Strona 3 z 25 PierwszyPierwszy 123456713 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 246

Wątek: 771 -> 775 mod; czyli Xeon zamiast Core 2 Quad

  1. #21
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,338
    O widzisz, człowiek uczy się całe życie

    Ale np. zobacz, że na tym zdjęciu P5Q jest dolutowany długi przewód.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  2. #22
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,314
    Sądzę, że można by pójść jeszcze dalej i używając przełącznika typu DIP oraz odpowiedniej konfiguracji przewodów zrobić hard-moda na płycie, tak by za pomocą przełącznika móc przełączać się między obsługą procków 771 oraz 775. Byłoby to najwygodniejsze rozwiązanie.
    Ja bym DIP-a użył do czego innego - VID moda, ale to lepsze na Cedary i wcześniejsze.
    Co do moda - ludek był pierwszy, ale ivanov jest bliżej Ludek, przyjeżdżasz kiedy do KRK na chlanie i OC?

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

  3. #23
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    @Grzesiek

    Odkopałem linki (działają). HWBot Overclock.pl Team => strona 186 => post #1851

    Pozdro
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  4. #24
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,338
    Jest, dzięki!
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = 2x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  5. #25
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2015
    Posty
    4
    Witam

    Piszę tutaj ponieważ mam problem. Jeśli wybrałem zły dział\wątek na forum to sorki.

    Na wstępie podam moją tymczasową specyfikację

    1. Foxconn P43AL-V 1600Mhz O.C
    2. Xeon E5440 2,83Ghz 12MB 771-775
    3. Ram 4x1 DDR2 Kingstone PC6400 (Docelowo ma być 16GB)
    4. GeForce 9500GT (Docelowo ma być GTX750TI)
    5. Zasilacz 450w (docelowo 600+)

    Mój problem polega na Komunikacie "A 333Mhz system bus processor is installed. This processor is not supported on this system board, and will run at reduced processor clock speed. System performance will be impacted".

    Od razu uprzedzam pytanie o mod biosu. Tak Jest zrobiony, wgrywałem przez siebie zrobiony jak i pobrany z netu i ten sam komunikat się wyświetla po przekroczeniu 359Mhz podczas podkręcania procesora. Oczywiście system się uruchamia i pracuje w chwili obecnej mam 3.2Ghz i pamięci ustawione na 800Mhz.

    O ile procesor pracuje z ustawioną prędkością to pamięci w programie CPU-Z pracują tylko z połową ustawionej (397,89Mhz).

    Moje pytanie brzmi czy ktoś potrafi racjonalnie odpowiedzieć dlaczego tak Jest i czy można coś z tym zrobić

    Dziękuję i pozdrawiam.

  6. #26
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    W cpuz musisz sobie pomnożyć przez 2 .. Wszystko jest ok
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  7. #27
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2015
    Posty
    4
    Ale dlaczego trzeba przemnozyc przez 2 Nie powinno sie to wyswietlac normalnie

  8. #28
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Bo to taktowanie rzeczywiste, efektywne uzyskujesz mnożąc przez dwa.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  9. #29
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2015
    Posty
    4
    Ok dzieki wielkie za pomoc. A wracając do tego komunikatu to macie jakiś pomysł na to zeby sie go pozbyc

  10. #30
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Obawiam się, że się go nie pozbędziesz .
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •