Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Buczące głośniki

  1. #1
    Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0) Awatar Madzina
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    Słońce Nocą
    Posty
    344

    Buczące głośniki

    Głośniki buczą... a tak bardziej szczegółowo to sprawa wygląda następująco:

    Mam problem, ponieważ moje głośniki buczą w momencie podłączenie do laptopa zewnętrznego monitora.

    Do laptopa(lenovo m490s) mam podłączone głośniki 5.1 przez kartę Maya U5 - głośniki Logitech
    Do laptopa pod HDMI podpinam monitor z DVI (mam kabel hdmi->dvi) - monitor to Acer
    Jak tylko na monitorze włączy się obraz to głośniki zaczynają "buczeć". Wyłączę go i jest wszystko normalnie.
    Monitor wisi na ART L-02, niestety na drugim wieszaku jeszcze nie ma monitora żebym mógł sprawdzić z drugim (jeszcze nie zwiozłem komputera to i drugi monitor niepotrzebny mi był).

    Co ciekawsze problem na początku nie występował. Jak złożyłem wszystko w całość jakieś 3 tygodnie temu to problemu nie było przez około tydzień, potem nagle się pojawił.

    Jakieś rady, pomysły? - mam nadzieję że opisałem zrozumiale sytuację
    Intel i7-4770s
    Gigabyte GA-B85M-D3H
    Kingston 8GB DDR3 1866MHz
    MSI GTX 680

  2. #2
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2016
    Skąd
    Irkuck
    Posty
    2
    Mam podobny problem, ktoś, coś?

    - - - Aktualizacja - - -

    Mam podobny problem, ktoś, coś?

  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (1) Awatar Ethar
    Dołączył
    01.2016
    Skąd
    Małopolska
    Posty
    35
    Nie wiem czy Ci pomogę bo przyczyn może być kilka. Ogólnie sprawa przedstawia się tak, że jedne głośniki są bardziej czułe na zakłócenia inne mniej, kwestia stosowanych cewek, kondensatorów itp. Chodzi o zakłócenia oczywiście pochodzące z sieci, takie zakłócenia mogą powstać przy podłączaniu dodatkowych sprzętów do tego samego źródła napięcia (np. jednego gniazdka). Co do głośników Logitech to fajnie głośno grają ale co się z tym wiąże mają zazwyczaj niewielką impedancję czyli są narażone na szumy i zakłócenia.
    Ja to widzę tak. Po pierwsze musisz sprawdzić czy gniazdko masz uziemione, i nie chodzi tu tylko o to czy masz gniazdko z bolcem, tylko czy fizycznie w puszce ten bolec jest podpięty do uziemienia bo często zdarza się że instalacja nie posiada w ogóle kabla uziemiającego albo jest ale nie podpięty. Jeśli tak jest to masz przyczynę. W przypadku gdy gniazdko masz dobrze uziemione to winowajcą może być sam monitor, może już swoje przeszedł i pracuje na niewłaściwym natężeniu prądu. Warto byłoby podpiąć inny monitor i sprawdzić, ewentualnie można sprawdzić podpięcie tego monitora do innego gniazdka niż laptop i głośniki. Ostatnie co mi przychodzi do głowy to sprawa filtrowania natężeń w samym laptopie, a z tym to już raczej nic nie zrobisz (można próbować uaktualnienie BIOS, ale czy to coś da? próbować nie zaszkodzi). Samej karty dźwiękowej też nie można od razu wykluczyć, podepnij bezpośrednio głośniki do laptopa bez karty zewnętrznej i sprawdź wtedy buczenie.
    A odnośnie tego że przez tydzień było ok? Prąd w gniazdku jest zmienny, natężenie jest zmienne, wystarczy czasem jakieś dodatkowe zakłócenie którego wcześniej nie było. Ja czasem słyszę kilkusekundowe buczenie w głośnikach (też Logitech) podczas załączania lub wyłączania się lodówki, ale nie jest to np. norma.
    Nic więcej do głowy mi nie przychodzi, ale jest to temat rzeka więc przyczyna może być nawet inna.

  4. #4
    Redaktor naczelny Ekspert overclockingu Reputacja:   (9) Awatar sido107
    Dołączył
    04.2009
    Posty
    1,363
    Głośniki są ekranowane? Spróbuj inaczej umieścić głośniki, dalej czy coś.
    Drugie to faktycznie monitory podepnij na innej listwie z filtrem, może któryś ze sprzętów przenosi zakłócenie do twojej sieci energetycznej i stąd buczenie.

  5. #5
    Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0) Awatar Madzina
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    Słońce Nocą
    Posty
    344
    U mnie w sumie problem zniknął jak przeszedłem z logitechów na microlaby ale w sumie teraz nie podłączam jednocześnie karty dźwiękowej i monitora
    Intel i7-4770s
    Gigabyte GA-B85M-D3H
    Kingston 8GB DDR3 1866MHz
    MSI GTX 680

  6. #6
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (1) Awatar Ethar
    Dołączył
    01.2016
    Skąd
    Małopolska
    Posty
    35
    Bo to jest tak jak jak pisałem jedne głośniki są bardziej czułe na zakłócenia a inne mniej. Niemniej jednak gdybyś kiedyś chciał rozwiązać problem Logitech'ów to masz co sprawdzać

  7. #7
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (8) Awatar JacekMlynek
    Dołączył
    07.2015
    Skąd
    60 km od KRK
    Posty
    268
    Cytat Zamieszczone przez ethar
    Prąd w
    gniazdku jest zmienny,
    natężenie jest zmienne
    Prąd i natężenie to to samo. Chyba żę chodzi ci o częstotliwość prądu, to jest to wartość stała i ma 50Hz, ale nie sądzę by to miało jakikolwiek wpływ. Jak przychodzi połączenie komórkowe, to głośniki piszą/buczą z przerwami. Wifi też czasem powoduje buczenie. Może to router? Miałem kiedyś taki przypadek że buczały, a po zmianie routera przestało. Albo tak jak koledzy wyżej mówią.

  8. #8
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (1) Awatar Ethar
    Dołączył
    01.2016
    Skąd
    Małopolska
    Posty
    35
    Cytat Zamieszczone przez JacekMlynek Zobacz posta
    Prąd i natężenie to to samo. Chyba żę chodzi ci o częstotliwość prądu, to jest to wartość stała i ma 50Hz
    Prąd i natężenie prądu to dwa różne pojęcia. Pisząc prąd mówiłem o sinusoidalnym charakterze napięcia prądu. Napięcie to nie natężenie.

    - - - Aktualizacja - - -

    Absolutnie nie chodziło o częstotliwość (Hz)
    Ostatnio edytowane przez Ethar ; 27-01-2016 o 19:07

  9. #9
    twoja tesciowa Guru overclockingu Reputacja:   (40) Awatar Dziarson
    Dołączył
    03.2012
    Skąd
    Republika Czeska
    Posty
    5,888
    TO za****ście jak w gniazdku jest praąd przemienny .
    xxxxxx(Wafel Trupka)I9 9900K Noctua NH-D15 G.Skill Trident 3200CL14 Rog Maximus Apex XI GTX 1060 ASUS xxxxxxx
    Samsung 960 Evo 256GB m.2 Samsung U28E590D 4K
    EVGA SuperNOVA 750 G2 750W RAZER DEATHADDER ELITE
    FUNTIC GEAR RUSCH ADATA XPG Emix H30+solo F30




  10. #10
    Redaktor naczelny Ekspert overclockingu Reputacja:   (9) Awatar sido107
    Dołączył
    04.2009
    Posty
    1,363
    Cytat Zamieszczone przez Ethar Zobacz posta
    Prąd i natężenie prądu to dwa różne pojęcia. Pisząc prąd mówiłem o sinusoidalnym charakterze napięcia prądu. Napięcie to nie natężenie.

    - - - Aktualizacja - - -

    Absolutnie nie chodziło o częstotliwość (Hz)
    Gościu teraz to się mylisz w zeznaniach.

    potocznie prąd i natężenie prądu to to samo!!! Jestem z wykształcenia elektrykiem

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •