Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Brak prądu, napięcia, za słaby zasilacz

  1. #1
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276

    Brak prądu, napięcia, za słaby zasilacz

    Jak rozpoznać czy podczas OC problemem jest zbyt słaby zasilacz, lub zbyt słaba sekcja? Jest sposób odróżnienia tego? Czy nie ma dlatego większość top overclokerów używa np. po jednym 1200W zasilaczy do płyty i każdego GPU osobno?

  2. #2
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    Raz mialem taka sytuacje, ze komp wylaczyl sie I po tym wentylator w PSU lecial na max obrotach non stop...okazalo sie, ze za malo Watow na +12V...Jednak 850w to za malo do OC D820+Gtx 260 216sp...
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  3. #3
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,346
    Najczęściej gdy włącza się jakieś zabezpieczenie w zasilaczu (w tym wypadku byłoby to OCP), słychać charakterystyczne "kliknięcie" z niego.
    Przynajmniej w przypadku Tagan 430W oraz XFX 1250W tak miałem.

    - - - Aktualizacja - - -

    BTW Nie kombinuj, tylko kup sobie SuperFlower Leadex Gold 1300W i będziesz miał spokój. Chyba, że planujesz robić SLI / CrossFire Wówczas bierz więcej sztuk
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = Sigma 50-100 mm f/1,8 = 4x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  4. #4
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276
    A nawet mnie nie wkurzaj... Mogłem mieć mocniejszy zasilacz, a zamiast tego kupiłem AX860i (za tą samą cenę do Leadex!) i tylko czekam kiedy braknie mu mocy.

    - - - Aktualizacja - - -

    Tak się własnie zastanawiałem, jak czytałem o Gpower itp. na temat ulepszaniu sekcji zasilania do titana. Jak karta przejawia brak mocy? Skoro już wiem co robi zasilacz.

    - - - Aktualizacja - - -

    Jak szaleć, to szaleć:
    http://www.morele.net/zasilacz-super-flower-leadex-80plus-gold-1300w-sf-1300f14mg-624481/
    czy może:
    http://www.morele.net/zasilacz-enermax-g1600-ma-eu-549131/


    Zobaczę jak pójdzie mi ze sprzedażą AX860i i będę myślał. Nie mniej jednak temat założyłem nie mając na myśli mocy mojego zasilacza.

  5. #5
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,346
    Przecież Lepa nie ma sensu. Ona ma 6 linii 12V...
    Musisz brać mocną zasiłkę z jedną linią.

    W przypadku modyfikacji Titana chodzi o to, że przy dużym obciążeniu seryjna sekcja zasilająca wywala w kosmos Najczęściej rozrywa którąś z cewek na filtrowaniu zaraz przed GPU.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = Sigma 50-100 mm f/1,8 = 4x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  6. #6
    NiktNic Doświadczony overclocker Reputacja:   (7) Awatar KtosCos
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    23°11'E 50°59'N
    Posty
    557
    Jeżeli do tego Enermaxa 1600W dodają klemy to bierz, będziesz mógł na nim nie tylko PC odpalać ^.^

  7. #7
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276
    Cytat Zamieszczone przez KtosCos Zobacz posta
    Jeżeli do tego Enermaxa 1600W dodają klemy to bierz, będziesz mógł na nim nie tylko PC odpalać ^.^
    No właśnie nie. Przeczytaj co ivan napisał. Jeże podepniesz grafę dwoma kablami zasialnia (przy założeniu, że będą one na oddzielnych liniach i to najmocniejszych - 30A), ot wyciągniesz tylko 360W. Do dupy z takim zasilaczem.

    - - - Aktualizacja - - -

    Choć trochę tego nie rozumiem... Dlaczego te linie miałyby być oddzielne, a nie zrównoleglone?

  8. #8
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Cytat Zamieszczone przez Nifir Zobacz posta
    Jeże podepniesz grafę dwoma kablami zasialnia (przy założeniu, że będą one na oddzielnych liniach i to najmocniejszych - 30A), ot wyciągniesz tylko 360W. Do dupy z takim zasilaczem.
    Raczej 720 W Mistrzu .
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  9. #9
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276
    A faktycznie. Policzyłem dla jednej linii.

    Acz swego czasu gdzieś czytałem, że przy takich rozwiązaniach lepiej nie łączyć linii. Jakie macie zdanie? Używaliście kiedyś podobnych rozwiązań?

  10. #10
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Ja tam zgadzam się z Grześkiem, jedna mocna linia zawsze lepsza .

    Przy wielu liniach raczej nie masz innego wyjścia, jeśli brakuje mocy na pojedynczej +12 V.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •