Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Zestaw pod AMD Phenom X4 955 na DDR3

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar blakpl
    Dołączył
    10.2015
    Posty
    5

    Zestaw pod AMD Phenom X4 955 na DDR3

    Witam.
    Aktualnie poszukuję MOBO dla procesora jak w temacie, tj. AMD Phenom II X4 955.
    Poprzednia płyta ma problem z kontrolerem USB i kartą dźwiękową, dlatego zmiana.
    W MOBO musi być:
    - USB 3.0 w tylnym panelu
    - Podstawka AM3 oczywiście
    - DDR3, bo myślę, że na DDR2 już nie warto siedzieć.
    Pomożecie znaleźć mi MOBO w dobrych pieniądzach spełniające te założenia? Oczywiście używki mogą być.
    Budżet na MOBO i RAM'y to wiadomo, jak najmniej, lecz nie chce przekroczyć tych 500zł

    Aktualnie posiadam:
    Proc: AMD Phenom II x4 955
    MOBO: AsRock K10N78
    Zasilacz: CM Extreme Power Plus 460W
    GPU: XFX HD7770
    RAM: Hynix 2x2GB
    HDD: WD green 500GB
    Obudowa: mieści ATX

    Sam myślałem o czymś jak ASROCK 970 EXTREME3, tylko czy nie znajdę czegoś lepszego wśród używek do tej ceny?
    Pozdro i czekam na jakieś propozycje

  2. #2
    Moderator Ekspert overclockingu Reputacja:   (20) Awatar Grisz
    Dołączył
    10.2006
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    1,962
    Średnio opłaca się inwestować w tą podstawkę... Najciekawszym wyborem wydaje się Gigabyte GA-970A-UD3 z dobrym zasilaniem (8+2) dla tego Phenoma, a i cena w porównaniu do modeli opartych o chipset 990 nie poraża, używkę w na portalach aukcyjnych można kupić od 260zł wzwyż.

    Jeżeli chcesz coś jeszcze tańszego, to rozejrzyj się za starszym chipem 870A np. GA-870A-UD3 (ok ~150zł)
    Ostatnio edytowane przez Grisz ; 08-01-2016 o 13:50
    Intel Core i7 860 @ 4.0GHz + NH-D14
    MSI Big Bang Trinergy
    Kingston Genesis 8GB 2133MHz
    Gigabyte HD7970 OC 3GB Wind Force
    Seagate Barracuda 500GB x2
    X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    FSP Fortron Raider S 550W



  3. #3
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,344
    Najlepsza byłaby Gigabyte 890FXA-UD7. Świetna płyta i da się ją dosyć tanio wyrwać.
    Ale Grisz dobrze mówi, że kompletnie nie opłaca się inwestować w tą podstawkę.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    Nikon D500 = Nikkor 17-55 mm f/2,8 = Sigma 50-100 mm f/1,8 = 4x Nikon SpeedLight SB-5000 = 1x Nikon SpeedLight SB-700

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  4. #4
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar blakpl
    Dołączył
    10.2015
    Posty
    5
    Gdybym dysponował pieniędzmi odpowiednimi to marzy mi się jakieś i7, z konkretna grafą i WC. Na razie kończę naukę i potrzebuje kompa do pracy i nauki (tech. informatyk), dlatego zmieniam tylko płytę główną i ram lub samą płytę i zostanę na DDR2.
    Przejrzę Wasze propozycje

  5. #5
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (8) Awatar JacekMlynek
    Dołączył
    07.2015
    Skąd
    60 km od KRK
    Posty
    268
    A nie myślałeś nad lga 775 i core 2 quad?

  6. #6
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2)
    Dołączył
    02.2015
    Skąd
    Jelenia Góra/Wrocław
    Posty
    360
    Przesiadka na 775 była by chyba mało opłacalna tym bardziej że Q9550 chodzi po 300zł+ Co do płyty na AM3 to UD7 nie ma nigdzie ale jest UD5 chyba nie wiele gorsza-http://allegro.pl/gigabyte-ga-890fxa-ud5-am3-usb-3-0-warszawa-sklep-i5899845330.html

  7. #7
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (25) Awatar ViNG
    Dołączył
    02.2012
    Skąd
    Des Plaines, Illinois
    Posty
    2,280
    Jeśli chodzi o DDR2 to polecam Gigusia GA-MA770 UD3 rev2.0 lub rev2.1 (sekcja 10+2 - piszczy dopiero przy x6@4.5 1.65Vcore ) ...tylko nie bierz rev1.1 . Rev2.0 i rev2.1 powinna bez updatu biosu odpalić na Twoim 955BE, ale lepiej doczytaj. Miałem ich kilka (3x 2.0 i 1x 2.1) i jestem pozytywnie zaskoczony jeśli chodzi o Jej możliwości OC
    4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x2GB G.Skill Pi Black 2200@2400cl8, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk

  8. #8
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar blakpl
    Dołączył
    10.2015
    Posty
    5
    Cytat Zamieszczone przez JacekMlynek Zobacz posta
    A nie myślałeś nad lga 775 i core 2 quad?
    Gdy będę chciał zmieniać platformę to albo i5, albo i7, bo chyba w amd apu lub cpu nowe nie ma co się pchać (chociaż plany AMD z AM4 są ciekawe)

    Cytat Zamieszczone przez ViNG Zobacz posta
    Jeśli chodzi o DDR2 to polecam Gigusia GA-MA770 UD3 rev2.0 lub rev2.1 (sekcja 10+2 - piszczy dopiero przy x6@4.5 1.65Vcore ) ...tylko nie bierz rev1.1 . Rev2.0 i rev2.1 powinna bez updatu biosu odpalić na Twoim 955BE, ale lepiej doczytaj. Miałem ich kilka (3x 2.0 i 1x 2.1) i jestem pozytywnie zaskoczony jeśli chodzi o Jej możliwości OC
    interesująca sprawa, bo i ramu nie przekupywałbym, pomyślę

  9. #9
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar blakpl
    Dołączył
    10.2015
    Posty
    5
    Gigabyte GA-890FXA-UD5 rev 2.0
    Jak ta płyta ma się do OC? Ktoś ma jakieś info?
    Poczytałem trochę i nawet w mojej ocenie się nadaje. Chłodzone sekcje zasilania ma, tak? Do tego te radiatorki jak mniemam
    2 sprawa.
    Wg. strony producenta (klik) obsługuje DDR3 1866, ale tylko w 2 portach i tylko w dualu? Dobrze zrozumiałem notę 2?
    I sprawa 3.
    Chłodzenie dość dobre by odprowadzać ciepło z CPU. Aktualnie mam SPC HE924 i nie wyrabia już, dlatego możecie coś dobrego polecić w stosunku cena/jakość?
    Pozdrawiam

  10. #10
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    02.2016
    Posty
    27
    Ja od siebie polecam Asus m4a89gtd pro USB 3.0, ja z tym prockiem mam wersję bez 3.0 i w OC wydusilem 4.2ghz na 1.5v i nb na 2.4ghz mostek i sekcja zasilania bezproblemowo to zniosła. Procek jest na tyle wydajne (3.8ghz 1.38v) że w każdą grę można pograć o ile ma się do tego dobre gpu

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •