Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: OC phenom ii x3 x720 BE

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    11.2015
    Posty
    7

    OC phenom ii x3 x720 BE

    witam
    na poczatek moja specyfikacja:
    proc: phenom ii x3 x720 BE
    mobo: gigabyte ga-ma770t-ud3p
    ram: khx1600c9d3/4gx (4gb kingston hyperX)
    zasilacz: xfx core 550w
    grafa: hd6850

    udało mi się stabilnie podkręcić procesor z 2.8 do 3.2 na stockowym napieciu
    do 3.3 ghz udalo sie, po podbiciu napiecia do 1.3750
    a 3.4 ghz nie moge osiagnac stabilnego nawet po podbiciu cpu do 1.45v, przy nb na 2.4, ani 2.6 ghz(przy 1.4v na nb)

    na testach przy prime95, najczęściej błąd wychodzi na 3 rdzeniu

    temperatury przy stabilnym 3.3ghz nie przekraczały 64 st.

    czy moge cos jeszcze zrobic, zeby dojsc do 3.4, 3.5 ghz?

  2. #2
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Po pierwsze, nie kręć wszystkiego naraz. Najpierw zostaw NB na 2 GHz, a leć tylko z mnożnikiem rdzeni do góry. Te procki są w rewizji C2, tak więc kręcą się na ogół słabo. Miałem do czynienia z jednym X3 720 BE, leciał na 3,5 GHz, ale przy 1,55 V.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  3. #3
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    11.2015
    Posty
    7
    nie krecilem na raz, tylko najpierw na nb 2ghz itd, samym mnoznikiem, potem mnoznik cofnalem do standard x14 i zaczalem podbijac nb.
    do 2.4ghznb stabilnie przy napieciu 1.3v podbilem, a do 2.6 przy 1.4v, po czym probowalem znowu zaczac krecic mnoznikiem cpu, ale zadnej zmiany, znowu przy 3.4 ghz nie byl stabilny nawet na 1.45v(wiecej juz nie probowalem)
    czy jest sens probowac cofnac troche mnoznik i sprobowac podkrecic szyne, czy moze skoro na samym mnozniku nie siegnal 3.4, to z podbita szyna NAPEWNO tez sie nie uda?(wiem, ze przy podkrecaniu fsb, bede musial poustawiac pamieci)

  4. #4
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Po prostu daj wyższe napięcie. Jak chcesz kombinować z szyną, to też śmiało sprawdź, czy coś to zmieni, ale wątpię, żeby była znacząca różnica.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  5. #5
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    Spróbuj podbić cpu-nb do ~1.225v...jak nie pomoże to procek potrzebuje więcej papu.
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  6. #6
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Na pewno potrzebuje, to przecież C2, a 99% tych procków kręciło się po prostu słabo.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  7. #7
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    11.2015
    Posty
    7
    jak zauwazylem wczesniej, problemem, jest najprawdopodobniej 3 rdzeń, który chyba poprostu nie ma ochoty działać szybciej niż 3.3ghz
    po wlaczeniu amd overdrive ustawilem 1 i 2 rdzeń na 3500, a 3'ke zostawilem na 3200 i na prime poszlo, ale nie mam czasu narazie na zrobienie dluzszego testu
    w razie czego, bede pisal pozniej jeszcze w tym temacie

    jeszcze tylko chce sie upewnic bo na niektorych stronach w specyfikacjach jest napisane ze max temp. dla proca to 73 stopnie
    czy jak wlacze to chodzi o core temp?
    bo cpu temp mam zazwyczaj o jakies 7 st. wyzsza, a nie moge znalezc tego, na ktore temp. mam patrzec

  8. #8
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    11.2015
    Posty
    7
    miałem troche czasu w ostatnim czasie, zabralem sie za temat raz jeszcze, zmienilem paste termoprzewodzaca, bo tak nie myslalem o tym, a mialem zwykla silikonowa H, ale natrafilem na testy i zdecydowalem kupic arctic mx-2, roznica jest ogromna, od razu po zalozeniu, udalo mi sie uzyskac 2 godz. stabilnego testu w OCCT na 3,5 ghz, przy 1.45v

    a ten wczesniejszy brak stabilnosci, to skapnalem sie, ze poprostu OCCT wywalalo zbyt wysoka temp.
    doszedlem do tego, jak przy zwiekszaniu napiecia, test trwal coraz krocej

    wiec niedlugo sprobuje na 3.6 ghz zaatakowac

  9. #9
    Redaktor Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1) Awatar Kapitan
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    Łódź/Skierniewice
    Posty
    296
    Trzymam kciuki. Ja pracowałem pół roku na athlonie ii x3 435 z odblokowanym l3 i wykręconym do 3,6ghz - potem zdechła płyta główna Kolejna na nowszym chipsecie (870) nie pozwalała na żadne stabilne OC.

  10. #10
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    11.2015
    Posty
    7
    mam jeszcze kilka pytan,
    chce sprobowac jeszcze troche przycisnac na nb, do 2.6ghz
    w biosie mam 2 pozycje do zmiany napiecia: 1) nb voltage, 2) cpu nb vid volt.
    pierwszy odpowiada za samo nb, i to te wartosc powinienem podnosic do oc nb,
    druga wart. z tego co wyczytalem, moze dac stabilnosc, ale czy podnosic a rownolegle z nb volt., za stabilnosc czego to w zasadzie odpowiada? cpu, nb, czy obu naraz?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •