Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Sens mieszania DDR2 6400/7200 ?

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar whiteindian
    Dołączył
    10.2014
    Skąd
    lodzkie
    Posty
    35

    Lightbulb Sens mieszania DDR2 6400/7200 ?

    Posiadam kości G Skill Pi 7200, a także Geil Evo One 6400, czy jest sens ich mieszania, nawet doraźnego. Czy jeśli nawet one się "dogadają" nie będzie sensu ich kręcenia przy Xeonie E5xxx

    Pozdrawiam.

  2. #2
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,314
    Spróbuj i daj nam znać.

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar whiteindian
    Dołączył
    10.2014
    Skąd
    lodzkie
    Posty
    35
    DDR2 2x1024MB PC-800 GeIL Black Dragon Evo One CL 4 (GE22GB800C4DC) Dual Channel

    DDR2 2x2048MB PC-900 G. Skill Pi CL4 F2-7200CL4D-4GBPI-B Dual Channel
    ------
    Dwie różne pary w dodatku Geil działa domyślnie @CL5 a nie jak napisano na naklejce. Geil max. wytrzyma napięcie 2.1V, optymalnie będzie to 2V. Everest moim zdaniem przekłamuje i nie podaję odczytów. Geil był na innym komputerze podkręcany. Natomiast G Skill jak też ta para Geil na tym zestawie z Xeonem, nie były.

    Dlatego boję się cokolwiek z tym robić, obie pary mają wysokie radiatory. System wykrywa spokojnie w tej chwili 6GB. Logicznie można podbijać co 10MHz i testować LinXem, ale ja mam do was pytanie - czy taka kombinacja ma sens. Z G Skill support przesłął mi prawidłowe ustawienia dla BIOS, G Skill to inna półka niż Geil, to się martwię.

    Dodaję zrzuty z CPU-Z


    Nazwa:  capture_002_22032015_162619.jpg
Wyświetleń: 135
Rozmiar:  41.6 KBNazwa:  capture_001_22032015_162558.jpg
Wyświetleń: 137
Rozmiar:  32.7 KBNazwa:  capture_003_22032015_162638.jpg
Wyświetleń: 135
Rozmiar:  39.6 KB

  4. #4
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    Wyżej z FSB dojdziesz na 2x "X"GB niż 4x "X"GB, bo przy 4 kościach dodatkowo obciążony jest kontroler pamięci w płycie głównej. Możesz spróbować, ale pierwsze problemy już mogą się pojawić przy FSB 400+ (dzielnik 1:1, procki 1333).

    Pozdro
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  5. #5
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar whiteindian
    Dołączył
    10.2014
    Skąd
    lodzkie
    Posty
    35
    Czyli lepiej gdyby było 2x2GB + 2x2GB niż 2x2GB + 2x1GB (w dodatku różnych producentów)....

    Czy te napięcia podawane przez CPU-Z a także Everest nie są teoretyczne? Nie sądzę żeby przy 1.80V obie pary pracowały.
    Xeon można kręcić u mnie do 3,5GHz według zapewnień poprzedniego właściciela. Aktualnie 2,72GHz wszystko na Auto. Czy ktoś miał te Geile rzadko spotykane z dużymi radiatorami?

  6. #6
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    Jakiego dokładnie masz Xeona, mobo, zasilacz oraz chłodzenie procka? Mógłbyś także dodać jakie OC Ciebie interesuje oraz dlaczego chcesz dorzucić te 2x1GB. G.skille powinny spokojnie zrobić 1000 przy 5-5-5-15...gorzej z geilami...musiałbyś je potestować. A przede wszystkim odradzam podkręcanie na "auto" (głównie dlatego, że płyty główne s.775 lubią podbijać same z siebie "FSB Termination"...)

    Pozdro
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  7. #7
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar whiteindian
    Dołączył
    10.2014
    Skąd
    lodzkie
    Posty
    35
    Geile mi po prostu zostały w szufladzie. Mają wysokie radiatory i są piękne.

    Ustawiłem napięcie [Auto] w BIOS.Timingi najpierw bezpiecznie pod Geil tRas = 18, a potem tRAS = Auto. BIOS zmienił na tRas = 15 pod G Skill
    Ostatnio edytowane przez whiteindian ; 28-03-2015 o 19:36

  8. #8
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar whiteindian
    Dołączył
    10.2014
    Skąd
    lodzkie
    Posty
    35
    W LinX po 50 minutach bez błędu. Temperatura max. 60 stopni. W BIOS podbijam wyłącznie napięcie Vcore. A ciekawe jest że powyżej 3,3 GHz niestabilnie i wszystkie ustawienia muszę podbijać (VTT, mostki). Odczuwam że albo to wina tych Geilów albo jakieś cudaczne timingi tu potrzeba. Co o tym sądzicie?

    Nazwa:  capture_001_27032015_193116.jpg
Wyświetleń: 95
Rozmiar:  47.1 KBNazwa:  capture_002_27032015_193140.jpg
Wyświetleń: 95
Rozmiar:  32.6 KB

    A teraz mam pytania:
    1. Czy różnica między 8GB a 6GB w tym komputerze będzie odczuwalna?
    2. Czy Xeon @3,3GHz wystarczy do karty pokroju HD7770?

    Uważam że lepszych timingów już nie ustawię bo czy ryzykować napięcia DRAm pow. 2.1V.....

    "O ile jednak model bez radiatora wypadł słabo w teście na uzyskanie maksymalnej stabilnej częstotliwości pracy to opakowane w górę metalu Evo One spisały się tutaj jeszcze słabiej, uzyskując zaledwie 934 MHz przy timingach 5-5-5-18 i napięciu 2,19 V."
    - http://www.pcworld.pl/testy/opis/DD2...2_GE22GB8.html
    Ostatnio edytowane przez whiteindian ; 28-03-2015 o 19:45

  9. #9
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    Zmniejsz mnożnik na procu (x6) i leć z FSB w góre. Vcore ustaw dla @3.2...VTT (FSB Termination) ustaw na początek minimalne ( im niższe tym lepiej...nie przekraczaj 1.3v...zwiększaj je dopiero w ostateczności) i testuj płyte oraz memki (podbijamy napięcie na chipsecie oraz szukamy "wspólnych" timmingów). Twój Abit lata ponad 500+ więc raczej skupiłbym się na tej "mieszance" pamięci. Najwygodniej oraz najszybciej jest testować PiFast'em (benchmark dość mocno męczy pamięci)...ew co pewien czas puścić spi32m...OCCT nawet nie odpalaj (jego oznaka stabilności została "zniszczona" na Benchit kilka lat temu...przez CPU test PC Marka 2005...MJ ). Jeżeli będą pojawiać problemy to będzie wiadomo, że to w głównej mierze wina płyty lub pamięci.Fakt Twój zasilacz (modecom mc - "bebechy" fortona) est dość mocny, ale z ciekawości przed zakupem karty sprawdziłbym Watożerność zestawu (plus oc cpu i gpu). Kalkulatory w necie może nie odzwierciedlają rzeczywistego poboru prądu, ale dają jakąśtam zgrubną informację. Wiadomo, że z natury zasilacz nie pada sam

    Najzdrowiej byłoby pozostać przy 2x2GB i nie kombinować przy "mieszani
    u"...jest dość sporo zabawy, ale duży plus dla Ciebie, że próbujesz z tym walczyć W gierki ogólnie nie gram i w zasadzie ciężko mi powiedzieć czy 6GB vs 4GB da Tobie jakiegoś "kopa" Jeśli chodzi o maksymalne napięcie na chipsetach P35 nie doczytałem...ale wujek google pomoże Im lepiej "poznasz" swoją płytę główną oraz pamięci tym przyjemniej będziej się Tobie proce kręcić

    Edit: Zapomniałem dopisać...czasem bez ruszania VTT wystarczy odrobinę podbić Vcore...nie zawsze to pomaga, ale idzie wyczuć ten moment


    Pozdro
    Ostatnio edytowane przez ViNG ; 29-03-2015 o 01:16 Powód: %-)
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  10. #10
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0) Awatar whiteindian
    Dołączył
    10.2014
    Skąd
    lodzkie
    Posty
    35
    Dzięki. Dokładnie o to mi chodziło Ale te Geile przy CPU FSB powyżej 450MHz nie dadzą rady! Zostaje obniżyć mnożnik procesora i kręcić tylko z G Skillami. Z tego wynika że trafiłem na ścianę Ciekawe bo czytałem że na tym Abit nie zrobię np. downgrade takiego jak na screenie przy niskim mnożniku http://valid.x86.fr/0b2w66


    1. Natomiast w stresie procesor osiąga maksymalną wartość roboczą zapisaną w specyfikacji ok. 67 stopni, czy w takim godzinnym teście ja już go nie degraduję?
    2. Gdy podkręcałem na 3,5GHz zauważyłem że nie ma większego znaczenia czy timingi ustawiłem na CL4 czy na CL5, dlaczego?
    3. A w przypadku zamiany na 2x2GB + 2x2GB = 8GB ta zmiana coś da niż jedna para (2x2) 4GB? Bo czytałem opinię że nie ma sensu?
    4. Obawiam się lecz muszę sprawdzić czy aktualnie one nie działają w trybie Single Channel, co podpowiedział pewien koleżka z Internetu

    "Memtest86 will list 128-bit memory bandwidth if it is indeed operating at dual channel, and 64-bit if it is single channel mode."



    Cytat Zamieszczone przez ViNG Zobacz posta
    czasem bez ruszania VTT wystarczy odrobinę podbić Vcore...nie zawsze to pomaga, ale idzie wyczuć ten moment
    Pozdro
    Tak właśnie zrobiłem, a gdy podbiłem z 3,3GHz do 3,4GHz wszystko już trzeba podbijać i nadal niestabilny.... Dlaczego?
    Ostatnio edytowane przez whiteindian ; 29-03-2015 o 09:35

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •