Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Problem z chłodzeniem i odczytami temperatur w biosie

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2014
    Posty
    2

    Problem z chłodzeniem i odczytami temperatur w biosie

    Witam.Jestem nowym użytkownikiem forum jednak nie całkiem początkującym fanem overclockingu .Mam pytanie i proszę Was o ewentualne sugestie,zawsze to co dwie głowy to nie jedna
    Na początek specyfikacja mojego obecnego nieco starego sprzętu hehe:

    CPU - Core 2 Duo e4600 2.4 Ghz (odblokowany mnożnik)
    RAM - Kingston KVR1333D3N9K2 2 x 4 GB
    MB - Asus P5KC
    Zasilacz - Modecom MC 620 Carbon 620W
    GPU - HIS Radeon HD 5830

    Zatem z racji, że procesor jest już dość wiekowy (płyta także) postanowiłem podjąć próbę wyciśnięcia z niego ile się da.Na ten moment procesor pracuje stabilnie z prędkością 3.2 Ghz na ustawieniach: mnożnik 9 i FSB 355 Mhz i Vcore 1.4375 V.Oczywiście przed zabawą w kręcenie procka wymieniłem coolera z BOX`a na SilentiumPC Spartan HE912 LT, który to jak na moje obecne potrzeby wydał mi się zadowalający.
    Pierwszy problem z jakim obecnie się borykam to oczywiście błędne odczyty temperatur w biosie.Po włączeniu "zimnego" kompa od razu w biosie pokazuje temp. CPU w granicach 60 stopni C, a to przecież jest fizycznie nawet nie możliwe.Jednak ciekawsze jest dalej i tu proszę Was o jakieś sugestie.A mianowicie na tym ustawieniu proca, czyli 3.2 Ghz, gdy zapuszczam Orthosa to w stresie program Core Temp pokazuje temperaturę rdzeni na poziomie 75 - 80 stopni (występują również znaczne wahnięcia tych wartości , czyli spadek do 65-67 stopni w czasie gdy procesor nadal jest w ciągłym 100% stresie - hmmm dziwne prawda
    ?.Wysiłek proca się nie zmienia a temperatura ma wahania spadkowe).Niestety nie posiadam na ten moment miernika (zamierzam kupić) i postanowiłem sprawdzić radiator organoleptycznie podczas 100% obciążenia.Ku mojemu zdziwieniu radiator jest zimny,gdy temperatura wskazana w Core Temp wynosi 80 stopni C !!!.Kierując się powyższym postanowiłem sprawdzić "ręcznie" temp jak najbliżej źródła, czyli dotykając stopkę radiatora i wychodzące ze stopki Heat Pipe`y.Ku jeszcze większemu zdziwieniu stopka i rurki są nieznacznie tylko cieplejsze od blaszek radiatora.Na moje odczucie nieco tylko wyższa od temp. ludzkiego ciała A rozumując logicznie jeśli procek ma temp. 80 stopni C to stykająca się z nim stopka powinna być co najmniej gorąca(kilka stopni chłodniejsza od samej temp. CPU.Kiedy minęło nieco moje zdziwienie zastanowiłem się chwilkę i sprawdziłem również dotykiem metalową zapinkę, która mocuje i dociska CPU do gniazda i ku następnemu zdziwieniu ta była wyraźnie gorętsza niż stopka radiatora (delikatnie parzyła w palec).
    Wyprzedzając Wasze ewentualne pytania i odpowiedzi dodam, że mocowanie sprawdzałem kilka razy i pastę termoprzewodzącą również.Jest rozprowadzona równomiernie na całym obszarze styku CPU ze stopka radiatora.Brak mi już pomysłów jaka może być tego przyczyna i zastanawia mnie jedynie mocowanie samego radiatora do mobka. Po zamocowaniu i skręceniu śrub uchwytu na maxa radiator co prawda nie jest luźny, jednak przy użyciu nieco większej siły można go delikatnie przesuwać po procku.
    W związku z powyższym proszę Was o wszystkie sugestie i porady na jakie wpadniecie,bo każda może być przydatna.Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich.
    Ostatnio edytowane przez marco14 ; 14-09-2014 o 18:42

  2. #2
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2)
    Dołączył
    02.2014
    Posty
    269
    Nic odkrywczego nie napiszę, ale sam stwierdziłeś problemy z chłodzeniem więc może być zła aplikacja pasty stara pasta lub nie sprawne rurki odprowadzające ciepło z stopki, jeśli wszystko sprawdzałeś jak opisujesz jedyne co mi idzie do głowy to że chyba płyta główna jest mocno zwichrowana gdy wszystko jest założone, i dlatego nie dolega.

    By całkowicie zbadać ten problem zostaje sprawdzić na innym chłodzeniu, choćby BOX-owym ( oczywiście bezpieczniej bez O.C. i z pewną pastą np ArcticCooling MX-2)

  3. #3
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2014
    Posty
    2
    Dzięki za odpowiedź.

    W zasadzie to troszkę jeszcze dziś z tym powalczyłem i w pewnym sensie doszedłem w czym jest problem. Dlatego śpieszę z wyjaśnieniem ponieważ może moje doświadczenie z tym coolerem okaże się dla kogoś pomocne .Tak więc gdy przyglądnąłem się dokładniej stopce radiatora to mnie olśniło Okazało się, że nie jest idealnie płaska

    Wyjaśniając dokładniej, Heat Pipe`y przebiegające przez stopkę były na obu stronach (krawędziach stopki z obu stron) delikatnie wypukłe, co zapewne powodowało brak 100% styku z CPU (w mojej ocenie fakt iż, mocowanie radiatora do mobka mimo wszystko zostawia wiele do życzenia i po założeniu można go delikatnie przesunąć na procku dodatkowo potęgowało ten problem).

    Zatem zeszlifowałem wypukłości rurek wraz z powierzchnia całej stopki delikatnie i dodatkowo przy okazji przepolerowałem.Efekt...Po montażu na dzień dobry obniżyły się temperatury o 10 do 15 stopni C Obecnie procek "chodzi" z częstotliwością 3,35 Ghz i ma niższe temperatury niż wcześniej przy 3,2 Ghz.Wtedy potrafił dobić prawie do 83 stopni C, a teraz ledwie dobija do 70 stopni C.

    Polecam zatem wszystkim, którzy wejdą w posiadanie owego coolera o sprawdzenie powierzchni stopki zwracając szczególna uwagę na rurki przy krawędziach stopki.

    Pozdrawiam

    /edited by ivanov/
    Ostatnio edytowane przez ivanov ; 14-09-2014 o 23:53

  4. #4
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,346
    Na przyszłość - proszę używaj enterów i twórz jakieś sensowne akapity.
    Taką zbitą masę tekstu bardzo źle się czyta i widząc coś takiego aż się odechciewa zabierać za lekturę.

    Jako przykład wyedytowałem Twój drugi post. Porównaj go z pierwszym i powiedz sam, czy nie jest to bardziej czytelne i łatwiejsze do "przełknięcia"
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = Sigma 50-100 mm f/1,8 = 4x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  5. #5
    NiktNic Doświadczony overclocker Reputacja:   (7) Awatar KtosCos
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    23°11'E 50°59'N
    Posty
    557
    Btw, nie dziw się, że stopka nierówna bo to Spartan HE912 LT kosztujący 50zł. Nie jest też to demon wydajności ;p

    Potwierdzam to co napisał Ivanov, pierwszego postu nie dokończyłem bo mi się bardzo ciężko czytało
    Ciekawi Cię mój sprzęt? ^.^
    Spolier:
    | i5 3470 @ 3,8 | Spartan HE924 | MSI Z77A G43 | MSI HD 7850 | 4 GB Kingston Black | Barracuda 500GB + Goodram C50 120 GB | SPC M40 | TT Smart SE modular 530W |

  6. #6
    Zbanowany Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2014
    Skąd
    Poznań
    Posty
    3
    Wymiana procka na lepszy zamiast kręcenia to na pewno dobre rozwiązanie w przypadku dwurdzeniówki.

  7. #7
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Stuqpuk
    Dołączył
    08.2012
    Skąd
    Polska
    Posty
    206
    Cytat Zamieszczone przez martinii Zobacz posta
    Wymiana procka na lepszy zamiast kręcenia to na pewno dobre rozwiązanie w przypadku dwurdzeniówki.
    Zmienił bym nieco twoje zdanie na:
    Wymiana procka na lepszy i kręcenie to na pewno dobre rozwiązanie w przypadku tej dwurdzeniówki.


    Szczególnie, że lepszy procek kosztuje poniżej 30zł z wysyłką.:
    http://allegro.pl/sklep-e5300-dual-c...899174645.html
    http://allegro.pl/pentium-dual-core-...890555691.html

    Jeśli masz kupon z allegro -20zł za zakup powyżej 50zł z apką mobilną, to to:
    http://allegro.pl/core-2-duo-e8200-2...888453539.html

    Więcej nie ma co, inwestować chyba, że dla zabawy.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •