Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: Podkręcanie pamięci ram - Kingston HyperX Savage 2400mhz cl11

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2016
    Posty
    55

    Podkręcanie pamięci ram - Kingston HyperX Savage 2400mhz cl11

    Cześć, mam ramy w/w w dwóch kościach po 4gb. Płyta główna to msi z97-g43.

    Zastanawiam się nad podkręceniem pamięci tylko nie bardzo wiem czy dobrze to rozumiem.

    W biosie mogę ustawić napięcie ramu, timingi i taktowanie. Teraz jest zgodnie z zaleceniem producenta profil xmp 2400mhz 1,65v 11-13-14-32 jeśli dobrze pamiętam.

    Podkręcanie polega na podnoszeniu wartości '2400' o kolejne stopnie w górę? Jeżeli tak to ustawiłem na 2800mhz bo powyżej 2888/3000mhz komputer nie startował. Wszystko było dobrze, gdyby nie fakt że chociażby w csie widziałem spadek fpsów. O ile nie był tak widoczny przy graniu i tylko graniu o tyle podczas grania i streamowania widać było że te fpsy nie są takie jak były. Wróciłem do standardowych ustawień - profilu xmp i fpsy się naprawiły.

    Oznacza to że przesadziłem z tym 2800mhz? Czy powinienem zmienić timingi / napięcie?

  2. #2
    twoja tesciowa Guru overclockingu Reputacja:   (40) Awatar Dziarson
    Dołączył
    03.2012
    Skąd
    Republika Czeska
    Posty
    5,887
    Profil XMP to fabryczne podkrecenie producenta jak dokładasz kolejna poprzeczke to ram przestaje wyrabiac .

    Dołoż screeny bios i reszte gratow .
    xxxxxx(Wafel Trupka)I9 9900K Noctua NH-D15 G.Skill Trident 3200CL14 Rog Maximus Apex XI GTX 1060 ASUS xxxxxxx
    Samsung 960 Evo 256GB m.2 Samsung U28E590D 4K
    EVGA SuperNOVA 750 G2 750W RAZER DEATHADDER ELITE
    FUNTIC GEAR RUSCH ADATA XPG Emix H30+solo F30




  3. #3
    Ptysio jestem Extreme overclocker Reputacja:   (10) Awatar Nifir
    Dołączył
    01.2014
    Skąd
    Zabrze / Gliwice
    Posty
    2,276
    Jeżeli podniesiesz taktowanie do 2800MHz, to timingi też ci się zwiększą. Tak więc samo podniesienie częstotliwości może ci zepsuć wydajność jeżeli nie kontrolujesz obu parametrów.

  4. #4
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2016
    Posty
    55



    Czyli po podniesieniu taktowania do maksymalnej możliwej wartości gdzie komputer działa normalnie należałoby zmniejszać timingi?
    W ogóle opłaca się to robić czy zysk z podkręcania pamięci jest raczej niewielki?

  5. #5
    Forumowy dałn Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-27) Awatar haha3
    Dołączył
    01.2015
    Skąd
    Polska
    Posty
    154
    No raczej wątpie by podczas podkręcania możliwe było zmniejszanie timingów.
    Jeśli już to sie je "luzuje"

    Masz zbyt dużo "auto" ustaw wszystko na sztywno i wtedy kręć.
    3520MHz -------- 7220MHz
    Czytając moje wypowiedzi na temat Intela, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego należy brać je dosłownie, mają też na celu ubliżenie komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

  6. #6
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Z luzowaniem też nie ma co przesadzać, bo timingi zeżrą zysk wynikający z wyższego taktowania, a czasem nawet wydajność pójdzie do tyłu.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  7. #7
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (94) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    3,574
    Jak miałeś na Auto to pewnie ustawiło jakieś parametry z dupy i stąd mogły spaść fpsy. Generalnie wysokie takty dają niewiele, raczej bym spróbował ustawić 2400 CL10 czy jak da radę nawet CL9. Takie ustawienia w 95% przypadków są najwydajniejsze.
    Wszystko i tak najbardziej rozbija się o minimalny fps w tym wypadku i tutaj właśnie dobrze dobrane pamięci dają efekty.
    Testów w sieci pełno więc możesz sobie poszperać, na OVC chyba tomcuk robił niedawno takie porównania, zagaj to może podeśle link.

  8. #8
    Forumowy dałn Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-27) Awatar haha3
    Dołączył
    01.2015
    Skąd
    Polska
    Posty
    154
    Link jest u niego w sygnaturce
    3520MHz -------- 7220MHz
    Czytając moje wypowiedzi na temat Intela, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego należy brać je dosłownie, mają też na celu ubliżenie komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

  9. #9
    Lytek k***a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    Jest w stopce test, od siebie również polecam 2400 CL 10. Używam takich ustawień na co dzień i jest deczko wydajniej od 2133 CL 9, a moje pamięci nie zrobią 2400 CL 9 przy rozsądnym napięciu. Z kolei 2666 CL 11 to już niższa wydajność (ale max moich Patriotów ).
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  10. #10
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (94) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    3,574
    Dla 2600/2666 byś musiał dać CL10 by to miało sens.
    Co do testy to napisałeś wcześniej i nie zauważyłem ale faktycznie masz w stopce link

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •