Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Wybór dysku SSD

  1. #11
    Redaktor i Administrator Extreme overclocker Reputacja:   (20) Awatar majkel_94
    Dołączył
    07.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    3,040
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Kontroler dysku

    Kupujmy dyski oparte o kontroler Marvell, lub Samsung, które są sprawdzone i bezproblemowe.
    SandForce w mojej opinii nie ma sensu brać. W szczególności w połączeniu z asynchronicznymi pamięciami to zdecydowanie zły wybór LINK.
    Istnieją też inne kontrolery np. Indilinx, czy Phison, jednak występują one stosunkowo rzadko.
    Bardzo dobrą opinią cieszyły się kontrolery Intel, jednak w pewnym momencie ten producent zdecydował się na korzystanie z kontrolerów firm zewnętrznych.
    SandForce nie są złe, można dostać niezłe używki w dobrej cenie. Tylko trzeba uważać bo OCZ miał jakieś problemy z firmware i kilka innych firm chyba też Poczytać przed kupnem

    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    MLC jest technologią najpopularniejszą, całkiem dobrą i najtańszą w produkcji.
    Najtańsze są TLC, ale po przykładzie Samsunga widać że albo niedopracowane, albo w ogóle kaszana z tego będzie. Na razie nie kupować

    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Rozmiar[/B]

    Trzeba wziąć pod uwagę, że SSD nie powinien być zapełniony po brzegi, gdyż negatywnie wpływa to na jego żywotność oraz wydajność. Kupując dysk półprzewodnikowy pod system wybierajmy taki rozmiar, który wiemy, że po instalacji Windows oraz programów nie będzie bardzo mocno zapełniony. Ogólnie nie powinniśmy przekraczać zapełnienia 90% powierzchni dysku.
    Zależy od modelu - większość ma zawsze z 8-16 GB zapasu (stąd pojemności 120/240 GB) aby móc efektywnie zarządzać powierzchnią i łatać uszkodzone komórki.
    Część modeli jednak tego nie ma, wtedy trzeba samemu o tym pamiętać (polecam zmniejszyć sobie partycje i zapomnieć o sprawie ).

    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Dysku SSD nie potrzeba defragmentować, gdyż zjawisko fragmentacji nie ma wpływu na szybkość jego działania.

    W przypadku dysku SSD cała jego powierzchnia jest tak samo szybka. Nie jest najszybszy "na początku", tak jak dyski talerzowe, tak więc tworzenie na nim partycji tylko z tego powodu nie ma sensu.
    W dodatku defragmentacja powoduje kopiowanie (w tym nieszczęsny zapis) sporej ilości danych, co nie da nam żadnego boosta, a jedynie zużyje nośnik.
    Na szczęście 99% programów nie pozwoli, albo przynajmniej da komunikat o tym
    | Intel Core i7 2700K @ 4,5 GHz 1,35V | Gigabyte Z68X-UD3H LGA1155 | Kingston Savage 2x8 GB @ 2133 MHz CL9 1.65V |
    | 2x Samgate F3 500GB HD502HJ - Hybrid RAID 0+1 | Kingston HyperX 3K 240GB SATA III | Corsair VS650 |
    | Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1 @ 1550/7200 MHz | Xonar DX | BitFenix Shinobi | Dell P2414H 24" 1080p AH-IPS |


  2. #12
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,338
    Z Sandforce było na początku sporo różnych problemów - losowe BSOD i różne inne cuda.
    To pokazuje, że coś jest na rzeczy, skoro w przypadku Marvella, Intela i Samsunga nigdy nie było takich jaj.
    Po co kupować coś takiego, skoro można kupić konstrukcję, która jest pewniejsza

    - - - Aktualizacja - - -

    Teoretycznie nowe dyski oparte o SandForce (o ile kontroler nie jest sparowany z asynchronicznymi pamięciami) są ok, ale zaznaczyłem na początku, że to subiektywny wpis
    Ja osobiście nie kupię nic na SF i tyle
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  3. #13
    Redaktor i Administrator Extreme overclocker Reputacja:   (20) Awatar majkel_94
    Dołączył
    07.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    3,040
    Ale to nie był problem kontrolera, tylko złego firmware
    Intel 520 też siedział na SandForce i nie miał problemów. Mój Kingston HyperX też, juz chyba 2,5 roku go mam i zero BSODów

    Niektórzy producenci oszczędzili na testerach czy programistach i był cyrk

    Nie mówię żeby wszystkim polecać, tylko że można dorwać wcale nie kijowy dysk za dobre pieniądze
    | Intel Core i7 2700K @ 4,5 GHz 1,35V | Gigabyte Z68X-UD3H LGA1155 | Kingston Savage 2x8 GB @ 2133 MHz CL9 1.65V |
    | 2x Samgate F3 500GB HD502HJ - Hybrid RAID 0+1 | Kingston HyperX 3K 240GB SATA III | Corsair VS650 |
    | Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1 @ 1550/7200 MHz | Xonar DX | BitFenix Shinobi | Dell P2414H 24" 1080p AH-IPS |


  4. #14
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,338
    Ja mam cztery SSD na SandForce, tyle że jak to mówią, darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby
    Gdybym sam miał kupować to albo coś na Marvell, albo na Samsung. Tak też doradzam innym.

    W dodatku to co piszesz kłóci się z ostatnim punktem, gdzie ogólnie nie polecam używanych SSD
    Nigdy nie wiesz co poprzedni właściciel z tym wyprawiał
    Ostatnio edytowane przez ivanov ; 06-02-2015 o 13:17
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  5. #15
    NiktNic Doświadczony overclocker Reputacja:   (7) Awatar KtosCos
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    23°11'E 50°59'N
    Posty
    557
    Np. defragmentował?
    Sporo osób dodaje zakładki z HDTune i innych takich tam, czy to za mało?
    Co można złego wyprawiać z SSDkiem? ;p
    Ciekawi Cię mój sprzęt? ^.^
    Spolier:
    | i5 3470 @ 3,8 | Spartan HE924 | MSI Z77A G43 | MSI HD 7850 | 4 GB Kingston Black | Barracuda 500GB + Goodram C50 120 GB | SPC M40 | TT Smart SE modular 530W |

  6. #16
    Redaktor i Administrator Extreme overclocker Reputacja:   (20) Awatar majkel_94
    Dołączył
    07.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    3,040
    SSD Life i wiadomo co się działo z dyskiem
    Idąc tym tokiem rozumienia to wszystko jest do D. Procek po OC, karta, zasilacz przeciążony. Nikt na SSD nie trzyma ważnych danych, od tego jest backup
    | Intel Core i7 2700K @ 4,5 GHz 1,35V | Gigabyte Z68X-UD3H LGA1155 | Kingston Savage 2x8 GB @ 2133 MHz CL9 1.65V |
    | 2x Samgate F3 500GB HD502HJ - Hybrid RAID 0+1 | Kingston HyperX 3K 240GB SATA III | Corsair VS650 |
    | Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1 @ 1550/7200 MHz | Xonar DX | BitFenix Shinobi | Dell P2414H 24" 1080p AH-IPS |


  7. #17
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (5) Awatar Chaosmaker666
    Dołączył
    03.2014
    Posty
    289
    Ajjj *******yłem bo kupiłem 840 EVO a do tego leży odłączony już chyba 1 miesiąc bo morele ma jakąś "restrukturyzacje" i mi miesiąc wymieniają płytę główną Jak przyjdzie to sprawdzę co tam się dzieje z nim i jak będzie zaniżony odczyt to reklamuje badziewie i biorę jakiegoś Cruciala

  8. #18
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (24) Awatar Blue
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,551
    Sam mam 840PRO, kumpel kupił 850PRO. Mam nadzieję, że jutro dostanę go do testów
    Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro

  9. #19
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar whiteindian
    Dołączył
    10.2014
    Skąd
    lodzkie
    Posty
    35
    Polecam SSD Fresh. Ale wyłączenie indeksowania lepiej ręcznie z konta Admina: najpierw wyłączamy Windows Search a potem a potem PPM na naszym dysku i odpowiedniego "ptaszka". Intel 520 jest przereklamowany, ja szukałem czegoś pod SATA II, bo one ponoć mają tendencje do BSOD wybrałem Plextora

  10. #20
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,314
    Wskrzeszam. Mam pustą 120-kę i chcę z niej zrobić dysk do benchów. Wymyśliłem tak:
    1. 20 GB - 7 na AMD/ATI
    2. 20 GB - 7 na NV
    3. 20 GB - 7 na testy CPU/integrę Intela
    4. 20 GB - na wszystkie możliwe XP-ki (775, 939, 1366, 1150, 462) - w sumie 10-12 OS-ów, moja pocięta wersja zajmuje coś 800 mega
    5. 20 GB - benche + miejsce na wyniki -> raz na miesiąc i tak wpadam z nośnikiem zewnętrznym i robię backup, ale przez ostatnie półtora roku intensywnych benchów nazbierałem na talerzu 15 GB na takiej właśnie partycji


    W ten sposób zużywam 100 GB, 20% zostaje puste, więc jest wolne miejsce, żeby dysk sobie sprzątał. Kwestię braku obsługi TRIM w XP załatwią 7-ki - szacuję, że będę systemy przełączał 50/50, bo część benchow lepiej działa w XP, część w 7 (a część XP-ka nie wspiera ). Ma sens?
    Oczywiście najpierw partycje zakładam poprzez instalatora 7-ki, żeby zapewnić zgodność z granicą 4 kB (czyli cały proces wygląda mniej więcej tak: odpalam instalkę 7-ki -> zakłądam partycje j.w. -> exit -> instalacja XP-ków -> instalacja 7-ek, wszystko po to, żeby boot menu normalnie działało).

    No to dodatkowe pytanie - waza przy SSDcoś w ogóle daje?

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •