Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Problem z monitorem Asus VS197

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2015
    Posty
    4

    Problem z monitorem Asus VS197

    Witam.
    Mam problem z wyświetlaniem niektórych gier na monitorze Asus VS197.
    Podczas gdy chcę odpalić jakieś gierki (często te najnowsze) monitor wywala komunikatem "Out of range" i uniemożliwia jakąkolwiek grę. W niektórych grach tj. CSGO czy Sniper Elite dało się się grać poprzez grę w zmaksymalizowanym oknie (ALT+F4). W nowszych grach już ten patent nie działa.
    Od razu mówię, że uruchamianie gier w zgodności nic nie pomaga.
    Sam monitor ma 60hz i posiada jedynie wyjścia d-sub, natomiast karta graficzna nie posiada takowego wejścia (karta ma 2 x DVI i HDMI). Monitor z kartą musiałem połączyć za pomocą adaptera vga-dvi.
    Kiedyś gdy miałem monitor 60hz podłączony kablem DVI to w systemie pokazywało jedynie obsługiwane 60hz i wszystko inne było zablokowane. W obecnej konfiguracji każda częstotliwość jest odblokowana co mnie troche zastanawia.

    Jeśli ktoś miał z tym do czynienia lub wie jak to ustrojstwo ogarnąć/naprawić to proszę pisać
    Z góry dziękuję

  2. #2
    Forumowy dałn Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-23) Awatar haha3
    Dołączył
    01.2015
    Skąd
    Polska
    Posty
    151
    Troche dziwne że z powodu monitora gierki ci nie chodzą.
    Mi nigdy nie wywalało żadnego komunikatu.
    Na innym monitorze działa wszystko normalnie?
    Spróbuj na takim który nie będzie wymagał przejściówki tej co akurat masz.

  3. #3
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Prawy myszy na pulpicie -> rozdzielczość ekranu -> Ustawienia zaawansowane -> Monitor -> Ukryj tryby, których monitor nie może wyświetlać.

    Jeżeli masz podłączony monitor analogowy przez przelotkę system może mieć problem z rozpoznaniem jego natywnej rozdzielczości.
    Możliwe że miałeś wcześniej wpięty monitor np. o innych proporcjach ekranu i rozdzielczości natywnej nieobsługiwanej przez obecny monitor a wszystkie Twoje gry ją zapamiętały i uruchamiając się w tej rozdzielczości wychodzą poza zakres obecnego monitora. Prostą metodą naprawy tego problemu może być np. usunięcie pliku konfiguracyjnego danej gry i zresetowanie jej ustawień do domyślnych lub edycja danego pliku konfiguracyjnego w notatniku i ręczne wpisanie parametrów pracy monitora.

    Uruchamiając grę w oknie (Alt + Enter) uruchamiasz ją w rozdzielczości pulpitu wewnątrz okna, więc logiczne jest że działa poprawnie . W tym momencie możesz też zmienić rozdzielczość i odświeżanie a następnie odznaczyć "window mode" lub zaznaczyć full screen (nazwy mogą być różne, cel jest jeden).

    Na przejściówkach analogowo - cyfrowych mogą występować różne problemy (np. migoczący obraz) pomijając opóźnienia obrazu jakie generują, najlepiej więc posiadając monitor analogowy wpiąć go w port analogowy karty graficznej (o ile taki posiada).
    Ostatnio edytowane przez Grisz ; 12-02-2015 o 12:15
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  4. #4
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,672
    +1

    ...job twoju mać !

  5. #5
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (68) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    3,286
    Ja wohl!

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •