Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Reanimacja i mod lapka Acer Extensa 5620 :)

  1. #21
    Redaktor naczelny Ekspert overclockingu Reputacja:   (9) Awatar sido107
    Dołączył
    04.2009
    Posty
    1,363
    Zna ktoś temat BSEL mod?
    Chce się kto wymienić na T9400? Lub ma kto T7700?

  2. #22
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,900
    Wiem że drożej ale bywają na lolegro odblokowane

    http://allegro.pl/intel-core2-extrem...932942451.html

    A tego wystaw i tyle

  3. #23
    Forumowy dałn Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-27) Awatar haha3
    Dołączył
    01.2015
    Skąd
    Polska
    Posty
    154
    za te cene to jego lapka można kupić XD

    jak dla mnie inwestycja w procesor za więcej niż 60zł w tym lapku mija sie z celem.
    3520MHz -------- 7220MHz
    Czytając moje wypowiedzi na temat Intela, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego należy brać je dosłownie, mają też na celu ubliżenie komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

  4. #24
    Redaktor naczelny Ekspert overclockingu Reputacja:   (9) Awatar sido107
    Dołączył
    04.2009
    Posty
    1,363
    jest opcja wymiany na T8100@2,1 GHz ma niższe TDP więc bedzie chłodniej, znalazłem wątek z OC mojego Acera

    http://forums.vr-zone.com/hardware-d...uo-laptop.html

    Faktycznie trzeba tego moda chyba zrobić na chipie ICS tylko muszę go zlokalizować

    Co jak co ale nie mam zamiaru dawać za CPU więcej niż lapek jest warty i tak będzie służył dziecku i żonie do neta i YT

  5. #25
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,900
    T8100 to cienias, miałem chyba miech i wystarczyło muła...fakt że SSD nadrobi ale jednak cienias

    - - - Aktualizacja - - -

    http://hwbot.org/submission/2773742_...00_3568.66_mhz

    Tu dowalił zdrowo

  6. #26
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    Dziękuję Panowie. Problem wygląda następująco. Socket P posiada 3 piny logiczne odpowiadające za zmianę FSB. Są to piny BSEL[X]. Nie pamiętam, czy stan pinów można dowolnie zmieniać tzn, czy ze stanu wysokiego można zrobić stan niski i na odwrót.


    Rys. wszystkie możliwości dla socket P


    Osobiście proponowałbym próbę: zmienić FSB z 266 na 200 i zobaczyć, co się stanie. Chcemy oszukać płytę główną, a nie procesor. Układ PLL ma wejścia logiczne z tych nóżek procesora (bsel0-2). Możemy więc spodziewać się komplikacji:
    - któraś nóżka układu PLL jest na stałe przylutowana np do masy , a będziemy zmieniać ją na VCC (lub na odwrót),
    - pomyłka,
    - po zrobieniu moda, nadal płyta glówna będzie marudzić, brak obsługi ze str. biosu itd.

    W praktyce wyglądałoby to tak: zmienić stan BSEL1 na high, czyli wsadzić do socketu cienki drucik między BSEL1, a jakiś dodatni potencjał (VCC). Problem polega na tym, że w pobliżu nie ma dostępnego takiego pinu. Można więc kombinować z wyrwaniem pinu BSEL1 na procesorze, a potem dolutowaniu bardzo cienkiego kabelka do VCC i puszczeniu go między socketem a procesorem.

    Kolejna opcja to rozebranie całego lapka, dostanie się do układu PLL, po ustaleniu jego modelu należy zlokalizować nóżki BSEL, następnie sprawdzić, czy nóżki zgadzają się ze specyfikacją Intel'a (core2-duo-mobile-45nm-datasheet.pdf strona 29 lub jak na obrazku wyżej), jeżeli wszystko się zgadza szukamy odpowiedniej nóżki i robimy "pull-up" czyli podniesienie stanu z "0" na "1" (sądzę, że "1" logiczna zaczyna się przy 1 volcie, ale głowy nie dam). Jeżeli po włączeniu zasilania na BSEL0 jest około 0V, na BSEL1 jest około 1V, a na BSEL2 jest około 0V, to wszystko powinno śmigać i wystarczy mieć nadzieję, że bios będzie chciał współpracować.

    Mam nadzieję, że pomogłem

  7. #27
    Redaktor naczelny Ekspert overclockingu Reputacja:   (9) Awatar sido107
    Dołączył
    04.2009
    Posty
    1,363
    Ten gość ma identyczna konfigurację, więc podejrzewam że będzie ten sam PLL.
    http://forums.vr-zone.com/hardware-d...uo-laptop.html

    Lutowanie nóżki CPU raczej nie przejdzie

  8. #28
    Redaktor / Overclocker Ekspert overclockingu Reputacja:   (16) Awatar ludek
    Dołączył
    02.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    1,580
    Jeżeli chcesz, możesz rozkręcić laptoka, sprawdzić, jakie napięcie jest na nóżce 57. układu PLL, czyli w twoim przypadku chyba ICS9LPRS502PGLF (FSLB czyli BSEL1), spróbować dolutować tam rezystor między tą nóżką i masą np 50 ohm, a potem zobaczyć, czy lapek się włączy

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ICS9LPRS502PGLF.jpg
Wyświetleń:	2721
Rozmiar:	75.7 KB
ID:	4216

    Jeżeli zaniechasz zabaw z tym BSEl modem, możesz zrobić jeszcze moda jak napisał poniżej:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	TMEMod.jpg
Wyświetleń:	2722
Rozmiar:	70.7 KB
ID:	4217

    jest to mod, który dobrze zrobiony, pozwoli na manipulowanie FSB z poziomu SETFSB lub podobnego programu. Więcej nic nie wymyślę

  9. #29
    Redaktor naczelny Ekspert overclockingu Reputacja:   (9) Awatar sido107
    Dołączył
    04.2009
    Posty
    1,363
    mały up
    Dotarła obudowa, po tygodniu co prawda, ale stan idealny w tygodni zamawiam folię do obklejenia panelu roboczego, klapa bedzie wypolerowana lub pomalowana. Jest to wersja z dodatkową antenką stąd porzucenie foliowania.

  10. #30
    - NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Dołączył
    07.2011
    Skąd
    W-wa
    Posty
    5,900
    A fotki to gdzie ?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •