PDA

Zobacz pełną wersję : Modernizacja do 3000zł



scav
21-10-2018, 22:11
Cześć, potrzebuje porady jeśli chodzi o upgrade swojego zestawu. Obecnie mam:

i5 4690k 4.6ghz
msi z97-g43
gtx 970
ram 8gb ddr3
tt smart 530w
grandis v1


Chciałem wymienić to co mam na i7 8700k + płyta i ramy, ale to co sie dzieje z cenami intela woła o pomstę do nieba.
Zastanawiam się nad ryzenem - 2700x kosztuje 1500zł a 2700 1200zł.

Mam jednak kilka pytań i jeżeli jest tu jakiś użytkownik ryzena to byłbym wdzięczny za podzielenie się wrażeniami.
Głównie chodzi o to czy ten ryzen działa i jak działa, jaki jest potencjał oc, jak wygląda sytuacja z ramem itp itd.

Upgrade chce zrobić bo obecny procesor już nie wyrabia. Działam na dwóch monitorach i często gdy na 1 gram to robię w między czasie coś zupełnie innego na drugim i to wszystko po prostu nie działa dobrze, tnie i irytuje.

Także procesor, płyta i ramy idą na sprzedaż a w to miejsce muszę kupić coś nowego.
Amd będzie wspierało am4 do 2020 roku? Jakoś niedługo mają wyjść nowe ryzeny? Coś takiego obiło mi się o uszy.

ivanov
21-10-2018, 22:16
Nie myślałeś na początek nad zwiększeniem ilości RAM?

8 GB to obecnie mało nawet tylko do samego grania, nie mówiąc o robieniu dodatkowo innych rzeczy...

SSD jest?

scav
21-10-2018, 22:26
Myślałem o tym. Fakt użycia ramu na poziomie 97% przy 1 gierce i odpalonej przeglądarce na drugim monitorze jest frustrujący, nie powiem.
SSD jest. Zastanawiam się nad kupnem kolejnego. Strasznie tanie obecnie są.

Ram ramem, ale procesor też przy 1 gierce obciążony w 100%.

Generalnie wymiana połowy kompa wydaje się jedynym sensownym wyjściem, bo zostawać na tej samej generacji, zmieniając ewentualnie procesor na i7 i dokładając ramu to raczej średni pomysł.

Wolałbym zostać przy intelu, ale nie dam 2,5k za i7 8700k. Jeszcze mnie nie poyebao

Dziarson
21-10-2018, 23:34
bezsensu masz moze kogoś kto ma firme i moze kompa kupic na faktóre jak tak to bierz komplet z Czech ja uwazam ze Janusze biznesu powinni dostac w******* od UOKIK bo to co *******alaja to jajkis horror https://www.tsbohemia.cz/intel-core-i7-8700k_d279402.html?utm_source=heureka&utm_medium=srovnavac&utm_campaign=Elektronika+%7C+Pocitace+a+kancelar+%7C+Pocitacove+ komponenty+%7C+Procesory&utm_term=279402 ten sam procek za południowa granica 1800zł :sciana:

- - - Aktualizacja - - -

https://www.ceneo.pl/56756237 w Polsce 2200zł da sie żyć :hihot:

- - - Aktualizacja - - -

Ja bym kupił ram i Grafe napewno bo w 3k i tak sie nie zmieścisz a 970 to troche słabo na 2 monitory

- - - Aktualizacja - - -

https://proline.pl/konf/012591c2 na szybko zestaw który jest taki w miare tani ale i wydajny .

- - - Aktualizacja - - -

https://proline.pl/konf/012591c2 na szybko zestaw który jest taki w miare tani ale i wydajny .

ivanov
21-10-2018, 23:50
Coraz więcej gier chodzi po prostu źle, jeśli wrzuci się wysokie ustawienia i w kompie nie ma 16 GB RAM lub więcej. Pierwszy lepszy przykład to mega frustrujący stuttering Call of Duty WW II przy 8 GB.

Jeśli serio potrzebujesz robić kilka rzeczy jednocześnie, to obecnie RAM jest największym spowalniaczem, a nie CPU.

Weryl
22-10-2018, 00:06
Upgrade chce zrobić bo obecny procesor już nie wyrabia. Działam na dwóch monitorach i często gdy na 1 gram to robię w między czasie coś zupełnie innego na drugim i to wszystko po prostu nie działa dobrze, tnie i irytuje. tu raczej chodzi o ram jak ivanov podpowiada :E
Jeśli komp pod gry to nie lepiej GPU zmienić i Ram dokupić? Szczerze nie widzę sensu teraz na upartego wymieniać cpu jak drogie i nie potrzeba ;D @Dziarson ty się ciesz, Czechy podobno tyle samo cpu dostają co polska a rynek 4 razy większy ;P Pro po ryzena proc specyficzny do zwykłego grania daje rade ale jak się leci 144(+)hz to gierki wymiękają przez developerów którzy chyba dalej siedzą gdzieś w okolicach Pentiuma 4 :hihot: OC raczej znikome 5 i 7 lecą do 4.2 czasem 4.3

Pro po nowych ryzenów owszem mają wyjść ryzney "3XXX" oparte o 7nm architekturę zen 2 , samo 7nm powinno dać sporo w szczególności że intel dalej ma problemy z 10 nm ;) wiec dysproporcje w single core mogą spać drastycznie no i pobór prądu (przy podwyżkach jakie się szykują w Polsce może to niedługo mieć znaczenie ;). Zobaczymy ile mhz to da i czy w końcu ryzen będzie dobrze kręcił memki (mia być nowy kontroler ram)

Dziarson
22-10-2018, 01:09
no i pobór prądu (przy podwyżkach jakie się szykują w Polsce może to niedługo mieć znaczenie ;).
Weryl ty Janusz ekonomii :D

@Dziarson ty się ciesz, Czechy podobno tyle samo cpu dostają co polska a rynek 4 razy większy ;Pnie moja wina ze nas stac na intele i kazdy moze se 4 kupic a wy tyko jednego :hihot:

- - - Aktualizacja - - -

Z kompami jest tak jak kupic to szybko cos nowszego potem jak wchodzi nowosc to trzeba 2 kletnieggo kompa do żyda puki jest za co sprzedać intel cene trzyma a Ryzen ****a nowe cene o****li o 50% gorzej niz z autem z salonu :D

- - - Aktualizacja - - -

@scav zobacz co ma weryl w opiesie i gra w nowe gierki , ale kupił bym ram za pare stówek bo ddr3 staniało i dokupił jakaś 1070ti

Weryl
22-10-2018, 09:24
Weryl ty Janusz ekonomii
Czuję się urażony, powinienem yebnąć tu 2 stronicowy elaborat na temat : Dlaczego węgiel jest marnowany w elektrowniach. Ale jestem zbyt leniwy :E

nie moja wina ze nas stać na intele i każdy może se 4 kupić a wy tyko jednego
Nie moja wina że u władzy są osoby mądre inaczej, które każdą nową technologie przepierniczą na socjal no albo lotnisko do obsługi pól %-)

Pro po wymiany albo masz jakąś platformę w zanadrzu (coś starego przemęczyć się przez miesiąć i sprzedajesz zanim wyjdzie nowa, albo hołdujesz puki ci starcza, ludzie 2500k teraz wymieniają dopiero wiec jeszcze 2-3 lata ta i5 powinna dać radę w mid-endzie no albo jak tomcuk siedzieć można na i7 pierwszej generacji ;D No chyba że masz za dużo $$ i nie problem tracić co roku 50% to proszę sprzedawaj po premierze płytę za 40% wartości i cepa za 60 % ;P

Ogólnie Grafa niezależnie od gry (nowszej) ma 99% zużycia wiec chyba najbliższy update będzie ram 16 gb b-die + gpu jakaś 1070/1080 używane albo vega 7nm (o ile te 7nm coś da)