Strona 25 z 25 PierwszyPierwszy ... 152122232425
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 250

Wątek: 771 -> 775 mod; czyli Xeon zamiast Core 2 Quad

  1. #241
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar wlodar123
    Dołączył
    06.2019
    Posty
    8
    Cytat Zamieszczone przez ViNG Zobacz posta
    Zwykla P5Q od Asusa...widze, ze na aledrogo jest za 140zeta(z e5200)...

    Spokojnie na niej dobijesz do 500fsb na quadzie przy NH-D14/15...ale przy Twoich 4x2gb powyzej 400Fsb mozesz miec problemy...ale przynajmniej fajerwerkow nie bedzie z mosfetow na mobo.

    Pozdro
    Aktualnie posiadam taką konfigurację -> https://valid.x86.fr/kpgjls (nie patrzcie na temperaturę, ponieważ jest zawyżona co najmniej 20') Za nic nie idzie przekroczyć 411Fsb przy zajętych 4 bankach pamięci. (412Fsb i w benchmarku w AIDA32 Extr. wywala się po chwili na "Stress system memory" niezależnie od ustwień. Przy 411Fsb stabilny 100% po conajmniej 2h w OCCT- jakby w ogóle nie był podkręcony. Wywalenie 2'ch kości daje tylko kilka Mhz więcej. Napięcie Xeona podbite w sumie symbolicznie, na 1.26V (domyślnie pracował jakoś przy 1.22- 1.23V, nie pamiętam już dokładnie), więc myślę że z dobrym cooler'em i płytą śmiało poszedł by dużo wyżej. Być może, gdyby płyta pozwoliła podnieść napięcie NB ponad 1.4V to wynik byłby lepszy, ale przy dalszym zwiększaniu napięcia CPU, gdzie sekcja jest "goła" mógłby pojawić się ogień, bądź inne ciekawe efekty Ogólnie jak na wiek zestawu to jestem pełen podziwu, że cały czas tak dobrze śmiga I póki umożliwia granie w 1080P/30FPS przy często wysokich detalach, nie czuję potrzeby wymiany na coś lepszego LGA775 chyba wiecznie żywa

  2. #242
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    Podbiles FSB Termination na 1.2v (powyzej 400 juz tsza)? 1.3v przy 450+ W przypadku x5460/70 dobrze jest obnizyc mnoznik o 0.5...najlepszy jest 9.0 I jechac z fsb Juz wiesz, ze robi 4.1...teraz tsza sprawdzic czy memki poleca wyzej

    Pozdro
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  3. #243
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar wlodar123
    Dołączył
    06.2019
    Posty
    8
    FSB Termination 1.3V GTL na 0.667x, ponieważ na każdym niższym niestabilny. Nie pamiętam już o co chodziło z tym "Pull-In of" i czemu mam Enabled... Timingi na auto, ponieważ dobiera domyślne dla kości CL5. Nie mogłem ich jakoś zmusić do stabilnej pracy w CL4 powyżej 800Mhz. Może kwestia dalszej walki z Timingami, ale już nie miałem do tego siły




    @Edit: Nie zauważyłem, że mam ustawioną dość wysoką wartość w "Common Performance Level" . Udało się zejść do wartości 9. Poniżej dziewiątki komp już nie wstaje. Po piewszym zimnym restarcie powinien zadziałać tryb "ASUS C.P.R."? i płyta powinna jak zawsze wstać, co nie nastąpiło. Wstała dopiero po drugim restarcie i co dziwne rozjechały się częściowo ustawienia w biosie, jakby było zrobione Clear CMOS, ale godzina i profile OC nie skasowały się. Nie wiem na ile można wierzyć programowi AIDA64, ale po tym zabiegu w Testach prędkości odczytu z pamięci wzrosło z niecałych 6900MB/sek do 9500MB/sek - 9900MB/sek. Tyle o ile wiem, to wartość tRD ma wpływ na prędkość przesyłu, ale przyrost aż o 3 tys. MB? Na dniach będę zamawiał dysk ssd (niestety częste zimne restarty, czasem dual- booty, rozruchy i wyłączenia przy podkręcaniu nie idzie na zdrowie Velociraptor'owi) to spróbuję wykręcić tego Xeona trochę wyżej.
    Ostatnio edytowane przez wlodar123 ; 10-06-2019 o 09:44

  4. #244
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    Nie wiem czy wiesz...common perfomance level to odpowiednik Perfomance Level w memset...przy dzielniku 1:1 bezpiecznie jest ustawic 11...przy 5:6 9/10...najlepiej zostawic I pozniej sobie obnizyc w windowsie(memset). Zbyt duzo zabawy jest, zeby zrobic stabila...

    Ten gosciu ma fajne ustawienia 5-4-4-12...tylko nie pamietam, ktory wynik z ddr2(ma dodany tab z memseta).

    https://hwbot.org/user/blackbolt/

    Jak szukasz cos bardziej ciasnymi "tajmingami"...Nasz Rodak Bartx ma w profilu (celerony D)

    Pozdro
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  5. #245
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar wlodar123
    Dołączył
    06.2019
    Posty
    8
    Dzięki za wskazówki Mądrego zawsze miło słuchać Staram się zrozumieć te wszystkie opcje w Biosie, ale nie ogarniam wszystkiego do końca. Co do timingów to przy każdej próbie obniżenia poniżej wartości domyślnych nie wstaje. Próbowałem chyba wszystkiego. Nie wiem, czy coś źle robię, czy może te kości są jakieś g*wniane i nie pójdą na 5-4-4. Dzisiaj coś podziałam. Zastosuję się do wskazówek. Może uda się go wykręcić jeszcze wyżej

    @Edit: Niestety lipa Po obniżeniu mnożnika na 9, Performance level podniesione z 9 na 11 w dalszym ciągu podniesienie FSB z 411Mhz choćby na 412Mhz w benchmarku AIDA64- (wybrana tylko opcja stress system memory, ponieważ proc nie sypie błędami, tylko zawsze najpierw wysypuje się właśnie na memory) Przy 411Mhz przez 2h zero błędów. Dłużej nie puszczałem, bo bałem się o sekcje zasilania Przy 412Mhz nie ważne, czy mnożnik jest na 10, czy ustawienia według Twoich zaleceń, Aida wywala po około minucie "System memory Failure" Z tego co wyczytałem to przy zajętych 4 bankach pamięci, płyty niechętnie się kręcą i OC jest dużo niższe niż przy 1'nej czy 2'ch kościach. To ogólnie w takiej konfiguracji wynik i tak chyba niezły. Gdybym mógł podnieść napięcie na NB powyżej 1.4V może by pomogło. Ewidentnie kontroler pamięci się wysypuje bo wtedy np. wysypują się strony w przeglądarce, czy podczas wypakowywania WinRaRem nagle proces znika Na stronce z raportami CPU-z z tego co widziałem, to goście z tym prockiem przekraczali 4Ghz z jedną, bądź dwoma kośćmi.

    Coś mi się przypomniało..
    Przed X5470 miałem na chwilę E5472 , który kręcił się normalnie zawrotnie... O chyba całe 300-350Mhz . I była ta sama sytuacja. NB musiał być na 1.4V bo inaczej robił się cyrk i nie jestem pewien, ale RAM nie chciał za nic przekroczyć jakoś jakiegoś podobnego pułapu, co teraz. Fakt faktem miałem wtedy jakieś dziadowskie kości Samsunga 800Mhz CL6. Po włożeniu jednej kości Kingstona 800Mhz CL4, ram poszedł wyżej ale nie pamiętam, czy dużo. FSB wiem, że było mimo wszystko dość wysokie?(~1800) ale proc był stabilny. I też 1Mhz wyżej i koniec, wysypywał się wyłącznie na obciążeniu System memory.

    Jakieś pomysły? Da się jakoś ustabilizować ten kontroler pamięci? Jeżeli nie, to trudno. I tak jestem zadowolony z wyniku
    Ostatnio edytowane przez wlodar123 ; 24-08-2019 o 09:17

  6. #246
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2015
    Posty
    7
    Cytat Zamieszczone przez wlodar123 Zobacz posta
    Jakieś pomysły? Da się jakoś ustabilizować ten kontroler pamięci? Jeżeli nie, to trudno. I tak jestem zadowolony z wyniku
    Temat sprzed ponad miesiąca ale jak jeszcze aktualny, bym sprawdził jeszcze przy wyłączonym MEM. OC Charger i i mniej agresywnym AI Clock Twister jeśli idzie o opcje związane z ramem. Poza tym CPU Margin Enhancement na Optimized i FSB Strap to NB na 333.

  7. #247
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar wlodar123
    Dołączył
    06.2019
    Posty
    8
    Cytat Zamieszczone przez toska78 Zobacz posta
    Temat sprzed ponad miesiąca ale jak jeszcze aktualny, bym sprawdził jeszcze przy wyłączonym MEM. OC Charger i i mniej agresywnym AI Clock Twister jeśli idzie o opcje związane z ramem. Poza tym CPU Margin Enhancement na Optimized i FSB Strap to NB na 333.
    Sorry za taką "szybką" odpowiedź , ale dopiero teraz w końcu mam możliwość usiąść przy kompie. Przetestuje to w najbliższym czasie i dam znać, ale szczerze to już w sumie całkiem zwątpiłem w szansę ogarnięcia tego tematu. Mój Xeon wręcz się prosi, żeby dać mu normalnie więcej miodku. Chłodzenie ma już trochę co robić, ale powinno łyknąć jeszcze trochę ciepła. Tylko ten cholerny ram i jej kontroler. Popatrzę jeszcze jakieś aukcje. Może ktoś będzie chciał się pozbyć za "flaszkę" jakiegoś lepszego modelu Asusa typu P5q czy coś. Kwestia opłacalności nie gra już w tym przypadku roli, bo to już bardziej dla frajdy/ zabawy i za bardzo mnie to nie interesuje. Z tego wszystkiego ogólnie jest jeden duży efekt uboczny.. -Czyli ciągle na tyle dobra dla mnie wydajność, że już nie wiem który rok z kolei odpuściłem kupno nowego sprzętu.

  8. #248
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar wlodar123
    Dołączył
    06.2019
    Posty
    8
    Post pod postem, ze względu na odświeżenie tematu.. Normalnie nie wierzę. Przekroczyłem dotychczasową barierę FSB przy 411MHz. Od 15 minut jest stres system memory w Aida i RAM nie sypło żadnym błędem. Przedtem zawsze sypało się po max 3ech min. Wyłącznie opcji wbrew temu co jest napisane w Biosie- czyli MEM. OC Charger zostało wyłączone, Clock Twister na Lighter, FSB Strap na 333MHz i CPU Margin Enh. na Optimized zrobiło chyba robotę. Przedtem zmieniałem wszystko jak wyżej oprócz tylko tego OC Charger, gdzie Bios radził to włączyć dla lepszego OC pamięci i nie było żadnych efektów. To musiało być to. Co za dziadostwo z tą opcją Po wyłączeniu na razie inna bajka. Biorę się do testów i zobaczymy dokąd teraz pójdzie.

    @Edit: https://valid.x86.fr/nppblt Wstępne ustawienia na innych kościach pamięci. Vcore przy próbie trochę za wysokie- błędna diagnoza blue screena.. Too.. Pamięci jednak brakowało prądu. Procesor i pamięci przy tych wartościach pracują stabilnie. A pamięci GEIL nawet przy włożonych tylko dwóch sztukach nie chciały pracować stabilnie powyżej 429MHz Albo te kości to jakiś złom, albo się nie dogadują z tą płytą. Idę go dalej kręcić. Ciekawe co na to wszystko golutka sekcja zasilania Wg Asusa niby łyka TDP 150W+, ale już przy vcore 1.3V zaczyna nieźle grzać płytę. Procek jest po lappingu, radiator na powierzchni styku z cpu też trochę liźnięty + pasta Zalmann STG1. Chłodzenie na razie ogarnia- 39-40'C w idle, tylko sekcja zaczyna coraz mocniej grzać płytę i w stressie po pewnym czasie cpu łapie temp. 75'C a radiator na górze nawet nie jest gorący.. https://naforum.zapodaj.net/6caafa6eb3a6.png.html

    @Edit2: https://valid.x86.fr/vbi3xu RAM się dalej nie wysypuje, procesor również. Nie jestem w stanie puścić "Stress FPU", ponieważ sekcja zasilania raczej na pewno by wystrzeliła. W Aida64 przy "Stress CPU i Cache" po kilku minutach procek zaczyna się przegrzewać(ponad 80'C) a sekcja bardzo mocno parzy, nie idzie dotknąć. Gdyby tylko tak się kręcił z tymi GEILami (Gejami? ). W każdym razie nie spodziewałem się takiego wyniku na takiej płycie
    Ostatnio edytowane przez wlodar123 ; 15-03-2020 o 20:39

  9. #249
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2015
    Posty
    7
    Fajnie że moje sugestie się przydały. Sam siedziałem na S775 od 2007 do tego roku i przesiadłem się w końcu na i5 8400. Też się kręciło ostro sprzęt (ostatnio E5440 na P5Q Deluxe przy 8 GB ramu). Zresztą nie pozbyłem się jeszcze tego zasłużonego zestawu. Oczywiście na nowym sprzęcie nie bardzo da się już pocisnąć tą i5 (tylko lekkie podbicie BCLK przy włączonym XMP), ale i tak jestem zadowolony bo dzisiaj się w końcu udało odblokować 1,3 V na HD7850 od Club 3D (z ulepszonym chłodzeniem tzn. wentylatory od gigabyte hd7970 WF3) przy użyciu hex edytora. Niech na razie odpoczywa ztuningowany gtx 960 (wyłączony boost/ zredukowane obroty wentylatora / obniżone vcore i oc w biosie).
    Ostatnio edytowane przez toska78 ; 24-03-2020 o 20:08

  10. #250
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar wlodar123
    Dołączył
    06.2019
    Posty
    8
    Z włożonymi pamięciami 4x 2GB GEIL, czy nawet tylko dwóch modułach, ledwo co kręcą się pod 835MHz. Próbowałem różnych timingów, napięć i albo te cztery pamięci są coś walnięte, albo chyba są coś niekompatybilna z tą płytą. Na Kingstonach całkiem inna zabawa była. Ale co z tego, jak mając 2GB pamięci i Win 10 nie a się z tego nawet korzystać. Nie wiem, czy to jakiś bug mi wystąpił przy FSB 430-435MHz i ~ Vcore 1.30 czy co, bo była taka sytuacja, że przy tej prędkości, szczególnie bez obciążenia miałem niższe temperatury o dobre 8' C- W porównaniu do aktualnych już bardziej dostrojonych ustawień (FSB417MHz i 1,28 Vcore) jak i niższych wartości FSB i Vcore. Na razie już skończyły mi się pomysły co do tego sprzętu. Może coś się jeszcze wykombinuje z tym, ale jeżeli sprzęt nie padnie to wymiana całej platformy będzie najbliżej dopiero gdzieś za rok- dwa.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •