Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 1016171819202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 215

Wątek: 771 -> 775 mod; czyli Xeon zamiast Core 2 Quad

  1. #191
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2018
    Posty
    4
    @gagarin77, wiedzę i pojęcie mam, ale pierwszy raz próbuje coś podkręcać na 775 i myślałem, że gdzieś się zgubiłem, ale to jednak płyta felerna, dzięki chłopaki za pomoc!

  2. #192
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar R.O.B.
    Dołączył
    01.2018
    Skąd
    KSU
    Posty
    28
    @gagarin77

    Nic z tego...
    było 80,dałem jak doradziłeś na 85,ale nic to nie pomogło..Nadal 20 st różnicy

  3. #193
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (2) Awatar gagarin77
    Dołączył
    02.2015
    Posty
    85
    Tjmax 85 - nie jest z powietrza tylko z dokumentacji intela. Takie temperatury według intela te Xeony osiągają. W idle mój X5470@stock ma około 32C, tyle że należy pamiętać że temperatury w idle są obarczone sporym błędem. W stresie ma w okolicy 50C (stare LC). Gdyby te proce pokazywały 20C więcej przy pomiarach byłoby to sprzeczne z innymi dokumentami intela które opisują różne modele Xeonów i ich zalecane graniczne temperatury "używalności" (w zal. od modelu zazwyczaj 63-67C z tego co pamiętam). Tym bardziej w warunkach serwerowych te procesory cały czas działałyby wówczas poza zalecaną granicą na co producenci serwerów i ich klienci pewnie by protestowali.
    Możliwe że dokumenty "kłamią" i faktycznie mają wyższe temperatury (takie jak analogiczna seria core 2) ale to ktoś musiałby zweryfikować termoparą.
    W dokumencie (nazwa poniżej) od 83 strony jest opisane jaką oni metodologię pomiarową stosują/stosowali:
    Intel® Core™2 Extreme Quad-Core Processor and Intel® Core™2 Quad Processor Thermal and Mechanical Design Guidelines

  4. #194
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar R.O.B.
    Dołączył
    01.2018
    Skąd
    KSU
    Posty
    28
    Źle mnie zrozumiałeś..Procek temperatury ma max 70 przy długim i max teście w occt. Na ogół to nie przekracza 64. A ja miałem na myśli to,że odkąd wsadziłem X to program realtemp pokazuje mi o 20 st mniej. Np ma 60, a w realtemp jest 40..

  5. #195
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (2) Awatar gagarin77
    Dołączył
    02.2015
    Posty
    85
    Ale gdzie ci pokazuje że ma 60C w tym momencie? i skąd wiesz że to prawidłowa wartość?
    Myślałem że wcześniej miałeś jakiegoś c2d (Tjmax 100) i tamten ci pokazywał ~20C więcej niż teraz masz na Xeonie.

    Jak coś to Aida64 dobrze dostosowuje wartość Tjmax. Ale spotkałem się wielokrotnie z przypadkami że chip na płytach an P35 podawał niepoprawne (mocno zawyżone) odczyty i nie dało się tego ominąć.

  6. #196
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,240
    Chyba ten 3ci mikrocode (c0) odpowiada za odczyt temperatur...bo p5q dlx ma ale nowszy (e0)...i na niektorych xeonach mialem 90stopni w idle...a nh-d15 zimniutki Tylko nie pamietam juz czy to bylo przed czy wgraniu tego 3iego mikrokodu
    2700k@5.0, Nh-D15, Asrock z77 Extreme4, G.Skill Pi 1600@2133, MSi 980Ti LTG, Vertex4 128GB + WD Green 2TB, SS1000XP, Antec 900

  7. #197
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar R.O.B.
    Dołączył
    01.2018
    Skąd
    KSU
    Posty
    28
    A no pokazuje we wszystkich programach w jakich ustawie..RTSS lub HWMonitor lub OCCT ta trójka pokazuje praktycznie to samo,a gdy w tym samym momencie zapodam RT to on ma 20st mniej .
    Wcześniej miałem Q9550 E0
    Wcześniej Q6600 rev 0
    Wszystkie w tej samej płycie P5Q PRO.
    Zawsze bezproblemowo,Xeon też chodzi bez zarzutu tylko ta różnica mnie zastanawia
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	temp  2.PNG
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	97.3 KB
ID:	4591
    Jak widać w tej chwili jest różnica 14 st C,ale zazwyczaj waha się w okolicy 20 st C

    - - - Aktualizacja - - -

    Cytat Zamieszczone przez ViNG Zobacz posta
    Chyba ten 3ci mikrocode (c0) odpowiada za odczyt temperatur...bo p5q dlx ma ale nowszy (e0)...i na niektorych xeonach mialem 90stopni w idle...a nh-d15 zimniutki Tylko nie pamietam juz czy to bylo przed czy wgraniu tego 3iego mikrokodu
    Mi bez wgrania mikrokodu system nie wstał,pomimo ,że widział X5470,a po wgraniu jest ok i OC stabilne

  8. #198
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (2) Awatar gagarin77
    Dołączył
    02.2015
    Posty
    85
    O ludzie to jest dokładnie to o czym pisałem wcześniej - programy źle odczytują wartość Tjmax bo nie "rozumieją" że to nie jest c2d czy c2q (Tjmax = 100) tylko Xeon (Tjmax = 85). Po prostu nie przewidzieli takiego przypadku. Zainstalowałem HWmonitor i źle odczytuje - zawyża dokładnie o tą różnicę czyli 15C, nawet nie można w nim zmienić na poprawną wartość Tjmax.
    Aida64 - podaje poprawnie, RealTemp też jeśli ustawisz Tjmax na 85. To są poprawne wartości o ile intel nie kłamał w swojej dokumentacji.

    Tak jak napisałem wcześniej na P35 bywają problemy z chipem który to odczytuje, wgranie microcodów nic tu nie pomagało (przerobiłem dziesiątki tych płyt). Mówiąc chip mam na myśli coś takiego jak na mojej P5Q3 DLX podaje Aida - Typ czujnika Winbond W83667HG (ISA 290h). Być może nawet nie jest to wina chipu tylko jego oprogramowania (stary soft?) albo samego BIOSu.

    @Ving 90C - może ci się gdzieś D15 o radiatory na NB/VRM zahaczyła i nie było kontaktu z IHS
    Mogę wgrać zwykły BIOS w ten weekend na P5Q3 DLX i sprawdzić. Ale wątpię żaby się odczyty zmieniły.

    BTW
    Czy D15 też ma tak słabo wypolerowaną podstawę jak D14, czy się poprawiło?

  9. #199
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,240
    X5470 na p5q3 dlx(zwykly bios) moze nie wstac. Moja nie chciala;__; Te cyrki z temperaturami mialem na commando m.in. z L54**...na p5q/3 wszytko pieknie lata

    - - - Aktualizacja - - -

    Nie przygladalem sie podstawce nh-d15...tylko dokrecalem I jechalem z koksem
    2700k@5.0, Nh-D15, Asrock z77 Extreme4, G.Skill Pi 1600@2133, MSi 980Ti LTG, Vertex4 128GB + WD Green 2TB, SS1000XP, Antec 900

  10. #200
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (4) Awatar koku
    Dołączył
    04.2015
    Posty
    423
    chyba słabo z tego co paczyłem na nią lustra to tam nie ma niestety
    Spolier:

    CPU: Intel i5 4670k + Noctua NH-D15 | MOBO: Msi Mpower z87 | GPU: Msi 1070 gtx Gaming X 8G | RAM: 2x8 gb ddr3 G Skill Ripjaws X 2133Mhz | SOUND: Asus strix soar
    HDD: Seagate Barracuda 1TB 7200rpm x2 | SSD:Transcend (S) 256 gb | PSU: XFX TS 550W 80+ bronze | OS: Windows 10 Pro x64 | OKNO: BenQ GL2460 1920x1080

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •