i5
tania płyta główna
4gb ramu
jakiś dysk 1TB

i będziesz zadowolony - wydasz może z 1600 zł na kompa zostanie Ci 900 zł albo na monitory albo na klawiaturę albo na cokolwiek

ivanov
18-06-2015, 10:24
Do takich zastosowań i3 wystarczy, a będzie tańszy. Aczkolwiek wiadomo, że i5 nie zaszkodzi ;)
SSD to podstawa! HDD tylko jako magazyn danych, o ile w ogóle jest potrzebny.
Przy dużej ilości zakładek i działań jednocześnie warto wziąć 8 GB RAM. Tym bardziej, że dopłata bardzo duża nie jest.

Proponuję takiego kompa (http://proline.pl/?fn=koszyk&1:WD+WD10EZEX;1:CT250MX200SSD1;1:CORE+I3-4160;1:SSR-430ST;1:GA-B85M-D3H;1:CM+NSE-200-KKN1;1:BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU).

Madzina
18-06-2015, 10:39
Obudowa ponoć jest :D co do ramu to z tym nie ma problemu zawsze można dołozyć :)
i3 powinno być ok, chociaż jeżeli budżet pozwala to bym wepchnął i5 - spokój na dłużej - Ram, dysk i inne można łatwo dołozyć, a procek zazwyczaj ludzie zostawiają na dłużej

Marucins
18-06-2015, 11:33
Podłubałem i sugerując się waszymi informacjami sklepałem coś takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/pzCWwA/

Uwagi:
Zestaw z procesorem i5-4460, ale zastanawiam się nad zmianą na Pentium np G3450 a pozostałą kasę przeznaczyć na lepszy mob, i klawiaturę. Na monitor będzie za mało funduszy.

Ale to co pokazał ivanov tez fajnie wygląda - wywalić tylko budę. I jakiś monitor i Windows dorzucić trzeba.

michi93
18-06-2015, 11:36
lepsze mobo do niczego nie potrzebne. To już wolał bym zamiast do lepszego mobo kupić coś cichszego niż box intela.
Procek i3 wg. mnie starczy spokojnie.

7niebo
18-06-2015, 11:40
Do biura polecałbym monitor 4:3 (większa powierzchnia robocza niż 16:10 i 16:9).
Przy projektowaniu wygodniej pracowało mi się na 4:3.
Przy wielu oknach przydatne jest więcej monitorów niż jeden, więc można wrzucić tam jakąś i3 i 2 monitory ;)

Marucins
18-06-2015, 11:48
PS na marginesie, sklep w jakim kupię nie ma znaczenia. Może być proline - moje prywatne zakupy w tym sklepie kończyły się powodzeniem.

A co z Pentiumem - za mało przyszłościowy? A jak w konfrontacji z i3?
Proc nie będzie kręcony, bo i po co (mało tego ta płyta nie pozwala na OC). Więc lepsze chłodzenie nie ma sensu.


Drugi monitor.
Mogę capnąć od księgowej albo dyr. stare 17" 4:3 sprzed wymiany. Ale ja nie mam gdzie tego postawić :\

michi93
18-06-2015, 15:26
Więc lepsze chłodzenie nie ma sensu.
Mnie już sam montaż BOXa denerwuje a co dopiero jego kultura pracy nawet w spoczynku, dlatego proponuję zwłaszcza że jest to niewielki wydatek.

Marucins
18-06-2015, 19:55
Dodałem system i monitor wywaliłem budę i HDD. Otrzymałem coś takiego

http://proline.pl (http://proline.pl/?fn=koszyk&1:CT250MX200SSD1;1:CORE+I3-4160;1:SSR-430ST;1:GA-B85M-D3H;1:BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU;1:WN7-00934;1:MONBENL220064)

ivanov
18-06-2015, 20:50
Prezentuje się to dobrze :)

Możesz za postulatami michi-ego jeszcze dodać chłodzenie np. SPC Spartan.
Wprawdzie procesor ma w zestawie dołączony cooler, ale fakt, że instalacja BOXa jest irytująca, a Spartan będzie cichszy i zarazem wydajniejszy.

Marucins
19-06-2015, 09:00
PRO (http://proline.pl/?p=SPC+SPARTAN+PRO+HE924)czy LT (http://proline.pl/?p=SPC+SPARTAN+LT+HE922)?

Madzina
19-06-2015, 10:29
Pro jest o paręnaście procent wydajniejszy ;) przynajmniej z tych informacji które udało mi się znaleźć - choć źródło mało wiarygodne

http://3.bp.blogspot.com/-h-aliAd7K-c/UmDmKiNEr8I/AAAAAAAAAf4/WsB3yYNH2SY/s1600/temp.+por%25C3%25B3wnanie.jpg

Marucins
19-06-2015, 11:01
OK dodałem PRO. Ta wersja LT niemal jak BOXowe chłodzenie.

An2
31-03-2017, 18:57
nowy czy używany?

Drewniany spamerze. %-)