Zobacz pełną wersję : Czynnik chłodniczy FC
Hej, zauważyłem, że w chłodziarkach SS zazwyczaj stosowany jest czynnik R507, dlaczego akurat ten? Jest przecież wiele czynników przeznaczonych na niższą temperaturę.
Pewnie jest tani.
Z tego co mi się wydaje, chyba etylen jest najlepszy.
Ale w materii FC orientuję się bardzo pobieżnie.
Najlepiej, jak by się bartx wypowiedział. On jest ekspertem w tej materii :)
Chodzi głównie o temperaturę skraplania i ciśnienie. Na przykład do kaskad stosuje się gazy o innych parametrach, ponieważ gaz o niższej temperaturze parowania skrapla się w temperaturze obejmującej przedział gazu o "wyższych" parametrach temperaturowych.
- - - Aktualizacja - - -
*Jeżeli nie mam racji, niech ktoś mnie poprawi. Był taki obszerny artykuł na internecie, o FC. Tym tematem zajmuje się dziedzina nauki "chłodnictwo", warto wiedzieć :D
Jak go znajdziesz, to bardzo chętnie poczytam. ;)
Byłem ostatnio u mojego speca od urządzeń chłodniczych i zwrócił mi uwagę, że sprzęt, który zazwyczaj był użyty do maszyn FC nie jest przeznaczony do takiej temp. pracy Daikin YZG-56RBY1 19300 btu, czy Toshiba PG165-X1C. Podobnie jak czynnik R507. Najlepsze parametry pracy mają one przy -20 (wedle katalogów). Pytam, bo może czegoś nie uwzględniliśmy?
Jeżeli chcesz budować maszynkę typu Single Stage, to pisz do bartx'a, jest naszym forumowiczem, sam robił je i ma spore doświadczenie. Na pewno mógłby Ci pomóc.
Zobacz (http://forum.purepc.pl/topic/351317-single-stage-52c-260w/)
ogólnie szukaj w google haseł:
single stage cooling
single stage freon cooling
cascade cooling
phase change cooling
Co do art. nie mogę znaleźć, pamiętam, że był na polskim forum i był podzielony na strony, ze schematami, na końcu był słowniczek %-) nie mam w zakładkach także.
jeszcze link
http://forum.purepc.pl/topic/9037-chlodzenie-freonem/
- - - Aktualizacja - - -
Widzę, że dzisiaj zarejestrowałeś się na hwbocie, życzymy pomyślnych wyników :D
Artykuł był na purepc.pl, podejrzewam że jest tam nadal. R507 stosuje się do SS, bo to gaz, który pozwala osiągnąć najniższą temperaturę w układzie jednostopniowym. Etylen, CO2 pozwalają osiągnąć niższe temperatury, ale w układach dwóch stopniowych. Polecam lekturę tego artykułu, nie chce mi się powtarzać tego, co jest tam opisane - a było to zrobione dość dobrze.
Macie na myśli ten link: http://forum.purepc.pl/topic/103424-chodzenie-freonem-puszka-linkow-i-teorii/
Wszystkie linki wygasły, za wyjątkiem jednego, prowadzącego do angielskiego forum: http://www.xtremesystems.org/forums/forumdisplay.php?80-Vapor-Phase-Change-Cooling
Pewnie chodzi o ten: http://www.purepc.pl/node/1016.
To ten, który wkleił KamilW :)
A co myślicie o czynnikach: R134, R600, R290, R1150?
Dziarson
14-01-2014, 20:42
R507 stosuje się do SS, bo to gaz, który pozwala osiągnąć najniższą temperaturę w układzie jednostopniowym
Nieprawda ;P
Słuchaj, temat FC nie istnieje od dziś, przez te powiedzmy 10 lat zostały stworzone pewne standardy jeśli chodzi o działanie tych układów, niektóre z nich działają już kilka dobrych lat i na potrzeby chłodzenia CPU/GPU to jest wystarczające. Nie mam zamiaru tłumaczyć dlaczego gaz X jest lepszy od Y, jest kilka bardzo dobrych źródeł wiedzy na ten temat, takich chociażby jak ten artykuł.
Wiedza "chłodniarzy" nie ma tutaj żadnego zastosowania. Układy do chłodzenia komputerów, można raczej zakwalifikować jako eksperymentalne. Oni zawsze mówią, że się nie da, że nie będzie działać i wyzywają nas od idiotów ;)
Dziarson
15-01-2014, 06:51
Standardy standardami , ja wiem swoje :D
Wiesz jak to jest :
Ktoś mówi że sie czegoś nie da zrobić , aż przyjdzie ktoś inny i to zrobi i juz sie da , wiem ze swojego doświadczenia że 410A jest lepszy niż r507 i w mojej (piotresowej ) rotarce działa super .
Na sobote jestem ugadany na rycie w rotarce plan -75 na C2D 8400 nie używam grzałki :P
Skoro wiecie lepiej to po co się pytacie? :D Ja skończyłem odpowiadanie w tym temacie.
Dziarson
15-01-2014, 19:55
Ja sie ciebie nie pytałem ale jak ci honor na jajka ciśnie to nie musisz innym odpowiadać %-)
- - - Aktualizacja - - -
Forum to jest forum czyli wymieniamy sie doświadczeniami , musisz sie pogodzic z tym ze ktoś moze mieć odmienne zadnie , oparte na swoim doświadczeniu . :chinczyk:
- - - Aktualizacja - - -
Najczęściej używanymi gazami do pojedynczych układów są:
R22, R290, R134a, R402a, R404a, R410 oraz R507.
Temperatury jakie możemy uzyskać na wymienionych czynnikach wahają się od -26°C dla R134a, do -53°c dla R410.
http://www.purepc.pl/node/1016?page=0%2C1
Widzisz Bartek, ja Ci to powiem...Ty się nie znasz %-)
Dziarson
15-01-2014, 20:22
R410A ma najniższy stopień wrzenia .Dlatego go używam i dlatego mój SS schodiz niżej niż reszta . Koniec off topa .
I nie mówie że sie nie znasz,twierdze tylko ze mam inne zdanie .:pijaki:
bartx - pasowanie na użytkownika overclock.pl forum przebiegło pomyślnie %-)
Ja sie ciebie nie pytałem ale jak ci honor na jajka ciśnie to nie musisz innym odpowiadać %-)
- - - Aktualizacja - - -
Forum to jest forum czyli wymieniamy sie doświadczeniami , musisz sie pogodzic z tym ze ktoś moze mieć odmienne zadnie , oparte na swoim doświadczeniu . :chinczyk:
Przepraszam, ale o jakim doświadczeniu mówisz? Jeśli zbudowałeś coś co działa, to pokaż.
Nikt nie używa R410, bo są takie ciśnienia na tłoczeniu, że przewaga tych kilku stopni i tak nic nie da. Jeśli na R507 masz 15 bar, to na R410 będzie 19-20 i zamęczysz sprężarkę szybciej niż myślisz. Masz jakiś loadtester, manometry żeby to porównać? Pewnie nie. Pomijam już takie szczegóły jak stopień przegrzania czy przechłodzenia czynnika, który może być na tyle duży, że korzyść z R410 będzie żadna.
No ale R410 to najlepszy czynnik do SS, w końcu ma aż -53C, a R507 tylko -47C, nie?
Dziarson
17-01-2014, 19:24
Nie lubię rozmawiać z ludźmi, którzy zakładają,że są jedynymi posiadającymi wiedzę i doświadczenie w danym temacie...
Swojego SS'a przerabiałem z Panem,który od ponad 20 lat zajmuje się chłodzeniem i klimatyzacją.
Nie interesuje mnie ile masz konstrukcji na swoim koncie,bo SS ,którego ja kupiłem i ujechał 250 km i rozleciał się w mak...Bo jeżeli rozleciał się w trasie to wibrując podczas pracy też by się roz...ał.
Na końcu R410 ma -53*C ,ale trikiem możesz go zmusić do uzyskiwania niższych temperatur.
Ale tego nie może wiedzieć kolo,który robi 20 lat chłodzenie.
Na tych rotarkach R410 z powodzeniem chłodzi lasery do cięcia stali w zakładach Skody w Kvasinach.
Ale rotarka się rozleci %-)
Co do zamęczenia sprzętu,hmm... uwalam tle płyt głónych,proców,ramu i grafik,że jakoś jedna rotarka różnicy mi nie zrobi(czytaj :ryzyko wliczone w zabawę z OC).
6*C różnicy to dla mnie jest różnica.Ja pracuję nad tym, by zejść z tą rotarką jak najniżej,a jak Tobie się to nie podoba to to nie jest mój problem.
Opieram się na własnym doświadczeniu,ponieważ wszystko czego się do tej pory złapałem działa tak jak ja chciałem.
Dobrze że to nie Pure bo za swój punkt widzenia zostałbyś już rozjechany a może zbanowany. Dobrze jest mieć swój punkt widzenia i go bronić, ale trochę pokory zachować w sobie też jest dobrą rzeczą. Fajnie że eksperymentujesz i do czegoś dążysz, jednak popatrz na historię OC, równa się ona historii budowania układów SS etc, czy na prawdę jesteś tak pewien siebie że uważasz iż przez te lata ludzie nie wpadli na to że R410 jest najlepszy za to Ty wpadłeś ?? Nie bierz tego do siebie, zresztą masz ogromne poczucie humoru więc zakładam że co najwyżej się zaśmiejesz czytając ten post, byle nie przeklniesz %-) Przy mojej wiedzy w tym temacie, porywasz się z motyką na słońce, wpierw pokaż efekt, potem go broń, wtedy nikt nie będzie Cie atakował, bo Bartek jak na razie robi to merytorycznie, ja nie mając takiej wiedzy wiem jedno, koła dwa razy się nie wynajdzie :P
Na Pure też kiedyś był Pan od klimatyzacji...ale się na opowiadał, ileż to on nie wiedział, ileż to układów nie zrobił i po kilkunastu postach zmył się i nie pokazał, bo rzeczy które opowiadał już dawno były sprawdzone iż są nierealne.
Zgadzam się z jednym i zgadzam się z drugim. Po pierwsze R507 jest z pewnością świetnym czynnikiem do SS i przez lata był skutecznie używany. Nie oznacza to jednak, że należy się go kurczowo trzymać, bo wszyscy na nim robią. Freony to nie tylko ta tabelka: http://www.purepc.pl/node/1016?page=0%2C1 tych gazów jest od *****. Większość z nich się nie nadaje, ale nie oznacza to, że gdzieś nie znajdzie się lepszy. Może w międzyczasie wymyślono nowy gaz, którego 5-10 late temu nie było?
My grzebiąc po katalogu znaleźliśmy kilka lepszych gazów (nie pamiętam numerów niestety, muszę jeszcze raz dorwać ten spis) i dlatego pytam, bo może są jeszcze jakieś kruczki, których nie uwzględniliśmy.
Dziarson
17-01-2014, 23:30
lata ludzie nie wpadli na to że R410 jest najlepszy za to Ty wpadłeś
Nie twierdze ze na to wpadłem , ale u mnie działa lepiej niż R507 , w tabelce ma niższą temp wrzenia , układ działą czasami nawet 8h dziennie , ja nie robie tego ss ja tylko testuje gazy kapilary ciśnienia itd pomaga mi kolo który wie co robi i wspólnie nam to wychodzi .
Johny_B :
Nie bierz tego do siebie, zresztą masz ogromne poczucie humoru więc zakładam że co najwyżej się zaśmiejesz czytając ten post, byle nie przeklniesz %-)
dziękuje ale żonę już mam %-)
technoman88
30-03-2017, 11:55
tak, nie ma dostępu do linków. możecie podesłać nowe? o zbliżonych stronach etc?
tak, nie ma dostępu do linków. możecie podesłać nowe? o zbliżonych stronach etc?
Daj mu ktoś w końcu bana bo całe forum odkopie KappaxD
Daj mu ktoś w końcu bana bo całe forum odkopie KappaxD
Jeśli aż tak Ci to przeszkadza, to *********aj.
Chłopak chce się czegoś dowiedzieć, a Ty się *********alasz o odkopy.
Jak sobie zobaczysz jego poprzednie posty, to niestety wygląda to na typowe odkopy dla nabicia licznika.
W dodatku otrzymał wcześniej warna.
Na razie dostał tydzień odpoczynku :P
Jeśli aż tak Ci to przeszkadza, to *********aj.
Chłopak chce się czegoś dowiedzieć, a Ty się *********alasz o odkopy.
no sry napisałem pod ostatnim postem z jakiejś serii faktycznie zły wybrałem bo tu jeszcze ewidentny odkop nie był ale reszta już raczej tak :E