Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 2345678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 101

Wątek: LC oparty na Enthoo Primo (mile widziana pomoc) - Projekt Atland

  1. #51
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2014
    Posty
    117

    Aquacomputer Aquaero 6 PRO



    TOP Koolance PMP-450/S, Rev. 2.1



    Aquacomputer D5 aquabus interface



    Koolance CPU-380I



    Noctua NF-F12 PWM



    Aquacomputer Flow sensor 'high flow'



    Aquacomputer czujnik temperatury internal/external
    haMac Atland LC -> (Worklog) OSX & Win8 Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme 802.11ac BT4.0 # SeaSonic Platinum-1200 XP3 # Phanteks Enthoo Primo
    ADD: Asus PG2749Q + Dell UltraSharp U3011 # Logitech Performance MX # SteelSeries Apex M800 # intuos3-A5 # Synology DS713+ 2xWD30EFRX + WD My Book Studio II 2TB R1 (Backup) # Logitech Z5500

  2. #52
    Ex-Redaktor Ekspert overclockingu Reputacja:   (28) Awatar gtxxor
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,811
    Zacne graty milordzie

  3. #53
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2014
    Posty
    117
    Dziś mam troszkę zabawy poza domem a chciałbym złączyć to wszystko w całość aby ogarnąć złączki i rezerwuar. Ale jutro postaram się wrzucić graty do skrzynki.

    Przepłukałem chłodnice i zastanawiam się czy trzeba resztę rzeczy płukać np. blok CPU, itd.?

    Już teraz niepokoi mnie mój mobas i jego skorupa (Armour).



    To ustrojstwo montowane nad I/O może spowodować że pierwszy wiatrak nie będzie dało się zamontować. Ale to oczywiście wnioskują "na oko". Nie przekonam się puki sam nie sprawdzę.



    A to mały bonusik. Full Copper według Alphacool 80mm (po lewej) vs 60mm (po prawej).

    haMac Atland LC -> (Worklog) OSX & Win8 Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme 802.11ac BT4.0 # SeaSonic Platinum-1200 XP3 # Phanteks Enthoo Primo
    ADD: Asus PG2749Q + Dell UltraSharp U3011 # Logitech Performance MX # SteelSeries Apex M800 # intuos3-A5 # Synology DS713+ 2xWD30EFRX + WD My Book Studio II 2TB R1 (Backup) # Logitech Z5500

  4. #54
    Ex-Redaktor Ekspert overclockingu Reputacja:   (28) Awatar gtxxor
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,811
    Wszystko płucz, bo ja kiedyś wyznawałem teorię "tylko chłodnica" i się przejechałem, jak kupiłem fabrycznie nowy bloczek EKWB z... opiłkami wewnątrz.

    PS: W takim razie 80 mm masz ze starej rewizji - nowa rewizja ma niklowane korki i niebieskie logo OCOOL na shroudzie. Poza tym detalem chłodnice się nie różnią, więc nie panikuj.

  5. #55
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2014
    Posty
    117
    Na wstępie taka ciekawostka.
    Wśród wentylatorów Noctua Trafiła mi się jedna "czarna owca" - tzn ta bardziej sr*czkowata
    Wszystkie są identycznego koloru ale ta po prawej wyróżnia się w tłumu - zapewne inna partia - opakowanie wszystko to samo.
    Zmiana jaką również zauważyłem to to że kabel przedłużający 4-pin był splątany drucikiem.



    Zaczynamy zabawę bez trzymanki -> Pomożecie ogarnąć złączki?

    Budę wraz z komponentami sfotografowałem aby lepiej zrozumieć rozłożenie węży.

    Zastanawiałem się nad dwiema wersjami poprowadzenia węży.

    Wersja 1


    - ta wersja pozwoli mi zrobić kranik z tyłu obudowy
    - oczywiście napełniać będę przez korek w rezie na górze
    .

    Wersja 2


    PS Posłuchałem was co do reza razem z topem. Faktycznie tak będzie lepiej.


    Czy możecie pomóc z wieloletnim doświadczeniem, jaką wersję ułożenia węża powinienem wybrać oraz ile i jaki rodzaj złączek kupić?
    - proste
    - 45 st.
    - 90 st.
    - przedłużki
    - itd.


    Aby lepiej zobaczyć co w budzie piszczy wrzucam jeszcze kilka fotek, z krótkim opisem.


    1. Na tylnej ściance zaczepiony będzie rezerwuar wraz z topem na dystansie aby nie zaczepiał wentylatora wyżej.


    2. Tutaj będzie znajdował się przepływomierz. Zawsze można go przesunąć - prawo lewo, lewo prawo


    3. Chłodnica na dole. Pod klatką na dyski poprowadzę węża. Jak z górny prześwit nad klatką na dyski - będzie OK?
    - ciecz do chce poprowadzić po ściance z prawej
    - ciecz z, obok po lewej stronie.


    4. Dalej ciecz trafia do bloków. Zamontuję go jak już będą składał całość.


    5. Z bloku CPU wędruje do chłodnicy na górze i wraca do rezerwuaru wlewem od góry.



    - - - Aktualizacja - - -

    Troszkę sobie po analizowałem z wężem w ręku

    1. I prawdopodobnie wersja 1 będzie najlepsza. Tzn sprawi najmniej kłopotów.

    - Rezerwuar z topem - 2 końcówki proste
    - Przepływomierz - 2 kocówki proste
    - Chłodnica na dole 2 końcówki + 90 st. + przedłużki aby wyprowadzić je poza grubość wentylatora? *
    - Blok na CPU - 2 końcówki proste*
    - Chłodnica na górze - 2 końcówki proste

    http://i.imgur.com/8Hhg7iT.png
    O co chodzi z tym "@90Deg"? - z jakąś specjalną złączką?

    2. Kolejna zabawa to rezerwuar.
    O ile znalazłem to co mi pasuje...

    Koolance Reservoir Body 770ml 80x200mm*
    +
    Koolance Reservoir Thread adaptor Acetal (60mm to 80mm)

    ...o tyle nie wiem gdzie dorwać pasujący "kapsel" zamykający tubę od góry, z przynajmniej dwoma otworami na górze. Jeden do zamknięta obiegu, drugi do napełnienia.
    Jak i obejmy na rezerwuar montowane do ścianki.

    * Może lepiej zamówić 60? - wtedy problem obejm rozwiąże się i możliwe że z kapslem na górę nie będzie problemu?


    3. Czy mógłbym zrobić taki odpływ.

    Chłodnica ma z jednego boku otwór umieszczony bardzo nisko. Akurat on jest najniższym punktem układu. Zrobiłbym otwór w siatce (wyjmowana na 2 PSU) - od ścianki do otworu jest 10 mm. Wkręcił extender a koniec zatkał korkiem wlewu?

    http://www.aquatuning.pl/chodzenie-w...auf-g1/4-black


    - - - Aktualizacja - - -

    Chyba powolutku ogarnąłem złączki.
    Nie wiem czy produkt jest super a co najważniejsze niezawodna, ale padło na Koolance.

    8 szt. zwykłe złączki - http://www.aquatuning.pl/chodzenie-w...ght-g1/4-black

    2 szt. przedłużacz - http://www.aquatuning.pl/chodzenie-w...auf-g1/4-black

    2 szt. 90 st. - http://www.aquatuning.pl/chodzenie-w...otatable-black


    /Zamiast tego przedłużacza i 90 st zastanawiałem się nad "kombo" - http://www.aquatuning.pl/chodzenie-w...r-thread-black - ale prawdopodobnie wentylator na górze zablokuje dojście
    Ostatnio edytowane przez Marucins ; 26-04-2015 o 18:34
    haMac Atland LC -> (Worklog) OSX & Win8 Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme 802.11ac BT4.0 # SeaSonic Platinum-1200 XP3 # Phanteks Enthoo Primo
    ADD: Asus PG2749Q + Dell UltraSharp U3011 # Logitech Performance MX # SteelSeries Apex M800 # intuos3-A5 # Synology DS713+ 2xWD30EFRX + WD My Book Studio II 2TB R1 (Backup) # Logitech Z5500

  6. #56
    Ex-Redaktor Ekspert overclockingu Reputacja:   (28) Awatar gtxxor
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,811
    Jeśli chodzi o kątówki, to tutaj jest problem, bo najlepiej wychodzi to podczas składania. Ja kupuję je zawsze z zapasem, aby potem nie było "niespodzianki".

    Co do "90Deg" w teście, to oznacza, że blok jest obrócony o 90* względem rekomendowanej orientacji. W blokach LC odpowiedni montaż jest bardzo ważny. Trzeba też pamiętać o kwestii dedykowanego IN oraz OUT, ale o tym chyba mówić nie musiałem

    Natomiast Twój układ - obie wersje wyglądają na przemyślane, więc wybierz tą, która bardziej Ci odpowiada. Tyle że personalnie skłaniałbym się ku "2", bo będziesz miał mniej węża do ciągnięcia. "1" jest spoko, o ile zamierzasz szybko włączyć do układu GPU. Tutaj chodzi oczywiście tylko o aspekt stylistyczny, nie trafia do mnie robienie długich połączeń.

  7. #57
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2014
    Posty
    117
    Ogromne dzięki.
    Do głowy mi nie przyszło że obrócenie bloku może zmienić temperaturę

    Mimo dobrej rady wybiorę wersje 1.
    Tak aby późnię nie przekładać chłodnicy która jest na dole gdy dojdzie GPU - a jest z tym troszkę zabawy.
    /troszkę kasy poszło na ten układ, więc nie wiem co będzie z GPU - SLI odpada.

    Masę czasu poświęciłem szukaniu rezerwuaru oraz kapsla na górę z dwoma otworami + systemem montażu na dowolną część tuby a nie samą górę (czubek będzie na poziomie wentylatora).
    250, która jest dostępna w różnych sklepach nie wejdzie... ehhhhh Więc musiałem poszukać alternatywy. O ile była tuba to nie było kapsla... i tak bujałem się i bujałem aż przypomniałem o pierwszym wyborze (1 post) ostateczna decyzja padła na "Bitspower Water Tank Z-Multi 200 V2 - Clear Body & POM Version" pech chciał że nie ma jej u nas, to kupiłem na performance-pcs.com :\

    Domówiłem spliter dla wentyli aby podpiąć pod Aquaero.
    Tak jak pisałem wcześniej 4 kanały będą obsługiwały całość. Każdy z nich po 4 wiatraki.
    Dodatkowo 3 pinowy kabel do podłączenia pompy pod aquabus - nie wiem co myślał AquaComputer dając w zestawie 50 cm pierdółkę.

    OK na dzisiaj starczy. Potwierdzę*jeszcze zakup złączek z aquatuning.

    O ile piątek i sobota może być kolorowa o tyle w niedziele mógłbym zając się zwodowaniem układu.
    Mam nadzieję że dostanę wszystko przed 3 maja.


    //edytowano

    W robocie miałem chwilę wolnego (taaa gdybym wiedział jak to wyjdzie to nie śpieszyłbym się tak - spodnie uwaliłem farbą, na nosie okulary przeciwsłoneczne BHP i razem z twarzą zapylone opiłkami, a tu babka z TVP Białystok chciała nagrać materiał wychodzi Marcin kocmołuch z piwnicy...) więc zabawiłem się z otworem na spuszczanie płynu w układzie oraz dostosowanie topu do D5 z interfejsem Aquaero.

    Wyciąłem otwór w maskownicy na drugi wentylator.





    Zająłem się zaślepką z TOPU od Koolance, który jest dostosowany albo do PWM/Vario a nie do D5, która ma wyprowadzone na tyle obudowy kilak złączy - gdybym nie czyścił krawędzi pilnikiem (ostre końce) to z jednej strony nie zeszłaby warstwa chromowa.



    haMac Atland LC -> (Worklog) OSX & Win8 Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme 802.11ac BT4.0 # SeaSonic Platinum-1200 XP3 # Phanteks Enthoo Primo
    ADD: Asus PG2749Q + Dell UltraSharp U3011 # Logitech Performance MX # SteelSeries Apex M800 # intuos3-A5 # Synology DS713+ 2xWD30EFRX + WD My Book Studio II 2TB R1 (Backup) # Logitech Z5500

  8. #58
    Ex-Redaktor Ekspert overclockingu Reputacja:   (28) Awatar gtxxor
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,811
    Tą zaślepkę to mógłbyś - szczerze mówiąc - pomalować albo okleić, bo obecnie wygląda ona dość mizernie. Z kolei otwór na korek mogłeś wyciąć po okręgu, i nałożyć na to gumowy przepust. Też dużo lepiej by wyglądało.

  9. #59
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2014
    Posty
    117
    Zaślepkę okleiłem ale dawno nie bawiłem się mini wycinarko-cholera-wie-jak-to-nazwać i widać że cięcia były kiepskie. Z jednej strony metal jest normalny a z drugiej - ta na zdjęciu to jakaś farba łuszcząca się od nacisku.

    O ile z zaślepką na D5 mógłbym smarnąć jakąś farbą (czarną albo miedzianą - zaraz powiem czemu) o tyle w drugim przypadku jest kompletna lipa. Tak to jest jak się chce wszystko szybko, szybko robić. Zamiast powoli z wyczuciem, przyłożyć się i zrobić to perfekcyjnie - mogłem podskoczyć do wujaszka do pracy, który ogarnąłby mi to na profesjonalnych maszynach. Ale tutaj wygrał - w gorącej wodzie kąpany.


    Ogólnie zaniedbanie jednego ze sklepów ukazało fakty że nie ma opcji skończenia tego w niedzielę.
    performance-pcs.com powiadomił że nie mają tuby (która notabene, po moim zakupie widniała w ilości 8 szt.) ale mogą wysłać coś innego http://www.performance-pcs.com/bitsp...rue-brass.html zgodziłem się (w gorącej wodzie kąpany) o ile z powodu ich wpadki wyślą paczkę ekspresową wysyłką... A dzisiaj dostaję informację
    Hi Marcin,
    We had some issues with the shipping programs yesterday and alot of orders were not able to be shipped. I am getting with shipping to make sure that your ships today. We apologize for the delay and inconvenience.

    Best Regards,
    pierdu pierdu pierdu
    No rzesz... SUPER mać!
    Teraz tylko czekać aż wezmą mnie na dywanik celnicy. Jakbym zamawiał jakieś leki czy inne g*wno


    W związku z tą niespodziewaną zamianą mam do was pytanie.
    Jak mogę połączyć rezerwuar i top? Chodzi mi tutaj o złączkę. Czy jest jedna złączka pozwalająca to zrobić - bardzo krótka?
    haMac Atland LC -> (Worklog) OSX & Win8 Asus Gryphon Z97 Armour Edition # Intel i7-4790K # EVGA GTX 980 Ti SC # G.Skill TridentX DDR3 2400MHz CL10 (4x4GB) # Samsung 850 PRO 512GB + Crucial M550 256GB + WD VelociRaptor 1TB # AirPort Extreme 802.11ac BT4.0 # SeaSonic Platinum-1200 XP3 # Phanteks Enthoo Primo
    ADD: Asus PG2749Q + Dell UltraSharp U3011 # Logitech Performance MX # SteelSeries Apex M800 # intuos3-A5 # Synology DS713+ 2xWD30EFRX + WD My Book Studio II 2TB R1 (Backup) # Logitech Z5500

  10. #60
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar SMX
    Dołączył
    12.2014
    Posty
    19
    Cytat Zamieszczone przez Marucins Zobacz posta
    W związku z tą niespodziewaną zamianą mam do was pytanie.
    Jak mogę połączyć rezerwuar i top? Chodzi mi tutaj o złączkę. Czy jest jedna złączka pozwalająca to zrobić - bardzo krótka?
    Jeśli dobrze zrozumiałem...to potrzebujesz adaptera gwintowanego z dwóch stron. Swoją VPP655 z topem HF połączyłem tym właśnie - http://www.angela.pl/p9717,koolance-...1-4-black.html

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •