PDA

Zobacz pełną wersję : Zawody w podkręcaniu - 09.2012

Dawid_S
26-07-2012, 00:46
Najprawdopodobniej we wrześniu zorganizujemy zawody w podkręcaniu. Rozeznałem się na kilku forach, że teoretycznie najbardziej sprawiedliwe byłyby konkurencje "ustrzelenia" danego wyniku (wystarczy podkręcić lub obniżyć taktowania sprzętu i w kółko uruchamiać benchmark do momentu uzyskania danego wyniku). Jednakże nie w na tym polega podkręcanie... Mimo wszystko, warto sprawdzić co sądzicie o tym Wy drodzy użytkownicy, czyli osoby, które wezmą udział w tym evencie.

Do tematu dołączona jest ankieta - proszę głosować na najbardziej odpowiednią wersję. Można także komentować obecne propozycje. Będziemy na bieżąco dyskutować i modyfikować poniższe wersje zawodów OC.

----------------------------------------
Wersja nr 1.

1) Ciekawą opcją będzie konkurencja, w której liczymy procentowy przyrost taktowania procesora względem standardowych zegarów. Całość opierałaby się na walidacjach CPU-Z.

2) Kolejną konkurencją mógłby być np. 3DMark 2006. Starsza wersja umożliwi udział osobom ze starszymi komputerami. Tutaj również zasada przyrostu - wykonujemy wynik na standardowych taktowaniach karty graficznej i ustalonych przez siebie zegarach procesora. Później podkręcamy kartę graficzną, ale procesor i pamięć muszą być na tym samym poziome jak w poprzednim teście (stock). Wyliczamy procentowy przyrost punktów. Całość opierałaby się na walidacjach Futuremark.

3) Ostatnia runda odbyłaby się w np. SuperPI 16M. Tutaj już bez żadnych ograniczeń - kto wykręci lepszy czas otrzymuje najwyższą ilość punktów.

Aby było trudniej, wszystkie etapy należy przejść na jednej platformie testowej (ta sama płyta główna, procesor, pamięć, karta graficzna).

W każdej rundzie otrzymujecie odpowiednio 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0 punktów za kolejne miejsca. Sumaryczna ilość punktów ze wszystkich etapów wyłoni zwycięzcę oraz resztę osób na podium.

Nagrodzić chcielibyśmy 5 osób - 3. pierwsze z podium oraz 2 losowe osoby (tzw. lucky draw).

Wersja nr 2.

Ustrzelenie wyników + dodatkowa otwarta konkurencja.

Etap 1. to ustrzelenie wyniku w 3DMark 2006. Liczba punktów, którą trzeba będzie ustrzelić będzie znana dopiero w dniu rozpoczęcia zawodów.

Etap 2. to ustrzelenie danego czasu w np. wPrime lub SuperPI. Podobnie jak wcześniej, czas do ustrzelenia zostałby ustalony dopiero w dniu, gdy zaczniemy drugi etap.

Etap 3. to możliwie najwyższy wynik w 3DMark 2001 SE. Benchmark bardzo trudny do ogarnięcia, gdy chcemy uzyskać dużą ilość punktów. Tu już trzeba będzie się jeszcze bardziej pomęczyć niż we wcześniejszych etapach.

Do wszystkich etapów trzeba będzie używać tego samego sprzętu (płyta główna, procesor, pamięć, karta graficzna).

W każdej rundzie otrzymujecie odpowiednio 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0 punktów za kolejne miejsca. Sumaryczna ilość punktów ze wszystkich etapów wyłoni zwycięzcę oraz resztę osób na podium.

Nagrodzić chcielibyśmy 5 osób - 3. pierwsze z podium oraz 2 losowe osoby (tzw. lucky draw).

Wersja nr 3.

Ta opcja byłaby klasyczna - jak najwyższe wyniki w każdej konkurencji. Jedynym ograniczeniem byłaby stała platforma testowa (płyta główna, procesor, pamięć, karta graficzna).

Runda 1. to np. 3DMark 2006.

Runda 2. przykładowo SuperPI 16M.

Runda 3. byłaby niespodzianką, czyli test, który należy wykonać ogłoszony zostałby w dniu rozpoczęcia tej rundy.

regist88
26-07-2012, 08:46
Kurcze, mi się wszystkie podobają ;D

Wydaje mi się jednak, że w "wersji 1 - konkurencja 2" można trochę oszukać system:
- odpalić kompa na underclockingu i dopiero przy screenie podnieść takty do normalnego poziomu
- odpalić kompa na standardowych zegarach i w czasie benszowania zapuścić jakiegoś OCCT (żeby było mniej punktów)

Dawid_S
26-07-2012, 09:17
Po 1. - standardowe taktowanie procesora można wziąć ze specyfikacji producenta :) Tego się nie da oszukać.

Po 2. - mamy HWBot oraz różnego rodzaju portale, fora. W sieci można znaleźć wiele testów danych kart graficznych na danych ustawianiach. Będą tam też wyniki 3DMark 2006. Jeśli ktoś będzie miał sztucznie zbyt niski lub zbyt wysoki wynik - będzie to wiadome i wyraźnie widoczne. Ewentualnością jest to, że sami sobie załatwimy dany sprzęt i sprawdzimy jaki wynik on osiąga.

regist88
26-07-2012, 11:15
@1 Jak w teście obniżysz takty, potem je "znormalizujesz" i dopiero potem zrobisz walida to nie wykryjesz

@2 IMO za dużo roboty bo wyniki mogą się różnić (tweaki, różne OS, stan systemu itd)

sido107
26-07-2012, 11:40
wersja 2 to chyba najlepszy wybór :)

Dawid_S
26-07-2012, 13:22
@regist88, przecież standardowe taktowanie weźmiemy ze stron producenta, a nie okienka CPU-Z :P W przypadku 1. etapu nie robi się dwóch wyników - tylko jeden (po OC). Chyba nie rozumiesz o co chodzi w tym etapie ;P

Odnośnie wyniku 3Dmark - oczywiście, że można robić tweaki :) Przecież to też jest element OC.

Dziarson
26-07-2012, 13:38
Dla pierwszej dziesiątki , proste filmik z benchmarka .

regist88
26-07-2012, 13:44
@koziro

Napisałeś że:

"wykonujemy wynik na standardowych taktowaniach karty graficznej i ustalonych przez siebie zegarach procesora"

W tej właśnie części ktoś mógłby "tajnymi sposobami" obniżyć wydajność kompa, potem przywrócić ustawienia i zrobić screena. Potem zrobiłby krok drugi:

"Później podkręcamy kartę graficzną, ale procesor i pamięć muszą być na tym samym poziome jak w poprzednim teście (stock)."

i osiągnąłby duży wzrost wydajności.

Dawid_S
26-07-2012, 13:46
Zauważymy to :) Po taktowaniach można rozpoznać wiarygodność wyniku, zarówno @stock jak i po OC. Wszystko będziemy "konsultować" z Google i HWBot.

Dziarson
26-07-2012, 14:48
Czyli mam rozumieć że regist88 to kłamca i oszuakniec :P

regist88
26-07-2012, 14:52
@koziro
No nie wiem czy da radę (kilka % da radę niepostrzeżenie dorzucić), ale zawsze można spróbować i zobaczyć jak wyjdzie w praktyce.

@Dziarson
Dlaczego?
Po prostu chcę przewidzieć poczynania... kłamców i oszukańców :cwaniak:

Dziarson
26-07-2012, 14:55
Proste jak ktoś zrobi mniej niż 15sek na AMD to kłamca %-)
jak zrobi 15000pkt w 3d06 na 6600gt to t%-)eż kłamca

przyrosty procentowe to nie problem dal proca vlid cpuz vs stock z arc .
grafa zegar stock firmowy i valid z gpuz .
ram to samo Vlid i stock firmowy

N procentow sie piszee inaczj nie mm szanc

MJ
26-07-2012, 15:19
Wchodzi w rachubę podkręcenie inkrustowanego kamieniami z Jeleniej Góry Tissota ?! %-)

...zły to miesiąc na łostre wyniki :P

Dawid_S
26-07-2012, 15:49
Robiliśmy już kiedyś zawody w 3DMark'ach na zasadzie przyrostu procentowego. Nie było idealnie, ale ogólnie ok.
Napisze się porządny regulamin i ustali porządne zasady. Damy radę.

Z przyrostem taktowania nie będzie żadnego problemu - walidacje CPU-Z.

@MJ, we wrześniu będzie chłodniej na dworze :)

MJ
26-07-2012, 15:56
Będzie chłodniej ale tylko w teori, owszem z deka marudze ale bez mrozów to kiszka. Klimat się zmienia i tyle :afro:

Teoretycznie coś tam mogę podziergać no ale pierwszego posta przeczytać w całości nie jestem w stanie...w pierwszej chwili pomyślałem że to Pan Tadeusz (copy / paste) :hihot:

Jak walniecie skrót to oddam głos %-)

Dawid_S
26-07-2012, 15:59
Krócej nie będzie :P

Kilka rzeczy się powtarza, więc ogarniesz. Przeczytaj.

ViNG
26-07-2012, 16:05
Najoptymalniejsza wersja - 2 ...ale za to azot poleje się przy 2001SE :( Chyba, że wykluczony będzie downclock CPU i GPU %-)

Dawid_S
26-07-2012, 16:14
Właśnie nie - downclocking będzie możliwy w konkurencjach "ustrzelenia" wyniku. Z kolei te konkurencje będą bardziej zależały od szczęścia (ślepy los) oraz wytrwałości użytkowników (niektórzy walną klawą, bo ciągle nie będą mogli trafić dokładnie w wyznaczony wynik).

Każda wersja ma swoje wady i zalety - trzeba będzie je zaakceptować :)

Odnośnie 3DMark 2001 SE - niekoniecznie musi być ten benchmark. Najlepiej będzie, gdy test okaże się niespodzianką i "odkryjemy" go w dniu rozpoczęcia ostatniego etapu :)

ViNG
26-07-2012, 16:27
No wiesz kombinuję, żeby jak najwięcej chętnych było %-) A tak sytucja minimalizuje się do posiadaczy i3770k i GTXa 5** lub 6** xD

PS. Bo ten 2001SE kole strasznie w oczy :D

regist88
26-07-2012, 19:18
Jako niespodziankę walniemy 99 Max lub 00 - wtedy będzie jazda :chinczyk:

PS. ostatnio walczyłem o 1 pkt w 3DMark 2006 (miałem 120, a za 121 było trzecie miejsce w S3 VIA Chrome9 HC IGP) - chyba 5 razy bensza puszczałem i w końcu się udało :cwaniak:

Dawid_S
26-07-2012, 22:48
Można? Można :chinczyk:

Relativy
29-07-2012, 17:10
W wersji pierwszej wystarczy włączyć konwersje filmu na proco, co zabierze całą jego wydajność. I już mamy wynik zaniżony.

Mam pytanie, czy jak posiadam 6 kart graficznych (5x5850 i 1x5870) to czy te 5850 mogę sobie wymieniać? (gdybym jakąś spalił w trakcjie). I czy dopuszczalne jest włączanie/wyłączanie CF? W końcu sprzęt ten sam, tylko ustawienia inne ;)
I czy stock takty, to taky kart referencyjnych, czy tych podanych przez producenta? (bo w tych drugich wystarczy biosik podmienić ;))

Dawid_S
29-07-2012, 18:01
Odnośnie konkurencji w ustrzeleniu wyników - regulaminem postaramy się wyeliminować wszelkie oszustwa i ułatwienia :)

Odnośnie sprzętu - też ustalimy to w regulaminie. Prawdopodobnie zrobimy to w ten sposób, że wymagane będzie zdjęcie platformy testowej. Na dodatek, sytuacja gdy np. zmienisz MSI 5850 na ASUS 5850 - uznajemy to za zmianę sprzętu na inny.

Taktowania oczywiście od producenta. Nie możemy gorzej traktować userów, ponieważ ktoś inny posiada wersję OC (droższą).

Relativy
29-07-2012, 19:13
Ok, to jeszcze jedno pytanie. Rozumiek kręcimy we wrześniu z uwagi na "zima... yyy jesień cooling"?
Czy azot itp też będą dozwolone? I czy chłodzenie we wszystkich konkurencjach musi też zostać to samo?

I co z CF?

Dawid_S
29-07-2012, 20:06
W jaki sposób zabronisz używania ciekłego azotu? :) Nie ma takiej opcji - albo wszyscy, albo nikt.

Poza tym - musielibyśmy zorganizować dwa odrębne konkursy - dla osób z dostępem do LN i dla osób bez takich możliwości.

Myślę, że w kwestii chłodzenia nie będziemy nikogo ograniczać. Zapewne znajdą się osoby, które specjalnie z okazji tego eventu zakupią np. lepszy cooler na kartę graficzną lub procesor :)

CF/SLI będzie niedozwolone. Dopuścimy tylko karty jednordzeniowe.