Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Instalacja bloku wodnego na GPU a utrata gwarancji?

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    4

    Post Instalacja bloku wodnego na GPU a utrata gwarancji?

    Witam, postanowiłem założyć ten temat ponieważ od kilku dni kieruje do producentów kart graficznych m.in. MSI, Asus, Zotac zapytanie co dzieję się z gwarancją gdy chcę założyć blok wodny na GPU tym samym demontując fabryczny cooler. Odpowiedź jest zawsze ta sama: "Przy jakiejkolwiek ingerencji w kartę graficzną utraci Pan gwarancję" przy czym np. od MSI Global dostałem odpowiedź:

    Dear Sir

    You can break the warranty seal and change the cooler or cooling paste.
    However if you ever need to return the board for repair, you will need to return it in the original condition, with the original MSI cooler.

    Moje pytanie brzmi czy znacie jakiegoś producenta, który pozwala zdemontować w Polsce cooler bez utraty gwarancji? Z góry mówię, że nie za bardzo chciałbym się bawić w podgrzewanie plomb suszarką czy coś podobnego i liczyć, że "a nóż się uda" ponieważ mam GTXa 980Ti (Zotac) niereferenta i chcę założyć blok z EK lub Aqua Computer a gwarancji mam 5 lat więc wolałbym jej nie stracić Macie jakieś pomysły, jak rozwiązać ten problem? Nie chce mi się wierzyć, że każdy czeka do końca gwarancji i wtedy montuje blok wodny

  2. #2
    Ex-Redaktor Ekspert overclockingu Reputacja:   (28) Awatar gtxxor
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Łódź
    Posty
    1,811
    Zotac, z tego co wiem, plomb gwarancyjnych nie umieszcza i nieoficjalnie dopuszcza na zmianę coolera. Podobnie jest z EVGA, która jest jeszcze lepsza, bo potrafią wymienić zalaną kartę

  3. #3
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,347
    Nie wiem jak Zotac umieszcza plombę, ale niektórzy producenci umieszczają ją tylko na łbie śruby.
    Wystarczy do jej wykręcenia użyć zamiast śrubokręta kombinerek, tak by plomby nie naruszyć i gwary się nie straci
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = Sigma 50-100 mm f/1,8 = 4x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  4. #4
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2015
    Skąd
    Józefów
    Posty
    81
    @up, dodam że wtedy taką śrubę z naklejoną plombą wykręcamy jako ostatnią Chociaż nie przy każdej karcie się da tak zrobić np msi i strix od asus-a, przez backplate nie ma dostępu do śruby. A bp nie zdejmie się przed odkręceniem całego chłodzenia

  5. #5
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    4
    Właśnie ja mam Zotaca GTX 980Ti AMP! Extreme i cooler łącznie z backplatem zachodzą na boki karty przez co tworzą taką jakby obudowę dla całej grafy i nie wiem jak za bardzo się za to zabrać bo do tej pory nie miałem problemu z żadną 980-tką i nie było potrzeby nawet pasty wymieniać, ale jednak padł wybór na wodę i chciałbym się dowiedzieć jeszcze czy mogą być jakieś plomby poza tymi na śrubach?

  6. #6
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2015
    Skąd
    Józefów
    Posty
    81
    Innych nie ma

  7. #7
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    4
    A co z pastą? Nie zorientują się, że jest inna?

  8. #8
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,905
    Nie popadaj w paranoje, może rękawiczki żeby nie zostawić linii papilarnych

  9. #9
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    4
    No niby tak. Ale nie chciałbym płacić za serwisowanie takiej karty z własnej kieszeni.

  10. #10
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    07.2015
    Skąd
    Józefów
    Posty
    81
    Oddawałem gtx 770 z założonym CLU i nic nie było

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •