Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Instalacja bloku wodnego na GPU a utrata gwarancji?

Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)

Post Instalacja bloku wodnego na GPU a utrata gwarancji?

Witam, postanowiłem założyć ten temat ponieważ od kilku dni kieruje do producentów kart graficznych m.in. MSI, Asus, Zotac zapytanie co dzieję się z gwarancją gdy chcę założyć blok wodny na GPU tym samym demontując fabryczny cooler. Odpowiedź jest zawsze ta sama: "Przy jakiejkolwiek ingerencji w kartę graficzną utraci Pan gwarancję" przy czym np. od MSI Global dostałem odpowiedź:

Dear Sir

You can break the warranty seal and change the cooler or cooling paste.
    However if you ever need to return the board for repair, you will need to return it in the original condition, with the original MSI cooler.

Moje pytanie brzmi czy znacie jakiegoś producenta, który pozwala zdemontować w Polsce cooler bez utraty gwarancji? Z góry mówię, że nie za bardzo chciałbym się bawić w podgrzewanie plomb suszarką czy coś podobnego i liczyć, że "a nóż się uda" ponieważ mam GTXa 980Ti (Zotac) niereferenta i chcę założyć blok z EK lub Aqua Computer a gwarancji mam 5 lat więc wolałbym jej nie stracić Macie jakieś pomysły, jak rozwiązać ten problem? Nie chce mi się wierzyć, że każdy czeka do końca gwarancji i wtedy montuje blok wodny

Ex-Redaktor Ekspert overclockingu Reputacja:   (28) Awatar gtxxor
    Zotac, z tego co wiem, plomb gwarancyjnych nie umieszcza i nieoficjalnie dopuszcza na zmianę coolera. Podobnie jest z EVGA, która jest jeszcze lepsza, bo potrafią wymienić zalaną kartę

Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Nie wiem jak Zotac umieszcza plombę, ale niektórzy producenci umieszczają ją tylko na łbie śruby.
    Wystarczy do jej wykręcenia użyć zamiast śrubokręta kombinerek, tak by plomby nie naruszyć i gwary się nie straci
    8018 MHz

i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = RX 6800 XT Nitro+ = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = SSD 970 PRO 1 TB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2.8 = Sigma 50-100 mm f/1.8 = Sigma 70-200 mm f/2.8 = 5x Nikon SpeedLight SB-5000

NIE odpowiadam na pytania na PW

Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    @up, dodam że wtedy taką śrubę z naklejoną plombą wykręcamy jako ostatnią Chociaż nie przy każdej karcie się da tak zrobić np msi i strix od asus-a, przez backplate nie ma dostępu do śruby. A bp nie zdejmie się przed odkręceniem całego chłodzenia

Właśnie ja mam Zotaca GTX 980Ti AMP! Extreme i cooler łącznie z backplatem zachodzą na boki karty przez co tworzą taką jakby obudowę dla całej grafy i nie wiem jak za bardzo się za to zabrać bo do tej pory nie miałem problemu z żadną 980-tką i nie było potrzeby nawet pasty wymieniać, ale jednak padł wybór na wodę i chciałbym się dowiedzieć jeszcze czy mogą być jakieś plomby poza tymi na śrubach?

Innych nie ma

A co z pastą? Nie zorientują się, że jest inna?

- NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Nie popadaj w paranoje, może rękawiczki żeby nie zostawić linii papilarnych

No niby tak. Ale nie chciałbym płacić za serwisowanie takiej karty z własnej kieszeni.

Oddawałem gtx 770 z założonym CLU i nic nie było

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów