Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: 2xGTX770 VS 2x280X - co lepsze....?

Ex-Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Bakak
    Ale ty nie kumasz jednej rzeczy. Każdy zasilacz ma tzw. "sweet spot" przy około 50-60% mocy gdy osiąga sprawność dochodzącą nawet to 95-98% czyli są wtedy najmniejsze straty energii. Czyli im bliżej maksymalnej mocy tym większe straty i dlatego uważam, że nie powinno się kupować zasilacza "skrojonego na miarę"! Poza tym zawsze może być tak, że komp zostanie rozbudowany i w takiej sytuacji może to być za mało :/

Użytkownik Ekspert overclockingu Reputacja:   (4) Awatar Gwynbleidd
    Idąc tą logiką, zawsze mów, że poniżej 1kW nie ma co schodzić, bo ktoś będzie chciał zrobić sobie LC i wtedy może mocy nie starczyć, albo dorzucić kolejne dwie karty, bo zabraknie jemu FPSów w saperze.
    Tam jest użyte słowo minimum. Minimum oznacza, że jak mam 2x770/680 i bez przesady podkręcony procesor/stock, bez zbędnych fanaberii, to jest minimum. Spokojnie sobie pozwolić na dobry zasilacz, który ma ok. 650W na +12V. 500W z 636W to 86,5% obciążenia. Mało to nie jest, ale ponad minimum. Nominalnie, jest to całkiem spory zapas mocy. A ta oszczędność energii na tych kilku % nigdy nawet się nie zbliży do sumy, dołożonej do mocniejszego zasilacza.
    No i mówisz o zasilaczu, który ma bardzo wysoką sprawność, choć z tymi procentami, przesadziłeś, producent podaje jako maksimum 93%, a to przy 50% obciążenia. Aby mieć te 50% przy takim SLI, to musisz mieć na +12V 1,2kW. Jaki to ma sens, jeśli "oszczędzimy" marne grosze? Dużo lepszym sposobem jest zbieranie puszek/butelek (po piwie itp.) i oddawanie na skup.

- - - Aktualizacja - - -

Te 95-98% to jakieś super IMBAstyczne, w kij drogie zasilacze robią przy 50% obciążeniu. Trochę przesadziłeś więc z fantazją, bo takie osoby, które stać na taki zasilacz, nie będą robić MGPU z "plebsowych" kart i kupią prędzej 780ti itp.

Gościu czy ty się z kanarkiem na mózgi pozamieniałeś? Zasilacz zawsze powinien mieć zapas te 150 W przy takich konfiguracjach jak MGPU. Jeśli 600-650 W zasilacz jest na styk przy 2x280x, gdzie komp pod obciążeniem ciśnie niemal 600 W, a w takiej sytuacji jest, to znaczy, że jest za słaby! Przyjmij to do wiadomości!

HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (24) Awatar Blue
    Gwyn, odkąd przybyłeś na ovc robisz z siebie strasznego idiote. Po ki c*** dalej tu siedzisz?
    Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro

Użytkownik Ekspert overclockingu Reputacja:   (4) Awatar Gwynbleidd
    Cytat Zamieszczone przez Bakak Zobacz posta
    przy 2x280x, gdzie komp pod obciążeniem ciśnie niemal 600 W
    Od kiedy patrzy się tylko na pobór z gniazdka? A potem piszą takie krzaczki na takim np. guru3d, że do 770SLI 700-800W to minimum (a do jednej 550W, czyli ponad 200W zapasu). Jest różnica pomiędzy robieniem zapasu, aby zasilacz nie był obciążony bardziej, niż w np. 80%, a co innego mówienie o minimum. (Dlatego, jak ktoś już ma trochę słabszy, ale niewiele zasilacz, to wg publikacji, może zapomnieć o w/w SLI/CF, ale jednak tak nie jest. Zasilacz będzie pracował na wysokich obrotach, ale nic złego nie powinno się stać. I o to mi chodzi. Przecież nie mówimy o sytuacji, gdzie jakiś Majkel katuje karty pod pełnym obciążeniem 24/7, tylko o użytku domowym.) Chyba, że bierzesz te rzeczy za odpowiedniki, to wtedy nie ma sensu dalej gadać.
    Poza tym, jak już mówiłem, markowy 650W zabewnia nam te +/- 150W zapasu. Ja się czepiam, o te "750W", a Ty zamiast przyznać rację, że użycie przy takiej mocy słowa
    minimum
    średnio pasowało, to mówisz o jakichś rozbudowach i mniejszych stratach energii przy mniejszym obciążeniu.

@blu
    Tak

- - - Aktualizacja - - -

W wykresie z temperaturami jest błąd. SLI chłodniejsze od pojedynczej karty?

- - - Aktualizacja - - -

I jeszcze kończąc o zasilaczach, to szkoda, że nie mówicie o mocy na +12V, tylko o całej mocy zasilacza. Wbrew pozorom, wiele ludzi po przeczytaniu takiego zwrotu, od razu by poleciała sprawdzić, jak to u nich jest, bo często się sugerują cyferką przy nazwie zasilacza, a to nie rzadkość spotykać zasilacze, które mimo wyższej cyferki, mocą na +12V potrafią odstawać od przedstawicieli będących teoretycznie o oczko, albo dwa niżej.
    Np taki BQ 700W ma taką samą moc, co mój 650W http://www.morele.net/zasilacz-be-qu...-bn225-585608/

Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Teoria - "Obecnie Sytuacja (...)" - po co wielka litera?
    "micro stuttering", a nie "Mi*cro*st*tu*te*rig", na testach wydajności też o tym piszesz: "Mocrosttutering na 2x280X z niewielkich przycięć zamienił się(...)" - tu już dwie literówki.
    Swoją drogą nie wiem dlaczego "Zgubione" masz w cudzysłowie, one są zgubione wedle nomenklatury informatycznej.
    W grze Battlefield 4, na kartach NVIDIA wystąpiły przekłamania w cieniowaniu. Dodatkowo, w oczy rzucał się nieprzyjemny efekt „mikro-przycięć” oraz “SlowMo” - spowolniona animacja, której bezpośrednim winowajcą okazał się konflikt gry z aplikacją MSI Aterburnerner i innymi pochodnymi, których działanie jest oparte o Riva Tuner.
    Było to uwzględnione w pomiarach? Po co ci Aterburnerner przy testach na domyślnych ustawieniach? :>
    Co do "Temperatury i kultura pracy" wystarczy użyć zwykły mikrofon. Nie jest to fachowe narzędzie, ale chyba lepsze niż porównywanie na ucho.
    2x Zotac GeForce GTX 770 AMP to koszt 2500zł (plus mocniejszy zasilacz), a Zotac GeForce GTX 780 to koszt 1750zł...

Może trochę się czepiam, ale to w myśl zdrowej krytyki.

Cytat Zamieszczone przez Gwynbleidd Zobacz posta
    Od kiedy patrzy się tylko na pobór z gniazdka? A potem piszą takie krzaczki na takim np. guru3d, że do 770SLI 700-800W to minimum (a do jednej 550W, czyli ponad 200W zapasu). Jest różnica pomiędzy robieniem zapasu, aby zasilacz nie był obciążony bardziej, niż w np. 80%, a co innego mówienie o minimum. (Dlatego, jak ktoś już ma trochę słabszy, ale niewiele zasilacz, to wg publikacji, może zapomnieć o w/w SLI/CF, ale jednak tak nie jest. Zasilacz będzie pracował na wysokich obrotach, ale nic złego nie powinno się stać. I o to mi chodzi. Przecież nie mówimy o sytuacji, gdzie jakiś Majkel katuje karty pod pełnym obciążeniem 24/7, tylko o użytku domowym.) Chyba, że bierzesz te rzeczy za odpowiedniki, to wtedy nie ma sensu dalej gadać.
    Poza tym, jak już mówiłem, markowy 650W zabewnia nam te +/- 150W zapasu. Ja się czepiam, o te "750W", a Ty zamiast przyznać rację, że użycie przy takiej mocy słowa średnio pasowało, to mówisz o jakichś rozbudowach i mniejszych stratach energii przy mniejszym obciążeniu.

@blu
    Tak

- - - Aktualizacja - - -

W wykresie z temperaturami jest błąd. SLI chłodniejsze od pojedynczej karty?

- - - Aktualizacja - - -

I jeszcze kończąc o zasilaczach, to szkoda, że nie mówicie o mocy na +12V, tylko o całej mocy zasilacza. Wbrew pozorom, wiele ludzi po przeczytaniu takiego zwrotu, od razu by poleciała sprawdzić, jak to u nich jest, bo często się sugerują cyferką przy nazwie zasilacza, a to nie rzadkość spotykać zasilacze, które mimo wyższej cyferki, mocą na +12V potrafią odstawać od przedstawicieli będących teoretycznie o oczko, albo dwa niżej.
    Np taki BQ 700W ma taką samą moc, co mój 650W http://www.morele.net/zasilacz-be-qu...-bn225-585608/

Nigdy nie jest dobrze jesli zasilacz działa na blisko 100% swoich możliwości. Twoje wyliczenia sa pokrętne bo nawet jesli komp realnie pobiera Np. 480 W to zasilacz i tak pobiera tej energii więcej i jeśli jest to 600 W to jasnym jest że 650 W PSU będzie juz mocno wysilone. Może się przegrzać co wpłynie na stabilność.

Teraz w pracy jestem, wieczorem odniosę sie do tego dokładniej.

Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Wystarczy, że w sieci będą spadki napięcia i już zasilacz wyżyłowany będzie miał problem.

NiktNic Doświadczony overclocker Reputacja:   (7) Awatar KtosCos
    Ja nigdy bym nie brał zasilacza na styk, co idealnie pokazuje SPC. Choć tutaj przypadek dość specyficzny. Weźcie pod uwagę też, że to jest to podczas gry, czyli komputer w 100% nie jest obciążony, jeszcze trochę wat można wyciągnąć np. podczas bęczmarków.

Można też napisać, że biorąc lepszy, z dłuższą gwarancją i większą mocą zasilacz, to może się przydać w przyszłości do upgrade, ale tutaj nic nie wiadomo... Bo wszystko zmierza w stronę "eco" więc może być odwrotnie.

Ostatni argument może wydawać się idiotyczny, bo jeżeli ktoś robi SLI to już trochę zna się na rzeczy, ale kto wie...
    Może kupić właśnie takiego SPC, czy inne ścierwo i wtedy to "minimum" okazuje się niewystarczające, bo moc podana przez producenta ma się nijak do osiągów zasilacza

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów