Cześć. Mam takie małe pytanko do Was. Posiadam Zalmana CNPS14X na CPU. Wcześniej miałem doczepione do niego 2 wentylatory na 3PIN, które defacto włączałem spod regulatora jedynie pod obciążeniem. Przez większość czasu użytkowania komputera były wyłączone. W pewnym momencie zaczęło mnie to irytować w wyniku czego wentylatory zdjąłem i założyłem jednego scythe slip stream'a 120mm na PWM. Moje pytanie dotyczy różnicy pomiędzy szybkościami obrotowymi oryginalnego wentylatora Zalmana i slip streama. Zalman wg odczytów AIDA64 kręci się najwolniej 1080RPM i niżej przykręcić się nie po prostu nie da. Slip streama ustawiłem na 3 poziom PWM w wyniku czego, chodzi sobie 600-610RPM bez obciążenia. Ustawiłem go na taką szybkość ponieważ jest wtedy niesłyszalny. Czy różnice pomiędzy szybkościami obu wentylatorów nie wpływają czasem negatywnie na przepływ powietrza przez wieżę? Dodam jeszcze, że slip streama zainstalowałem z prawej strony wieży na wdmuch tak, żeby dostarczał więcej powietrza do głównego wentylatora wieży.