Przy telewizorze Samsung JS8500 aby uzyskać próbkowanie kolorów na poziomie co najmniej 4:2:2 trzeba włączyć tryb HDMI UHD Color, po jego włączeniu w rozdzielczości 3860x2160 i 30Hz wszystko działa, ale jest to tylko 30Hz. Gdy przełączę na 60Hz pokazany jest brak sygnału. To wszystko na kablu HDMI 2.0 7m. (dokładnie ten: http://allegro.pl/kabel-hdmi-full-hd...646497347.html ) Poza tematem to nie wiem jak odróżnić te wersje kabli, dodam tylko że na kablu 3m jak i 1,5m które są już dość stare, wszystko działa i próbkowanie stoi na poziome co najmniej 4:2:2. Teraz moje pytanie czy kabel który otrzymałem nie jest w ogóle wersją 2.0? Czy kabel jest w porządku tylko powinienem szukać jakiegoś zasialcza, repetera, czy wzmacniacza? Karta graficzna GTX 980, ale to chyba nie jest ważne, bo osiągnąłem przynajmniej 4:2:2. Niestety po złączeniu ich za pomocą przejściówki (razem 4,5m) ekran jest czarny jak w przypadku 7m.
Mógłby ktoś podać jakiś zasilacz, czy wzmacniacz do HDMI, który zapewni jak najlepsze próbkowanie, ponieważ przy takim wyświetlaczu to już ma duże znaczenie.