Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Galaxy 8600GE voltmod

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2014
    Posty
    8

    Galaxy 8600GE voltmod

    Witam wszystkich

    Znalazłem taką stronę z voltmodami do moejej karty, wszystko pięknie, tylko nigdzie nie ma podanych wartości rezystorów, które trzeba wlutować. albo ja jetsem ślepy.

    http://www.madshrimps.be/articles/ar...g-Experience/1

    Ktoś pomoże

  2. #2
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276
    Sprawa wygląda tak. Jak nie znasz wartości oporników to zmierz rezystancję między punktami, w które będziesz lutował. Jak będziesz znał wartość, to wlutuj tam rezystor o wartości mniej więcej 10-20x większy. Dzięki temu skok nie będzie duży. Ze wzoru:
    Nazwa:  b3eb09b1262293f22c698597d78b8729.png
Wyświetleń: 143
Rozmiar:  793 Bajtów
    np. mając rezystancję 2kΩ i wrzucisz rezystor 100kΩ ustawiony w połowie (czyli na 50kΩ) to masz 1,92kΩ.

  3. #3
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    @up dobrze mówisz. Do tego dodam, że to jest po prostu feedback skompensowany.

    Coś takiego:

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	8600.jpg
Wyświetleń:	4030
Rozmiar:	86.1 KB
ID:	3523

    Mierzysz rezystancję pomiędzy punktem ktory zaznaczyłem elipsą, czyli punkt Feedbacku. Powinna być taka sama między GND i VCORE. Mnożysz x10-20 i lutujesz taki potencjometr wieloobrotowy jak napisał Nifir i jest vmod.

    - - - Aktualizacja - - -

    Sorry za jakość, ale nasze forum niestety nie "łyka" fot powyżej 100 kB

  4. #4
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2014
    Posty
    8
    dzięki panowie, czyli będę musiał pobawić się miernikiem, nie lubię tego.
    a przy mierzeniu tego feedbacku druga nóżka miernika na GND rozumiem?
    sorry ale elektronicznie to ja jestem total noga, dlatego najbardziej lubię mody, gdzie mam rozpisane co i gdzie mam wlutować.
    a i tak najczęściej uwalam karty z powodu totalnego braku umiejętności lutowania

  5. #5
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,338
    Obczaj sobie poradnik, będziesz wiedział co robisz
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  6. #6
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    Przy mierzeniu FB mierzysz między nim, a GND, a dla ciekawości możesz zmierzyć rezystancję między FB, a pinem, gdzie po włączeniu pojawia się napięcie, które kontroluje ten układ scalony. Jeżeli nie umiesz lutować to możesz skorzystać z np. moich skromnych usług, już jeden overclocker to zrobił


    BTW. Rozumiem, że to twój wynik?
    http://hwbot.org/submission/2697751_

    Czy poleciłbyś tę płytę ogólnie? Ile FSB na niej zrobiłeś?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •