Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: polskie znaki w php

Mieszany widok

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2015
    Posty
    12

    polskie znaki w php

    Mam problem, z którym nie umiem sobie poradzić, mianowicie - pisany przeze mnie w javie lub php program przysyła dane do pól mysql tekt bez polskich zanków, pomimo stosowania przeze mnie podczas tworzenia bazy i tabel wszystkich jakie uznałem za zasadne sposobów kodowania. Szukałem w google tematów mogących pomóc mi w tym temacie, ale takiego nie znalazłem. Znalazłem natomiast wiele zapytań w tym samym zakresie.
    Jeżeli ktoś by mi pomógł, bylbym wielce wdzięczny.

  2. #2
    Ex-Redaktor Ekspert overclockingu Reputacja:   (28) Awatar gtxxor
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,811
    Prawdopodobnie winne jest kodowanie połączenia na linii skrypt - baza. Ustaw kodowanie połączenia na UTF-8. Bo rozumiem, że zapytanie odpowiednie przez bazę przeszło i deklaracja w HEAD też jest.

  3. #3
    Redaktor i Administrator Extreme overclocker Reputacja:   (20) Awatar majkel_94
    Dołączył
    07.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    3,040
    Kod:
    mysql_query("SET NAMES utf8");
    - - - Aktualizacja - - -

    Jakby nie stealz, jego wrodzona cierpliwość i niebanalne umiejętności, to pewnie bym programować się na studiach nauczył
    A PHP dalej bym nie znał
    | Intel Core i7 2700K @ 4,5 GHz 1,35V | Gigabyte Z68X-UD3H LGA1155 | Kingston Savage 2x8 GB @ 2133 MHz CL9 1.65V |
    | 2x Samgate F3 500GB HD502HJ - Hybrid RAID 0+1 | Kingston HyperX 3K 240GB SATA III | Corsair VS650 |
    | Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1 @ 1550/7200 MHz | Xonar DX | BitFenix Shinobi | Dell P2414H 24" 1080p AH-IPS |


  4. #4
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2015
    Posty
    12
    Podaję moje dane konfiguracyjne:
    baza danych
    1. ustawienia ogólne
    a. sortowanie połączenie z serwerem: utf8_general_ci
    2. ustawienia wygładu
    a. język language: polski – polish
    Dodatkowo informację, że tekst wysyłany ze skryptu na ekran posiada poprawne znaki


    tabela
    a. metoda porównywania napisów: utf8_general_ci
    Jako edytora używam eclipse luna.

  5. #5
    Redaktor i Administrator Extreme overclocker Reputacja:   (20) Awatar majkel_94
    Dołączył
    07.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    3,040
    Zanim wyślesz albo potem pobierzesz dane z bazy - wykonaj linijkę co wkleiłem wyżej. Bez tego połączenie serwera z bazą jest domyślne i bez polskich znaków
    | Intel Core i7 2700K @ 4,5 GHz 1,35V | Gigabyte Z68X-UD3H LGA1155 | Kingston Savage 2x8 GB @ 2133 MHz CL9 1.65V |
    | 2x Samgate F3 500GB HD502HJ - Hybrid RAID 0+1 | Kingston HyperX 3K 240GB SATA III | Corsair VS650 |
    | Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1 @ 1550/7200 MHz | Xonar DX | BitFenix Shinobi | Dell P2414H 24" 1080p AH-IPS |


  6. #6
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2015
    Posty
    12
    majkel_94
    Coś mi się wydaje, że ja już do tego się nie nadaję. Robiłem proponowaną przez Ciebie próbę ale wynik jest negatywny.
    Ja ćwiczę to na takim fragmencie kodu:
    <?php
    $mysqli = mysqli_connect("localhost", "root", "", "testowa");
    if(mysqli_connect_errno())
    {
    printf("nie udało się połączyc: %\n", mysqli_connect_error());
    exit();
    }
    else
    {
    printf("połączone z hostem: %\n", mysqli_get_host_info($mysqli));
    }

    $sql = "insert into osobowe(imie, nazwisko, adres, mail) values('jędrzej', 'łążyński', 'krosno', 'jędrek@łążyński.pl')";

    $rez = mysqli_query($mysqli, $sql);

    if($rez == true)
    {
    echo "rekord został dodany";
    }
    else
    {
    prinf("nie udało się dodać rekordu: %s\n", mysqli_error($mysqli));
    }
    mysqli_close($mysqli);
    ?>
    Jak możesz zerknij na to okiem fachowca.

  7. #7
    Redaktor i Administrator Extreme overclocker Reputacja:   (20) Awatar majkel_94
    Dołączył
    07.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    3,040
    Używaj bbcode

    Kod php:
    <?php
    $mysqli 
    mysqli_connect("localhost""root""""testowa");
    if(
    mysqli_connect_errno())
    {
        
    printf("nie udało się połączyc: %\n"mysqli_connect_error());
        exit();
    }
    else
    {
        
    mysql_query("SET NAMES utf8");
        
    printf("połączone z hostem: %\n"mysqli_get_host_info($mysqli));
    }

    $sql "insert into osobowe(imie, nazwisko, adres, mail) values('jędrzej', 'łążyński', 'krosno', 'jędrek@łążyński.pl')";

    $rez mysqli_query($mysqli$sql);

    if(
    $rez == true)
    {
        echo 
    "rekord został dodany";
    }
    else
    {
        
    prinf("nie udało się dodać rekordu: %s\n"mysqli_error($mysqli));
    }
    mysqli_close($mysqli);
    ?>
    Mówiłem, że po linijce połączenia z bazą musisz wykonać takie zapytanie co podałem.
    Potem wszystkie selecty i inserty już będą ładnie śmigały po polsku.

    I tak, polecam zapisać php jako UTF-8 bez BOM. Notepad ++ jest dobry
    | Intel Core i7 2700K @ 4,5 GHz 1,35V | Gigabyte Z68X-UD3H LGA1155 | Kingston Savage 2x8 GB @ 2133 MHz CL9 1.65V |
    | 2x Samgate F3 500GB HD502HJ - Hybrid RAID 0+1 | Kingston HyperX 3K 240GB SATA III | Corsair VS650 |
    | Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1 @ 1550/7200 MHz | Xonar DX | BitFenix Shinobi | Dell P2414H 24" 1080p AH-IPS |


  8. #8
    Lytek menda Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Zadam takie głupie pytanie... Dokument *.php jest zapisany z kodowaniem UTF-8 ?
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  9. #9
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2015
    Posty
    12
    Pewnie stało by się już nudne gdy bym marudził, że nadal ten problem istnieje. Nie chcę już Was koledzy więcej zanudzać. Mam nadzieję, że kiedyś zupełnie przypadkowo wpadnę na rozwiązanie tego problemu....

  10. #10
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,314
    Zamiast wklejać po prostu
    Kod:
    mysql_query("SET NAMES utf8");
    spróbuj zachować spójność kodu, skoro korzystasz już z mysqli i zamień to na:
    Kod:
    mysqli_query($mysqli, "SET NAMES utf8");

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •