Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Problem z użyciem dysku (100%)

  1. #31
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,862
    Bo trzeba za to zapłacić

    Od lat narzekam że nie można zrobić klapy z konfiguratora nie płacąc za graty których nie chcesz, kiedyś brałem z KT i na moje zapytanie zrobili wielkie oczy i głupią minę.

  2. #32
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (94) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    3,517
    Ale bez przesady, że to tak kupiaście działa.
    Swego czasu brałem dla mamy lapka i nie był to potwór wydajnoświowy (i3, 2x4, 1tb hdd, integra) i na 7 x64 działało to znośnie. Wiadomo, że po starcie lapa trzeba jeszcze odczekać te pół minuty by się wszystko załadowało ale nie było tak, że użycie dysku 100% non stop, też był to Lenovo jakiś.
    Może trafiłeś na jakiś model z firmowym syfem? Były swego czasu newsy na sieci o tym, że wciskają jakieś syfy w swoich kompach/laplach.
    Tym bardziej, że skoro masz hybrydę SSD/HDD to powinno to działać lepiej niż sam HDD. Co prawda taki dysk uczy się przez jakiś czas jakie pliki załadować do pamięci (SSD) i po tych kilku uruchomieniach i kilku godzinach pracy na nim powinno śmigać to całkiem nieźle, miałem Seagate 1TB/8GB i po formacie i całym dniu pracy miałem wrażenie, że siedzę na samym SSD.
    Oczywiście wymiana na SSD da kopa, sam tak zrobiłem w lapku mamy, teraz uruchamia się 5x szybciej, od razu po uruchomieniu można na nim pracować, wszystko działa "płynniej" i do tego wyłącza się 5 sekund a nie pół minuty

  3. #33
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,862
    Dlatego podpytałem o klucze / wartości rejestru prefeth, bywało że wycięcie wstępnego ładowania (SWAP) dawało pozytywne efekty. Co ciekawe w starszych klapach z dyskami 500GB/750GB takie akcje nie miały miejsca, nie mylmy pojęcia początkowego "zamuła" z akcją jaka tu ma miejsce. Jak braliśmy tego Lenovo G510 w komciach było pełno opinii że dyszczycho ma usage 100% przez jakiś tam czas po rozruchu, ale po pierwsze myślałem że melepety cuś nabroiły no a poza tym w planach i tak była wymiana.

  4. #34
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2015
    Posty
    10
    Kiedyś wyłączałem w rejestrze te prefeht na 0, czy coś w tym stylu.

    - - - Aktualizacja - - -

    "W Edytorze przechodzimy kolejno do „HKEY_LOCAL_MACHINE > System > CurrentControlset > Control > Session Manager > Memory Management > PrefetchParameters”.
    Zaznaczamy klucz PrefetchParameters po lewej stronie, a następnie z prawej strony wyszukujemy wpisów EnableSuperfetch, Enable Prefetch oraz EnableBootTrace (ten ostatni może być tylko w Windows 7)"

  5. #35
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,862
    Tak, dokładnie mi chodziło o te klucze, niestety moim zdaniem to nic nie da

  6. #36
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2015
    Posty
    10
    Czyli jednym słowem: mam go oddać na gwarancje do Niemiec i powiedzieć, że dysk ma za duży użycie?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •