Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Linux + Win7?

  1. #1
    Ex-Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Bakak
    Dołączył
    03.2012
    Posty
    293

    Linux = Win7?

    Witam


    Mam około 4-letniego lapka Asus K70A a na nim Win 7. Niestety sprzęt się bardzo muli nawet na filmikach z YT czy grach Flash. Na krótko pomaga reinstalacja systemu, ale po miesiącu jest to samo. Z laptopa korzysta moja Żona, która jest bardzo przyzwyczajona do obsługi W7.


    Chciałbym zainstalować jej Linuxa, który będzie możliwie najbardziej zbliżony wyglądem i obsługą do W7.


    Główne zastosowania to Internet, gry Flash i filmy z YT oraz innych serwisów. Ważne jest też żeby bez problemu mozna bylo instalować drukarki od HP.


    Jaką dystrybucję wybrać?


    Z góry dziękuję za pomoc
    Ostatnio edytowane przez Bakak ; 31-05-2014 o 11:13

  2. #2
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Cokolowiek z KDE, polecam Kubuntu lub Mageia .
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  3. #3
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276
    Nie lepiej zrobić optymalizację tego windowsa? Nie wiem na ile masz kumatą kobietę i jak szybko przystosuje się do zmian. Z doświadczenia ciężko namówić inne osoby do zmiany systemu. Prosta sprawa, wystarczy, że przegapi serial na TVN i będzie chciała otworzyć go na tvn.player i dupa, linux nie obsługuje silverlight, a moonlight od dawna już nie jest wspierany. Podobnych problemów są tysiące, więc więcej czasu stracisz na przystosowywanie tego linuksa, jak konfig Windy. Zawsze możesz na windzie zrobić punkt przywracania systemu i zamiast przeinstalować, cofnij się do czasu jak działał płynnie.

  4. #4
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,346
    Potwierdzam to co mówi Nifir.
    Kup do tego lapka jakieś SSD. Np. Cruciala M500. Zobaczysz, że problemy znikną
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = Sigma 50-100 mm f/1,8 = 4x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  5. #5
    Użytkownik Ekspert overclockingu Reputacja:   (4) Awatar Gwynbleidd
    Dołączył
    11.2013
    Posty
    1,227
    Możesz też zrobić jakiegoś tyci tyci RAM diska, kilka(naście/dziesiąt) MB dla przeglądark oraz plików TEMP, zawsze coś.
    A co do optymalizacji widnowsa, to zawsze można wyłączyć plik stronnicowania i indeksowanie na dysku.
    46% graczy uważa że najważniejsza jest grafika jeśli należysz do tych 54% co lubią cycki wklej to na swój kanał

  6. #6
    Ex-Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Bakak
    Dołączył
    03.2012
    Posty
    293
    Problem w tym ze ten lapek ma preinstalowany Win7 z całym badziewiem od Asusa i już parokrotnie go optymalizowałem po reinstalce. Było lepiej przez 2 miesiące zamiast jednego Na SSD mnie nie stać :/

  7. #7
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,346
    W takim razie zainstaluj normalnego Windowsa bez tej całej zintegrowanej zarazy, bo to rzeczywiście potrafi nieźle spowolnić kompa.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = Sigma 50-100 mm f/1,8 = 4x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  8. #8
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Na MSI GX60 miałem coś podobnego, a konkretniej Windowsa 8 z masą firmowych dodatków. Efekt był taki, że nawet jak się komputer zostawiło na godzinę, to dalej świeciła się dioda od dysku . Tak jak mówił Grzesiek, pozbądź się tego dziada i będzie dużo lepiej.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  9. #9
    Ex-Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Bakak
    Dołączył
    03.2012
    Posty
    293
    zrobiłem testy HD tune i wyszło że sa praoblemy z CRC :/ tak czy siak trzeba dysk zmienić

  10. #10
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,346
    Weź Crucial M500 120GB. To jest mniej niż 250zł, a więc nie taki majątek.
    A znając życie, Twojej żonie więcej przestrzeni dyskowej nie potrzeba.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = Sigma 50-100 mm f/1,8 = 4x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •