Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Patent na wprime :)

  1. #1
    HWBot Team Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2015
    Posty
    146

    Patent na wprime :)

    Witam Szanowne Grono pozytywnie zakręconych

    To mój pierwszy post na forum - więc witam wszystkich overclockerów Sam zacząłem się bawić w OC jakieś 2,5 miesiąca temu "przez przypadek" i połknąłem bakcyla. Parę punktów dla siebie i teamu udało się już zdobyć.

    Podczas eksperymentów przy poznawaniu benchmarków zauważyłem pewną prawidłowość w wprime. U mnie się sprawdza i przy chyba każdym teście wprime 32mb (na testowanie prawidłowości przy 1024 już brakło cierpliwości) daje 0,2 do 0,4 sekundy. Mianowicie - w zakładce advanced settings trzeba wpisać podwojoną liczbę rdzeni. W swoim przypadku - przy celeronach na 775 wpisuję 2 a przy core 2 duo - 4.

    Inne kombinacje nie pomagają x4, x16 itp choć nie wszystkie testowałem.

    Pochwalcie się Panowie - jak z Waszymi wynikami. Czy to tylko zbieg okoliczności u mnie.

  2. #2
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (24) Awatar Blue
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,551
    Patent znany i używany.
    Nie odkryłeś ameryki kolego

    Oczywiście - zero hejtu! Fajnie, że jesteś z nami. Widziałem Twój profil na bocie i ładnie sobie radzisz.
    Mógłbyś wstawić tutaj zdjecie swojej platformy testowej?
    Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro

  3. #3
    HWBot Team Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2015
    Posty
    146
    Wiesz - możliwe, że patent znany i używany, ale kolejny raz wynalazłem koło. Nie wyczytałem o nim bo po prostu nie szukałem info. Dopiero teraz zaczynam się wkręcać

    Co do profilu - zasadniczo wsio na prockach, grafik jeszcze nie ruszałem - leży troche AGP bo tam są szanse na jakieś punkty (tak mi się zdaje). Siedzę na 775 i jakoś nie kręci mnie inwestowanie w nowy sprzęt. Ewentualnie kupię coś uwalonego i postawię.

    Co do platformy - na chwilę obecną: Rampage Extreme, wiaderko proców na 775 i socket P (mój służbowy codziennie pracujący lapek) też już kilka CPU zobaczył wieczorami; Corasair Vengeance 2 x 2Gb DDR3, Crucial Ballistix 1Gb DDR2 (758MHz wyciągnęły), Chieftec 1000W, woda Antec Kuhler 620

    PS. Rozglądam się po forum, jak dodać foty - 2mb za duże ;/

  4. #4
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (24) Awatar Blue
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,551
    Wklej to na imgur'a i po sprawie
    Chciałbym zobaczyć Twoje LC.
    Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro

  5. #5
    HWBot Team Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2015
    Posty
    146
    Tak na szybko - mam nadzieję, że się otworzą:







    I takie coś, do przywracania do życia niesfornych pacjentów

    Ostatnio edytowane przez arnidz ; 20-05-2015 o 21:22 Powód: dodanie foto

  6. #6
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    Płyta cudowna Wystarczy jeszcze dokupić dobre pamiątki i będzie bardzo solidna platforma do nabijania punktów Nasz Kolega z forum Blabla ma sporo pamiątek do spylenia

    Edit: Dla ułatwienia zabawy z OC...wyciągnij z wiadra kilka procków (fsb200 - e4***/e3***/e2***, fsb266 - e6***, pdc e5***/e6***, fsb333 - e8***) i obadaj na x6 jak Tobie mobas z pamiątkami "fruwa" na poszczególnych dzielnikach pamięci (napięcia, timmingi itp.)...przy okazji "cpu wall" wpadnie. Im lepiej poznasz swoje mobo oraz memki tym łatwiej pójdzie z kręceniem procków

    Pozdro i wysokich zegarów
    Ostatnio edytowane przez ViNG ; 14-05-2015 o 03:07
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  7. #7
    HWBot Team Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2015
    Posty
    146
    Tak się jakoś składa, że od dawna asusowy jestem. Z przypadku raczej. Zacząłem od P5Q-Pro którą od dawna mam w stacjonarce (i dalej tam siedzi - bo dziecko musi mieć łączność z gierkami netowymi), potem była martwa P5Q-E - postawiona, wyhawubotowana i zrodziła się myśl - zdobyć Rampage Extreme. Poszukałem i coś jak Yeti.... Dwa tygodnie zajęło zdobycie :p - za ludzkie pieniądze oczywiście. Najgorzej mnie wkurza, że Rampage Extreme na DDR3 (może to wina tych Vengeance) nie potrafi powtórzyć tych samych wyników co P5Q-E na tym samym CPU... Coś wogóle oporne te Corsair Vengeance - nie to co martwe i postawione Ballistixy.
    Pozdrowionka - znikam lulu - u mnie 2.00 dochodzi, w Illinois chyba 20.00

  8. #8
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276
    Cytat Zamieszczone przez arnidz Zobacz posta
    (...)i zrodziła się myśl - zdobyć Rampage Extreme. Poszukałem i coś jak Yeti.... Dwa tygodnie zajęło zdobycie :p - za ludzkie pieniądze oczywiście.
    Tak z ciekawości, za ile ją zdobyłeś? 2 tygodnie to bardzo szybko jak na dobry sprzęt, w dobrej cenie.

    A co do samego tweaka, to sposób działa chyba tylko na prockach bez HT. Bo ilekroć to próbowałem, to wydłużało mi czas, a nie skracało.

  9. #9
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    Cytat Zamieszczone przez Nifir Zobacz posta
    Tak z ciekawości, za ile ją zdobyłeś?
    To samo pytanie Widziałem na Allegro za 400 zł w góórę


    Cytat Zamieszczone przez Nifir Zobacz posta
    A co do samego tweaka, to sposób działa chyba tylko na prockach bez HT. Bo ilekroć to próbowałem, to wydłużało mi czas, a nie skracało.
    Same here SAM OCX ma jakieś ultra fajne tweaki software'owe. Chodzi o synchro programu z priorytetami i ilością obliczeń na każdy rdzeń (dot. wielordzeniowych).

    - - - Aktualizacja - - -

    // platforma bardzo ładna ... no i ta płyta !

  10. #10
    Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0) Awatar Madzina
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    Słońce Nocą
    Posty
    344
    A tak z zupełnie innej beczki to dużo dobrze napisanych programów wielowątkowych działa najlepiej dla ilości wątków równej dwukrotności liczby fizycznych rdzeni
    Intel i7-4770s
    Gigabyte GA-B85M-D3H
    Kingston 8GB DDR3 1866MHz
    MSI GTX 680

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •