Strona 22 z 23 PierwszyPierwszy ... 12181920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 221

Wątek: 771 -> 775 mod; czyli Xeon zamiast Core 2 Quad

  1. #211
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (2) Awatar gagarin77
    Dołączył
    02.2015
    Posty
    91
    Co to się porobiło że jest teraz tak mało osób kręcących na LN2? Dawniej pamiętam na Polskiej edycji MSI masters overclockers arena zawsze było parę ekip na LN2, a w finale tylko ekipy z LN2.
    Czy sponsorowane drużyny mające lepsze dojścia do HW i specjalnych biosów aż tak odskoczyły w ostatnich latach?

  2. #212
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (18)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    708
    Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie o kase dewary swoje kosztują częściej słyszę aby ktoś w pl na DI kręcił opcjonalnie chill + sporo osób już na emeryturę poszło a nowych nie widać
    Main platform: CPU: Ryzen 5 1600 4 Ghz; MOBO: Prime X370 pro; RAM: 2*4GB VENGEANCE LPX 3000mhz cl15 PSU: SPC Vero M2 600w; GPU MSI GTX 1060 6gb OCV1; SYSTEM DISC: 1x SSD Adata SU800 256GB; STORAGE: 1x HDD WD BLUE 1 TB; CASE: Phanteks P400 Window White; KEYBOARD LOGITECH G413; MOUSE: SS Rival v2; HEADSET SS Siberia v200l; MOUSEPAD: Roccat TAITO Mini-Size

  3. #213
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,244
    @Gagarin zabawki sa coraz drozsze...i coraz gorszej jakosci np. kosci ddr4...zlote piny po kilku wlozeniach potrafia odpasc...mobasy palace proce (koledze z druzyny apex spalil selekty 6700k I 7700k...)...o glucie nie wspomne... Dalem sobie spokoj z ddr4... 775@air/woda zostalo zabite przez rev7...fajnie, ze x6tki 1366 tanieja*.*...problemy wewn. Hwbot...coraz wiecej "płaczków"...itp. itd.

    Pozdro
    3930k@4.8 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  4. #214
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    05.2018
    Posty
    1
    Cześć.
    Panowie proszę o pomoc. Zmieniłem w asusie p5b se c2d na xeona l5420. Bios wgrałem z tanieprocesory.pl/bios2/ . Naklejkę na procesor naklejałem sam. Po zmianie procesora pamięci (mam 4x2gb ddr2 6400) są wykrywane jako 4x2gb 4300. Płyta pokazuje temperaturę procesora 55oC. Podczas prób uruchomienia/instalacji windowsa następują samoczynne restarty. Ustawienie opcji w biosie aby ignorował temperaturę procesora nic nie zmienia. Po powrocie do starego procesora wszystko wraca do normy (pamięci, temperaturę wskazuje 35oC, windows się instaluje). Pomożecie koledzy?

    edit:
    Jak ustawiłem bus speed na 310MHz to ruszyło.
    Dziwnie też bios przy starcie pokazuje ram (mam 8gb) - 7424mb
    Prawidłową wielkość pokazuje tylko jak jest włożona jedna kość - pokazuje wtedy 2048mb.
    Ostatnio edytowane przez terminus ; 12-05-2018 o 04:22

  5. #215
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (2) Awatar gagarin77
    Dołączył
    02.2015
    Posty
    91
    Ta płyta jest na starusieńkim chipsecie P965, który oficjalnie wspiera FSB do 1066. Support dla procków z FSB 1333 i w ogóle dla cpu w procesie 45nm został dodany przez Asusa jako "BETA" w trybie OC. Z tego co pamiętam to poza zmniejszeniem FSB do 266, to nic nie zdziałasz na tym dziadku.
    Rozwiązanie jest takie żeby kupić sobie to: http://allegro.pl/plyta-glowna-gigab...340298662.html

  6. #216
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    05.2018
    Posty
    1
    Widzę że jeszcze ktoś tu zagląda, więc proszę o poradę. Wyciągnęłam starego peceta, działa ogólnie kręcone nic nie było nigdy w tym kompie. Chcę podmienić mu procesor z core2 duo e8200 na xeona. Płyta Asus P5Q-E jak w linku: https://www.asus.com/pl/Motherboards/P5QE/HelpDesk_CPU/
    I według tej listy płyta jest kompatybilna z Core 2 Quad Q9650 (rev.E0,3.00GHz,1333FSB,L2:12MB) od wersji biosu 1003. U mnie jest 1306. Pytanie brzmi czy jeszcze musze coś dograć żeby współpracowała z xeonem np. e5450?
    Pozostałe bebechy:
    nVidia GeForce 9800GT
    2x2GB OCZ Blade Series DDR2 1066MHz
    SSD GOODRAM CX300 120GB
    zasilacz Cooler Master Silent Pro 500W

  7. #217
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,240
    Wgraj najnowszy BIOS 2101 i wsadź Xeona. Jak nie odpali, to dograj mikrokod, tak jak jest to opisane w pierwszym poście tego tematu.

    Dogranie nie jest skomplikowane.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  8. #218
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (2) Awatar gagarin77
    Dołączył
    02.2015
    Posty
    91
    Jak nie dograsz mikrokodu to przy każdym uruchomieniu kompa będziesz miał irytującą informacje że żeby uzyskać pełną moc tego procesora musisz zupdejtowac bios (trzeba to potwierdzic wciskajac jakiegos eF'a albo enter z tego co pamietam), nie będą tez działały niektóre instrukcje np. SSE4.1 i VT-x, komp też może być niestabilny. Ogólnie szczerze polecam to dograć, to nie boli.
    BTW
    E5450 jest ok, radzę unikać xeonów z FSB 1600

  9. #219
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    06.2017
    Posty
    17
    Ostatnio dzieciom zrobiłem kompa z E5450 na ASUS P5KR, kupiłem też 8GB DDR2 Corsair CL4 śmiga jak rakieta z Linuksem Kubuntu i wszystkimi wodotryskami KDE. Dzieci grają w Warzone 2100 i Jazz Jack Rabbit 1 i 2, jak podrosną, dostaną Morrowind itp. Jest stary Radeon 2600 XT chyba więc tu jest ogeaniczenie, ale system śmiga znakomicie. 4x3 GHz a można jeszcze podkręcić. Póki co nie ma potrzeby. Wiatrakowiec używany Scythe Ninja 2. BIOS ze znanej strony koreańskiej. Jakby ktoś linka potrzebował to wkleję.

    Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka

  10. #220
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,240
    Do Morrowinda szybsza karciocha by się przydała

    - - - Aktualizacja - - -

    W momencie premiery na 9800 XT w 1024x768 łupałem i super dużej ilości FPS nie było
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •