Strona 19 z 23 PierwszyPierwszy ... 9151617181920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 221

Wątek: 771 -> 775 mod; czyli Xeon zamiast Core 2 Quad

  1. #181
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2016
    Posty
    15
    Jak uważacie ale na moje to jest lepszy wybór .

    Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

  2. #182
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (2) Awatar gagarin77
    Dołączył
    02.2015
    Posty
    97
    @kadden przyczyną jest AssRock i G41M - na tym sobie nie pokręcisz.

  3. #183
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2016
    Posty
    15
    Ja mam F2a88xm-ds2 i spokojnie X4 750k podkręciłem do 4.5Ghz . Lga 775 jest może wydajniejsze ale za 50 zł byłem pewny że mi się opłaciło .

    Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

  4. #184
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar R.O.B.
    Dołączył
    01.2018
    Skąd
    KSU
    Posty
    29
    porównaj Proca intela z 4 jajcami na 4 GHz a amd z 2 jajkami na 4.5
    Ale najważniejsze ,ześ Ty jest zadowolony

    Wysłane z mojego dziadzia P5Q PRO+X5470 OC 4GHz+8GB OCZ 1066+GTX1050Ti 4GB msi przy użyciu Klawiatury

    - - - Aktualizacja - - -

    Cytat Zamieszczone przez gagarin77 Zobacz posta
    @kadden przyczyną jest AssRock i G41M - na tym sobie nie pokręcisz.
    Co racja to racja..
    A może @kadden poda nam coś więcej na temat PC...np jakie RAM bo to ważne

  5. #185
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,246
    Cytat Zamieszczone przez kadden Zobacz posta
    Pozwólcie, że się podepnę. Mam procesor Xeon L5420 i każda próba podbicia szyny o nawet 1MHz do góry, powoduje nie wstawanie płyty, co może być przyczyną? W biosie dodatkowo nigdzie nie moge znaleźć VCore procesora. Płyta: ASRock G41M-VS3 r2.0, procka chciałbym podbić chociaż do 3GHz.


    Pozdro
    3930k@4.8 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  6. #186
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2018
    Posty
    4
    Cytat Zamieszczone przez R.O.B. Zobacz posta
    porównaj Proca intela z 4 jajcami na 4 GHz a amd z 2 jajkami na 4.5
    Ale najważniejsze ,ześ Ty jest zadowolony

    Wysłane z mojego dziadzia P5Q PRO+X5470 OC 4GHz+8GB OCZ 1066+GTX1050Ti 4GB msi przy użyciu Klawiatury

    - - - Aktualizacja - - -



    Co racja to racja..
    A może @kadden poda nam coś więcej na temat PC...np jakie RAM bo to ważne
    Ramy - DDR3 1333MHz GoodRam 4GB w jednej kostce
    Zasilacz- Fortron jakiś 450W

    Co do tego, że płyta moze nie wytrzymac dlugo takiego OC to wiem, ale komputer jest narazie jako zabawka do wakacji, jak złoże normalny komputer, więc średnio zależy mi na jego żywotności. Chcę tylko, żeby nic nie stało się z SSD, a raczej nic sie nie stanie

  7. #187
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar R.O.B.
    Dołączył
    01.2018
    Skąd
    KSU
    Posty
    29
    @kadden
    OGÓLNIE to ta płyta do OC się nie nadaje,to typowa "biurowa płyta"...Składasz kompa ,zamykasz i tyle ją widzieli
    To,że nie wstaje to może być przyczyna RAM<zwiększając FSB cpu zwiększasz taktowanie pamięci. Zapewne nie zmniejszyłeś jej mnożnika, a że nie jest w stanie pracować z taką prędkością, to się resetuje. >tak jak pisałem wcześniej MOŻE ale nie musi to być to..
    Równie dobrze mogą to być za wysokie TEMP cepa,nie napisałeś nic jakie masz chłodzenie,a ten CPU ma max CASE 57C<wiadomo granica jest większa,ale nic o temperaturach nie napisałeś,więc nie wiadomo czy to tu jest wina.
    Tak ogólnie to NIC nie piszesz SAM od siebie >
    Podobnego Q8300 znajomy miał w tej płycie,ale nie udało mu się wydolić ponad 3GHz WINA PŁYTY !
    Ostatnio edytowane przez R.O.B. ; 22-02-2018 o 23:49

  8. #188
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2018
    Posty
    4
    Chłodzenie co prawda boxowe, ale temperatury max. 48C, więc jakis tam zapas jest. Zmieniłem mnożnik pamięci więc to raczej nie to. Wiem, że biurowa płyta, staram się poprostu wyciągnąć max z tego co mam na stanie i chce to zrobić bez wydawania zbyt dużej ilości pieniędzy. Czy to możliwe, że nie podbije wgl FSB? Program ASRock OC Tuner, przynosi podobne rezultaty. Freeze ekranu w windowsie, tylko reset, po resecie czarny ekran, aż do wyłączenia komputera z prądu.

  9. #189
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar R.O.B.
    Dołączył
    01.2018
    Skąd
    KSU
    Posty
    29
    Jakim programem sprawdzasz temp ?
    u mnie REAL TEMP pokazuje 20st C mniej niż w realu...Wcześniej było ok z realTEMP , ale jak zamontowałem Xeona to tak pokazuje...DZIWNE ALE TAK JEST

  10. #190
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (2) Awatar gagarin77
    Dołączył
    02.2015
    Posty
    97
    @kadden Tu nie ma co kminić, tak jak napisałem wcześniej ta płyta jest przyczyną i nie ugrasz nic albo niewiele (+10MHz FSB), szkoda zachodu. Po prostu G41 jest tak fatalny i w dodatku masz płytę Asrocka. Poczytaj o overclockingu na G41 w google. Pewnie nawet nie masz rozdzielenia między częstotliwością szyny FSB a PCIe więc możesz sobie grafe zjarać.
    Niektóre szroty na G31/G41 nawet mają blokady w biosie że nie da się działać na prockach powyżej pewnego poziomu TDP (z reguły 65W).
    L5420 ogólnie się kręci świetnie ale do tego jest potrzebne takie cacko: http://allegro.pl/plyta-glowna-gigab...190284071.html

    @ R.O.B.
    Ustaw sobie Tjmax 85.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •