-
Użytkownik
Podkręca śrubokrętem
Reputacja:
(0)
Problem z chroma subsampling przy długim kablu.
Przy telewizorze Samsung JS8500 aby uzyskać próbkowanie kolorów na poziomie co najmniej 4:2:2 trzeba włączyć tryb HDMI UHD Color, po jego włączeniu w rozdzielczości 3860x2160 i 30Hz wszystko działa, ale jest to tylko 30Hz. Gdy przełączę na 60Hz pokazany jest brak sygnału. To wszystko na kablu HDMI 2.0 7m. (dokładnie ten: http://allegro.pl/kabel-hdmi-full-hd...646497347.html ) Poza tematem to nie wiem jak odróżnić te wersje kabli, dodam tylko że na kablu 3m jak i 1,5m które są już dość stare, wszystko działa i próbkowanie stoi na poziome co najmniej 4:2:2. Teraz moje pytanie czy kabel który otrzymałem nie jest w ogóle wersją 2.0? Czy kabel jest w porządku tylko powinienem szukać jakiegoś zasialcza, repetera, czy wzmacniacza? Karta graficzna GTX 980, ale to chyba nie jest ważne, bo osiągnąłem przynajmniej 4:2:2. Niestety po złączeniu ich za pomocą przejściówki (razem 4,5m) ekran jest czarny jak w przypadku 7m.
Mógłby ktoś podać jakiś zasilacz, czy wzmacniacz do HDMI, który zapewni jak najlepsze próbkowanie, ponieważ przy takim wyświetlaczu to już ma duże znaczenie.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów