Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: AMD X4 740 @ 4,48GHz + Trochę testów

  1. #1
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Rabit
    Dołączył
    11.2014
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    241

    Cool AMD X4 740 @ 4,48GHz + Trochę testów

    Domyślnie Althon X4 740 3.2Ghz podkręcony do @ 4,48Ghz czyli mamy gratis 1,28Ghz

    Pobór w Idle / Serfowanie po necie : 55W / 75W
    * Pobór przy aktualnym Catalyst 14.9
    Gry : 160W-200W,
    full load, OCCT CPU + FurMark GPU : 260W.
    + Monitor 15W

    Pobór mierzony - Voltcraft Energy Logger 4000

    CPU: AMD X4 740
    Stepping: 1
    Revision TN-A1
    Frequency: 4474.51
    Ref* Mulitiplier: 139.85 * 32 ( Bios 140)
    CPU Voltage: 1.525v Po instalacji Radiatorów na Sekcje VRM 1,45V * Przegrzewały się
    NB Frequency: 2234Mhz
    NB-Volts- Auto * Dodałem tam chyba ze dwa kroki ( + )

    RAM: 8GB 1866Mhz DDR3 CL8,8,9,22,30 @ 1.65V ( Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A )

    Motherboard: Asus A88XM-A

    Cooling: Air Cooling/ CPU Cooler Master Hyper TX2 + AAB Cooling Thermal Grease 2 Max Temp 56C
    O.S. Win 7 Home 64bit

    GPU Sapphire R7 260X 1GB, max 71C w idle 35 po zmianie ustawień wiatraczka max 51C przy 70%
    @ GPU 1210 Memory 1710 Effective 6840

    CPU-Z nie czyta temp i timingów

    http://valid.x86.fr/bbdcgk

    Prime95 http://postimg.org/image/p0l1c4zzx/
    Test 1h 25min ale chodzi stabilnie i testowałem też pod OCCT

    Nie próbowałem więcej ponieważ:
    Po pierwsze nie chce testować swoje szczęścia bardziej
    Po drugie mój RAM osiągnął 1866 * Max Supported by this CPU
    Passmark Cpu score 5719pkt http://postimg.org/image/gvm9zp35p/
    + OC na GPU
    http://www.passmark.com/baselines/V8...id=30870038727
    Poprzednio 4.32Ghz but 1800Mhz Ale wkurzało mnie to taktowanie ramu
    http://www.passmark.com/baselines/V8...id=30628529406

    Mobo w Prime95 osiąga 52C.

    Testy

    3DMark
    Fire Strike 3822 http://www.3dmark.com/3dm/4525016
    Cloud Gate 11386 http://www.3dmark.com/3dm/4525378
    Ice Storm 91327 http://www.3dmark.com/3dm/4480801

    Cinebeanch R15

    OpenCL 82.88Fps
    CPU 348
    CPU Single core 102
    Furmark
    720p 2100
    1080p 1363

    War Thunder Benchmark
    1920x1080p i Ustawienia Filmowe
    Wojna o Pacyfik (Ranek)
    Średnia FPS 104.2
    Średnia min FPS 78.1
    Wynik ogólny 23742
    Wyspa Św. Patryka
    Średnia FPS 65.6
    Średnia min FPS 53
    Wynik ogólny 4576

    Catzilla 720p 7438pkt

    http://www.catzilla.com/showresult?l...sult%20Details
    Ostatnio edytowane przez Rabit ; 27-07-2015 o 18:23

  2. #2
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Ładne OC, nie wiedziałem, że te procki bez "K" da się tak dobrze podgonić .

    Szkoda, że masz Radeona, bo z prockami AMD dużo lepiej współpracują karty NV.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  3. #3
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Rabit
    Dołączył
    11.2014
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    241
    Z K czy bez K to ten sam krzem
    Ale podnoszenie FSB z 100 na 140 nie uda się na każdym zestawie.
    Ja sam próbowałem FSB 170 z obniżonym mnożnikiem CPU ale Bios nie startował więc to chyba limit płyty.

    Ale ktoś na świecie mnie pobił z OC tego procka ale na water
    http://hwbot.org/submission/2514945_...x4_740_388_cb/
    Ja jestem na 2 miejscu

    - - - Aktualizacja - - -

    Ktoś mi powie jak odpalić Turbo Core przy OC ja mam aktualnie mnożnik 32 a ten tu ma 35
    http://hwbot.org/submission/2514940_calathea_pifast_athlon_x4_740_28sec_60ms
    Ostatnio edytowane przez Rabit ; 02-11-2014 o 15:50

  4. #4
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,314
    Sprawdź sobie reguły benchmarków, ten wynik ci ktoś zablokuje - http://hwbot.org/submission/2665321_...in_52sec_385ms, a szkoda
    Masz mieć okienko z SuperPi po zakończeniu obliczeń z komunikatem "Pi calculation is done!" i widoczną sumą kontrolną, i dwa CPU-Z: zakładki processor i memory.

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

  5. #5
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Rabit
    Dołączył
    11.2014
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    241
    Jak mi ktoś zblokuje to wtedy odpalę test raz Jeszce i wrzucę poprawiona wersję * I lazy dude

  6. #6
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (24) Awatar Blue
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,551
    Nie, zrób to teraz.
    Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro

  7. #7
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,314
    Cytat Zamieszczone przez Rabit Zobacz posta
    Jak mi ktoś zblokuje to wtedy odpalę test raz Jeszce i wrzucę poprawiona wersję * I lazy dude
    Mogę Cię zmotywować do działania

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

  8. #8
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Rabit
    Dołączył
    11.2014
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    241
    Test robi się 20 min, jak jutro pójdę do spożywczaka to go włączę

  9. #9
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (6) Awatar Rabit
    Dołączył
    11.2014
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    241
    Poprawiłem ten test.

    W między czasie próbowałem zwiększyć OC ale granica 140 FSB jest nie do pokonania mimo wielu starań.
    Zawsze bios mi się resetuje do poprzednich ustawień nawet nie wywala błędu o OC Failed, jak przy próbie FSB 172 i obniżonym mnożniku.
    Co do GPU 1210/ 1710 okazało się niestabilne np przy Ion Storm i starych testach np 3DM2003 aczkolwiek najnowszego Fire Strike przechodzi bez problemu.
    Co do ramu 1866 CL8-8-9-22-30 po tygodniu użytkowania dostałem BSOD, testuje jeszcze raz ale zapewni będę musiał zwiększyć CL - jakieś propozycje do ustawienia ?

    Minął miesiąc i brak BSOD
    Ostatnio edytowane przez Rabit ; 04-12-2014 o 14:21

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •