Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Stary dysk

  1. #1
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276

    Stary dysk

    Nigdy nie miałem takiej sytuacji z dyskiem i nie wiem czy to napewno on jest powodem, a nie np. płyta, czy jakieś błędy w systemie.

    Sprzęt:
    Stary bardzo wiekowy XP
    E8500
    DDR2 800 CL5
    Płyta P5KC
    Dysk ST3160815AS

    Zero errorów podczas testów, ale szybkość dysku jest... Mocno niepokojąca.

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20151029_181727_m.jpg
Wyświetleń:	672
Rozmiar:	78.8 KB
ID:	4012Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20151029_181739_m.jpg
Wyświetleń:	666
Rozmiar:	96.9 KB
ID:	4013

    Jeszcze memtesta nie puszczałem, ale właśnie się ostro zastanawiam, czy ten problem nie będzie bardziej leżał po stronie pamięci, bo brak możliwości zrobienia printscreena? Chyba, że go nie mógł zapisać na dysku w TEMPie.

  2. #2
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Sprawdzałeś, co pokazuje SMART?
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  3. #3
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276
    Sprawdzałem, nic niezwykłego nie pokazywał. Niestety obecnie nie mam możliwości zrobienia zdjęcia/screena.

    - - - Aktualizacja - - -

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20151029_223054_m.jpg
Wyświetleń:	653
Rozmiar:	94.7 KB
ID:	4021

  4. #4
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Interface CRC Error Count to jest oznaka uszkodzenia przewodu IDE/SATA, czyli generalnie problem leży pomiędzy dyskiem a płytą, jeżeli dysk jest w laptopie może być to wina np przejściówki lub sama elektronika dysku.
    Sprawdź w jakim trybie Ultra DMA pracuje dysk.
    Sprawdź wielkość pliku stronicowania.
    Odpal ten dysk jako drugi (tak żeby z niego nie startować systemu) i zobacz jak będą wyglądały wykresy.
    Przydałby się również test powierzchni dysku w MHDD.
    Ostatnio edytowane przez Grisz ; 29-10-2015 o 22:52
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  5. #5
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276
    W moim kompie jest znaczna poprawa.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	HDTune.PNG
Wyświetleń:	663
Rozmiar:	94.3 KB
ID:	4022

    Z kolei memtest który obecnie leci na "staruszku" wskazuje na poprawność ramu. Acz zmuszę go by przeleciał kila razy, bo raz się zawiesił (choć mogła to być moja wina).

    - - - Aktualizacja - - -

    Aczkolwiek Interface CRC Error Count nadal wyskakuje.

  6. #6
    Użytkownik Ekspert overclockingu Reputacja:   (4) Awatar Gwynbleidd
    Dołączył
    11.2013
    Posty
    1,227
    Formatowałeś dysk? Bo nawet tych mniejszych spajków nie ma.
    46% graczy uważa że najważniejsza jest grafika jeśli należysz do tych 54% co lubią cycki wklej to na swój kanał

  7. #7
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276
    Nie, tylko go przepiąłem do innego kompa.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	HDTune1.PNG
Wyświetleń:	674
Rozmiar:	76.7 KB
ID:	4023Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	HDTune2.PNG
Wyświetleń:	691
Rozmiar:	68.3 KB
ID:	4024

  8. #8
    Użytkownik Ekspert overclockingu Reputacja:   (4) Awatar Gwynbleidd
    Dołączył
    11.2013
    Posty
    1,227
    Po przepięciu wydajność jest dobra, taka, jaką ludzie podają w Internetach, więc to nie wina dysku.
    46% graczy uważa że najważniejsza jest grafika jeśli należysz do tych 54% co lubią cycki wklej to na swój kanał

  9. #9
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276
    No jedyne co mnie dziwi to ten Interface CRC Error Count. Może coś jest uwalone na płycie. Już od jakiegoś czasu mnie ona zastanawiała, więc pewnie zaraz pójdzie do wymiany.

  10. #10
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    P5KC ma 4 porty SATA obsługiwane przez SB ICH9 (SATA1 - 4) i jeden port SATA obsługiwany przez kontroler JMB363 wraz z PATA i eSATA, port jest oznaczony jako SATA_E2 i znajduje się pomiędzy gniazdem LAN, portem PCI-E i PCI1, podepnij i sprawdź jak będzie się w nim zachowywać.
    Wracając do mojego poprzedniego postu, sprawdzałeś wielkość pliku stronicowania? Komunikat na pierwszym screenie w pierwszym poście wskazuje na brak pamięci wirtualnej, co może powodować spadki transferu danych na dysku systemowym.
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •