Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Podkrecanie Intel Core i5 650 i ATI Radeon HD5570

  1. #11
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (1) Awatar anakolót
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    744
    Cytat Zamieszczone przez Gwynbleidd
    Co do CPU, to masz zablokowany mnożnik, więc lecisz z szyną
    jebłem

  2. #12
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2014
    Posty
    14
    Tam u góry masz zdjecia biosu i komputera, ale chyba nie ma opcji podkrecania :/

  3. #13
    Użytkownik Ekspert overclockingu Reputacja:   (4) Awatar Gwynbleidd
    Dołączył
    11.2013
    Posty
    1,227
    Jak ktoś mówi, że nie rozumie "ustawić szynę" albo poradników z neta, to pytanie przynajmniej o wiek jest jak najbardziej uzasadnione, więc powstrzymaj języczek, strasznie narwany jesteś.
    Jak nie wie, co to "vcore" w google i drugi link to wikipedia.
    Rozumiem, że można nie wiedzieć, każdy zaczynał z tego samego miejsca, ale jednak trochę inicjatywy powinno się wymagać.
    Nie powiem Tobie, ile możesz na BOXie podkręcić, to wyjdzie w primie. Dopóki w primie masz poniżej 80/85 stopni, to jest git (temperatury można sprawdzać w AIDA64 (nie tylko CPU), albo samo CPU w real temp'ie). Prime95 wygrzewa oczywiście dużo bardziej, niż gry, ale i tak wg mnie jest to dobry punkt odniesienia.

    @anakolut
    Gdzieś pisało, że 655, to 650, tylko, że z odblokowanym mnożnikiem, to risercz skończyłem na tym pod względem mnożnika. Jeśli się pomyliłem, to przepraszam.

    Wejdź w frequency/voltage control, tam powinno być HTT/FSB (w/w szyna), którą ustawiasz na większą, napięcie vcore ustawiasz na manual.
    Po ustawieniu chcianej szyny (mnoży się ja x mnożnik i dostajesz wyjściowe GHz'e) testujesz. Jak brak stabilności, podbijasz vcore kroczkami np. 0,05V, jak ustawisz stabilne, to zmniejszasz delikatnie, aż bedzie minimalna wartość napięcia zapewniająca stabilność. Najpierw nie szalej z OC, celuj w 3,5GHz.
    Jak skończysz z podkręcaniem CPU, zabierz się za GPU, albo na odwrót.
    Co do testowania stabilności GPU, to jak masz, to BF3. Niestabilność u mnie wykrywał do 5 minut, przy czym Furmark działał przez godzinę i ciągle stabilnie.
    Ostatnio edytowane przez Gwynbleidd ; 10-07-2014 o 18:30

  4. #14
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2014
    Posty
    14
    Mam takie cos w tym Frequency: http://zapodaj.net/ca4d4b6936990.jpg.html - Czy to oznacza, ze nie dam rady podkrecic? :/

  5. #15
    Użytkownik Ekspert overclockingu Reputacja:   (4) Awatar Gwynbleidd
    Dołączył
    11.2013
    Posty
    1,227
    Niestety tak.
    Masz jakiś budżet na to OC? Zmiana MOBO i lecimy, bez specjalnego chłodzenia pewnie będzie bez szału, ale z tym GPU więcej nie ma sensu.

  6. #16
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2014
    Posty
    14
    Moze by sie cos tam znalazlo, ale nie wiem czy jest sens w ogóle cos zmieniac w tym komputerze, bo chyba sie juz nie nadaje w porównaniu z tymi dobrymi komputerami... Na pewno nie da sie juz nic zrobic? Zadnym programem ani nic? Jakas akutalizacja BIOSU? Kurcze szkoda

  7. #17
    Użytkownik Ekspert overclockingu Reputacja:   (4) Awatar Gwynbleidd
    Dołączył
    11.2013
    Posty
    1,227
    Właśnie szukam BIOSów do tej płyty i znaleźć nie mogę. Google milczy, strona ACER'a głupiego udaje i nic nie znajduje

  8. #18
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2014
    Posty
    14
    Dobra no nic troche sie zawiodlem ale cóż, bywa . Dzięki wszystkim za pomoc. Jezeli cos sie da jeszcze zrobic to piszcie w tym temacie albo na pw

  9. #19
    Użytkownik Ekspert overclockingu Reputacja:   (4) Awatar Gwynbleidd
    Dołączył
    11.2013
    Posty
    1,227
    Powiedz, ile ewentualnie możesz wydać, bo CPU potrafi się kręcić przednio, 4,5GHz jest w zasięgu ręki, tylko wymaga chłodzenia i płyty głównej. ale bez chłodzenia też całkiem nieźle może się da wykręcić, jednak GPU... Pytanie, ile byś mógł przeznaczyć pieniążków na upgrade kompa.

  10. #20
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,346
    Jak chcesz coś pokombinować, to jak ta płyta będzie tania, to możesz ją wziąć
    Choć fakt jest faktem, że poważniejsze inwestycje w tego kompa nie mają większego sensu.
    Ostatnio edytowane przez ivanov ; 10-07-2014 o 23:02
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = Sigma 50-100 mm f/1,8 = 4x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •