Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Samsung SP F3 1TB nie działa po migracji platformy

  1. #1
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,337

    Samsung SP F3 1TB nie działa po migracji platformy

    Spotkałem się już z wieloma różnymi przypadkami, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem.


    (W końcu) przesiadłem się z DFI LP UT CFX3200-DR (s.939) na Gigabyte X99-SOC Force (LGA 2011-3) i przełożyłem dyski będące magazynem danych.

    WD Black 1 TB zatrybił natychmiast bez problemu. Natomiast z Samsungiem SpinPoint F3 1 TB zaczęło się dziać coś bardzo dziwnego.

    Otóż dysk zaraz po starcie kompa zaczyna przeraźliwie chrobotać i PC nie bootuje (nie wychodzi poza ekran z możliwością wejścia do BIOSu), pomimo że nie jest dyskiem systemowym. Po odpięciu Samsunga komp chodzi normalnie.


    Tego samego dnia w kompie s.939 wszystko było ok. Dysk działał i nie chrobotał. Nie upuściłem go w trakcie przenosin do nowego kompa. Na X99 próbowałem różnych przewodów SATA i różnych portów SATA w płycie. Cały czas to samo (zarówno tych podpiętych pod natywny kontroler chipsetu, jak i ASMedia).

    Co najlepsze po podłączeniu przez adapter SATA -> USB 3.0 dysk elegancko działa w Windowsie.


    Znalazłem w necie jeden podobny przypadek na forum (przesiadka z bodaj LGA 775 na LGA 1150), ale nie został on rozwiązany.

    Ktoś wie o co biega?
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  2. #2
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (94) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    3,516
    W sumie to nigdy nie słyszałem i sam nie spotkałem się z sytuacją, że stary dysk nie działa na nowym kompie.
    Jedyne co przychodzi mi do głowy to nowy firmware o ile takowy będzie. Jeśli nie to zmienić dysk i tyle.

  3. #3
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,337
    Dziwne to jest, ale chyba masz rację.

    Widzę, że tu jest identyczny przypadek, jak mój "The drive will clunck every 2 seconds for 10 seconds and then power off itself" LINK.

    - - - Aktualizacja - - -

    Tu przypadek, o którym mówiłem w pierwszym poście LINK.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  4. #4
    HWBot Team Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2015
    Posty
    146
    Zacznij od backupu danych. Ale o tym nie muszę mówić. Dyski umierają czasami....

    13 maja w piątek umarły mi 2 sztuki Hitachi działał - stawiałem system, kopiowanie plików, restart i zonk - nie widzi dysku w biosie. Kabelki, restarty, resety, inny komp - nie pomogło, nie ożył
    Wyciągam jakąś dyskietkę Samsunga 80Gb z szafki - odkładałem żywy - podłączam - nie widzi dysku.

    Natomiast co do sytuacji, żeby chrobotał w innym kompie - nie miałem takiej sytuacji, nie spotkałem się.
    U młodego w pokoju działa od dawna Samsung 1Tb - HM103UJ bodajże - przeżył kilka płyt ale zmiany były zawsze w obrębie 775.

  5. #5
    Redaktor i Administrator Extreme overclocker Reputacja:   (20) Awatar majkel_94
    Dołączył
    07.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    3,040
    Samsung F3 i chrobotanie to bardzo śmieszny problem, na który sam natrafiłem rok temu

    Generalnie sprawa wygląda tak, że nowe stery Intela SATA od którejśtam wersji mają coś popsutego, przez co gryzie się z Samsungami F3, agresywnie jest usypiając co chwile. U mnie dwie F3'ki w RAID co chwile klikały, a na wczytanie listy folderów trzeba było czekać kilka sekund aż się rozkręcały

    Ale żeby było śmieszniej, nie wystarczy tylko downgrade sterów - trzeba jeszcze do innego portu przełożyć
    Podżyłem sobie z tym co nie miara, bo robiłem upgrade z Win7 na 10 i miałem wielką ochotę wrócić na siódemkę przez to cholerstwo
    | Intel Core i7 2700K @ 4,5 GHz 1,35V | Gigabyte Z68X-UD3H LGA1155 | Kingston Savage 2x8 GB @ 2133 MHz CL9 1.65V |
    | 2x Samgate F3 500GB HD502HJ - Hybrid RAID 0+1 | Kingston HyperX 3K 240GB SATA III | Corsair VS650 |
    | Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1 @ 1550/7200 MHz | Xonar DX | BitFenix Shinobi | Dell P2414H 24" 1080p AH-IPS |


  6. #6
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,337
    LOL, masakra, przecież F3 to był swego czasu cholernie popularny dysk...
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  7. #7
    Redaktor i Administrator Extreme overclocker Reputacja:   (20) Awatar majkel_94
    Dołączył
    07.2009
    Skąd
    Katowice
    Posty
    3,040
    Po prostu firmware F3 jest specyficzne. Nowy sterownik ma włączone rozszerzone oszczędzanie energii, a F3 interpretuje to jako wyłącz się po kilku(nastu) sekundach bezczynności. Starszy sterownik miał wyłączoną tę opcję i było git, więc trzeba zrobić downgrade do IntelRST_12.9.2.1000, następnie wyłączyć kompa, przepiąć wtyczki w wolne porty na mobo, a potem po włączeniu będzie git
    | Intel Core i7 2700K @ 4,5 GHz 1,35V | Gigabyte Z68X-UD3H LGA1155 | Kingston Savage 2x8 GB @ 2133 MHz CL9 1.65V |
    | 2x Samgate F3 500GB HD502HJ - Hybrid RAID 0+1 | Kingston HyperX 3K 240GB SATA III | Corsair VS650 |
    | Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Gaming G1 @ 1550/7200 MHz | Xonar DX | BitFenix Shinobi | Dell P2414H 24" 1080p AH-IPS |


  8. #8
    Lytek ****a Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,914
    To ktoś w ogóle instaluje ten crap RST ? Zwykłe sterowniki INF to po prostu "nakładki" na standardowe, jak się wejdzie w pliki sterownika, to wszędzie są windowsowe. Zmienia się tylko nazwa urządzenia .
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  9. #9
    HWBot Team Extreme overclocker Reputacja:   (17) Awatar phobosq
    Dołączył
    11.2013
    Skąd
    Kraków
    Posty
    2,314
    Moje stare Samsungi 160/250 nie dogadują się z mobasami na Z97 (Z97M OCF i M7G), po prostu nie chcą się wykrywać. Nie chciało mi się z tym walczyć, schowałem je do szafy.

    i właśnie dlatego nie starcza mi czasu na kręcenie!

  10. #10
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,337
    Przyznam, że nie przypuszczałbym, iż dysk SATA może mieć problem z działaniem...
    Przecież to powinno hulać w obie strony - stare dyski na nowych płytach i nowe na starych.
    Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło

    Spróbuję wgrać firmware z fixem do tego F3 i zobaczymy czy to coś da.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •