Strona 2 z 25 PierwszyPierwszy 12345612 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 245

Wątek: 771 -> 775 mod; czyli Xeon zamiast Core 2 Quad

  1. #11
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    No z DFi jest masakra...ale zmolestowanie wujka google pomoglo (jakies pol dnia zeszlo...I znalazlem ustawienia biosu 640FSB)
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  2. #12
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,314
    @up: zapodaj linka, chętnie porównam, mam DK JR P45 na warsztacie

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

  3. #13
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,334
    Przyłączam się do prośby

    Update: Dodałem alternatywną metodę: perma-hard-moda płyty głównej, którego ludek otrzymał od wytiwx.
    Ostatnio edytowane przez ivanov ; 18-02-2015 o 12:49
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  4. #14
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    09.2014
    Posty
    7
    Ja mam jeszcze pewną prośbę do tego poradnika. Jeśli jest możliwość, to porównać w kilku programach/grach te 2 odpowiadające sobie procesory, bo już kilku osobą polecałem ten poradnik i dosłownie nikt nie chciał w ten sposób zaoszczędzić, bo cytuję "te procesory pod lga 771 na pewno są wolniejsze i nie warto się z tym męczyć" a jakichś testów porównawczych na takiej modyfikacji to na próżno szukać :/

  5. #15
    Lytek menda Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Wydajność jest taka sama, ludziska coraz większe cuda wymyślają.

    Grzesiu, wypadałoby sprawdzić tego hard-moda .
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  6. #16
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,334
    Cytat Zamieszczone przez MasterBarti Zobacz posta
    "te procesory pod lga 771 na pewno są wolniejsze i nie warto się z tym męczyć"
    Przecież te procesory są identyczne, tyle że mają trochę inny pin-out oraz niektóre modele 771 są przystosowane do pracy w konfiguracjach multi-CPU...

    Ich porównanie ma taki sens jak porównanie np. GTX 980 MSI z GTX 980 ASUS przy takich samych zegarach.



    Będąc szczerym nie chce mi się za bardzo robić tego hardmoda, bo po prostu nie mam potrzeby
    Nie mam dużo procków 771, a jak co, to zawsze mogę je do D5400XS włożyć
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  7. #17
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,314
    Mam ok. 10 sztuk 771 a patrząc na aukcje z 5150 po 9 zeta za sztukę gotów bym był zainwestować mobo... czy któryś z kolegów podejmie się zmodowania płyty dla mnie, bo jestem cieniasem, mam dwie lewe ręce i nie umiem się do tego zabrać?

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

  8. #18
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    Ja mogę to zrobić! Mam sprzęt i pomysł, tylko musiałbyś pierw sprawdzić, czy te ścieżki jak u wytiwx'a lecą dołem, bo jak środkiem, to nie da rady kopać w warstwach mobasa Hope it'll work

  9. #19
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,334
    Wpadnij do mnie kiedyś, to coś podłubiemy

    - - - Aktualizacja - - -

    Ok, ludek był pierwszy
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  10. #20
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Sądzę, że można by pójść jeszcze dalej i używając przełącznika typu DIP oraz odpowiedniej konfiguracji przewodów zrobić hard-moda na płycie, tak by za pomocą przełącznika móc przełączać się między obsługą procków 771 oraz 775. Byłoby to najwygodniejsze rozwiązanie.
    Najwygodniejsze owszem, ale to nie takie proste. Musiałby być tranzystor jako klucz (przełącznik), bo gdyby wlutować dodatkowe centymetry do płyty, gdzie ścieżki są dostosowywane do długości fali elektromagnetycznej (np. 1 GHz odpowiada kilkudziesięciu centymetrom). A to też nie jest dobre rozwiązanie, bo nawet nierówny lut może wprowadzać zakłócenia w postaci pasożytniczych pojemności, indukcyjności, oporności. Lutowanie zmniejsza izolację i miejsce lutu jest mniej odporne na zakłócenia.

    Słowem dużo zachodu, ale wykonalne

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •