Zasilacz da radę. ale czy jest sens płacić tyle kasy za 550 W? NIE. Lepiej weź BQ P11 750 W tak z zapasemLINK
Proponuje BQ P11 ponieważ jest on do 80% całkowicie niesłyszalny!!! On będzie dla Ciebie idealny.
Tutaj masz test wersji 1000 W
Zasilacz da radę. ale czy jest sens płacić tyle kasy za 550 W? NIE. Lepiej weź BQ P11 750 W tak z zapasemLINK
Proponuje BQ P11 ponieważ jest on do 80% całkowicie niesłyszalny!!! On będzie dla Ciebie idealny.
Tutaj masz test wersji 1000 W
@ivanov
Dzięki również miałem obawy, aby brać pasywny zasilacz. Ale z 2 strony dzisiejsze PC pobierają coraz mniej energii.
Odnośnie i7 5820k, to nie chciałem go mocno podkęcać. 4,3 to jest dla niego optymalna wartość, aby cały komp i proc się nie zużywał ponad miarę?
Planuję go chłodzić jakimś Noctua.
Z zasilaczy, myślę o:
EVGA SuperNOVA 750 P2 pół-pasywny
EVGA SuperNOVA 850 P2 pół-pasywny
Seasonic X-Series ss-660 pół-pasywny
Enermax Platimax 80Plus Platinum - 600W ( EPM600AWT )
Co polecasz? w EVGA kusi 10 lat gwarancji. Enermax też ma dobre opinie jako firma. Używam Seasonica, z przedziału ok 500zł sprzed gdzieś około 8 lat. Zasilacz pracuje bardzo ładnie, ale miał wymienioną jedną diodę, sprowadzenie jej trwało dobre kilka tygodni. Więc można powiedzieć że Seasonic mnie minimalnie zawiódł.
Komputer (i7 5820 + 64GB Ram + GTX 970) obciążony lekko (Internet, Photoshop, Illustrator, Intesing)będzie pobierał gdzieś do 140W. W tym przypadku oba modele EVGA mieszczą się poniżej 20% kiedy uruchamia się wentylator.
- - - Aktualizacja - - -
@sido107
Dzięki za odpowiedź
Te BQ wyglądają bardzo dobrze - ten wentylator!, jedynie gwarancja jest dużo gorsza. EVGA daje aż 10 lat. Warto z tego rezygnować?
Już dwóm osobom składałem kompy do skomplikowanych symulacji (rozprzestrzenianie się dymu, przepływy powietrza, przepływy cieczy), gdzie czasami komp musi liczyć jeden projekt pół dnia i przez ten czas wszystkie wątki procesora są obciążone w 100%. Tak więc jest wymagana bezwzględna stabilność.
Ogólnie w przypadku tego modelu okolice 4,3 GHz są optymalną wartością do takich zastosowań - procek jest konkretnie podkręcony, ale nie trzeba mu przywalać wysokich napięć i nawet w lecie nie będzie miał bardzo wysokich temperatur.
Kup Noctua NH-D15 i będzi git
SeaSonic jest bardzo dobrą marką. Enermax i EVGA (w rzeczywistości rebrand SuperFlower) też.
Ja bym albo SeaSonica, albo EVGA brał ze względu na fakt, że mają pojedyncze linie 12 V.
750 W, ani tym bardziej 850 W Ci nie jest potrzebne. 600 W starczy z nawiązką. Więc z Twojej listy to X660.
8018 MHz
i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = RX 6800 XT Nitro+ = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB = SSD 860 PRO 4 TB = SSD 970 PRO 1 TB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX
Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2.8 = Sigma 50-100 mm f/1.8 = Sigma 70-200 mm f/2.8 = 5x Nikon SpeedLight SB-5000
NIE odpowiadam na pytania na PW
ivanov
Dziękibędzie seasonic lub EVGA (ze względu na gwarancję 10 lat), oni też chyba mają model o mocy 650W, tylko na morele gdzie patrzyłem nie było.
Chciałem lekko przewymiarować moc ze względy na to aby zasilacz pracował w niskich rejestrach mocy (do 20%) gdzie zarazem już wychodzi z obszaru niskich sprawności.