Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Logitech Z-906 - moje boje

  1. #1
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,337

    Logitech Z-906 - moje boje

    Nie miał chłop kłopotu, to kupił sobie nowe głośniki...



    Może komuś będzie się chciało przeczytać całą historię, bo wydaje mi się, że jest dosyć ciekawa




    Założenia


    Wysłużone Creative P580 trochę mi nie wystarczały.


    Miałem dosyć specyficzne wymagania.


    - zestaw dostępny w sklepach, nie chciałem nic używanego


    - zestaw 5.1


    - mocniejszy niż poprzedni


    - łatwa dostępność satelit do kupienia osobno


    - przewody sygnałowe na zaciskach


    - mocowanie na ścianę




    Subwoofer z Edifier S760D nie zmieściłby mi się na biurku i nie za bardzo da się dostać osobno satelity do tego zestawu.


    Logitech Z-5500 są EOL i nie da się kupić nówek. Wszystkie zestawy Gigaworks to już dawno EOLe.


    Wybór był tylko jeden. Logitech Z-906. Mam świadomość niedoskonałości tego zestawu, ale po prostu nie ma alternatywy.


    Dodatkowe satelity potrzebuję do tego, że mam je podłączone pod telewizor. Stąd też wymóg przewodów na zaciskach.


    Mam to zrealizowane w ten sposób, że kable ze wzmacniacza (subwoofera) idą do przełącznika, a przewody z niego idą do:


    1) przednich satelitek, które tworzą zestaw 5.1 od PC.


    2) satelitek, które mam przy telewizorze, które tworzą zestaw 2.1







    Wykonanie i problemy


    Kupiłem zestaw głośników, dodatkowe dwie satelitki, przewód audio 2,5mm2 i przełącznik.


    Miałem rozkminę z przewodami. Zastanawiałem się nad 4mm2, bo różnica w cenie względem 2,5mm2 nie jest duża.


    Widziałem też na forach pytania ludzi jakie przewody będą pasować do tego zestawu. Oczywiście nigdzie nie ma odpowiedzi, a producent na stronie produktu milczy w tej sprawie.


    Cieszę się, że kupiłem 2,5mm2, bo wchodzą absolutnie na styk. Nie ma absolutnie żadnych szans, by do Z-906 wpiąć przewody 4mm2. Może komuś się to przyda


    Przełączanie między PC a TV działało ok. Jednak problemem okazały się głośniki same w sobie...




    W pewnym momencie zaczynały mieć przerwy w graniu na kilka sekund. Przy czym jak już to się zaczęło dziać, to przerwy zdarzały się bardzo często.


    Rzecz jasna powodowało to, że nic nie dało się słuchać i było to ekstremalnie irytujące. Na początku nie miałem pojęcia co się dzieje.


    Trochę pomyślałem i mnie olśniło, może to zabezpieczenie przed przegrzaniem...


    Podpiąłem sondę K do tylnej (aluminiowej) ściany subwoofera, który ma zintegrowany wzmacniacz i transformator.


    Temperatura ściany po około 30 minut korzystania z zestawu wzrastała do 37 stopni C i wówczas zaczynały się wyłączenia.




    Ok, co teraz... Trzeba tylną ścianę schłodzić i zobaczyć, czy to coś pomoże.


    Ustawiłem prowizorycznie Scythe Ultra Kaze 3000 RPM, żeby dmuchał na tylną ścianę suba.




    Temperatury nawet po całym dniu użytkowania nie przekraczały 29 stopni i wszystko działało tip-top.


    Ok, czyli zabezpieczenie termiczne i brak radiatora mszczą się okrutnie. Co teraz...


    Bo nie mam zamiaru siedzieć na co dzień z wyjącym Ultra Kaze


    Nie chcę wymieniać zestawu, bo gra spoko, alternatywy brak, a wygląda że to jego cecha, a nie wada konkretnego egzemplarza.





    Poprawiamy producenta


    Poszperałem po Allegro i znalazłem radiator przemysłowy, który ma wymiary praktycznie idealnie odpowiadające wielkości tylnej ściany w subwooferze.


    Radiator wprawdzie aluminiowy, ale bardzo konkretny. Dla skali dysk SSD 2,5".




    Obawiałem się, że samo chłodzenie pasywne to może być trochę mało. Aby chłodzenie było aktywne dokupiłem Nosiblockera BlackSilentPro PK1. 140mm @ 700 RPM, więc cichy, ale jakiś nadmuch daje.


    Wentylatora nie było za bardzo jak zainstalować, więc nawierciłem radiator i stworzyłem profesjonalne mocowanie za pomocą trytek






    Kolejne zagadnienie to montaż... Zastanawiałem się nad klejem termoprzewodzącym Arctic Silver, ale trochę odstraszało mnie, że to rozwiązanie w zasadzie permanentne.


    Po sklejeniu dwóch powierzchni trzyma jak diabli i za bardzo nie ma jak wrócić do stanu wyjściowego.


    Miałem pozytywne doświadczenia z dwustronną taśmą termoprzewodzącą Alphacool. Przekonałem się niejednokrotnie, że trzyma bardzo mocno.









    Tak przygotowane chłodzenie przykleiłem do subwoofera i ... to działa.


    Wentylator jest tak cichy, że trzeba do niego przyłożyć ucho, aby go usłyszeć, a temperatura radiatora nawet w upały nie przekracza 31 stopni C.


    Z ciekawości spróbowałem też tryb pasywny. Czas oczekiwania na zadziałanie OTP wzrósł znacząco, bo do około 2 godzin, ale jednak sam radiator nie daje rady.




    Nie ma żadnych przerw, teraz wszystko bangla elegancko. Pytanie czy rzeczywiście producent nie mógł tego zrobić jak trzeba w produkcie za 1200 zł


    Zestaw gra spoko, ale taka wpadka to mega przypał i z tego powodu go nie polecam.


    Może przynajmniej moja historia będzie dla kogoś zabawna



    PS Żeby nie było, z głupia frant kontaktowałem się najpierw z fanpage Logitecha. Bardzo szybko odpowiedzieli i uprzejmie poradzili skontaktować się z pomocą techniczną.


    Jak w przypadku każdej infolinii trzeba było trochę poczekać, aby zostać połączonym gdzie trzeba. Jak opisałem problem, pani po drugiej stronie myślała, że mam zestaw Z-5500 (błąd związany z przegrzewaniem to częsta przypadłość tego modelu).


    Oczywiście nie była w stanie mi pomóc, ale jakoś mnie to nie zdziwiło


    Gdybym był normalny to w tym momencie zwróciłbym głośniki do sklepu i siedział dalej na Creative'ach P580. Ale tak byłoby przecież nudno
    Ostatnio edytowane przez ivanov ; 18-09-2016 o 19:47
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  2. #2
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (94) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    3,517
    Dawno bym to oddał. W produkcie za 120 zeta bym przymknął oko, za 1200 nigdy.
    Ile wyszły mody?
    Daj też link do radiatora szefie.

    Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

  3. #3
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,337
    Mody wyszły coś koło 200 zł. Ale wiadomo, że dałoby się sporo taniej, gdybym przyoszczędził na wentylatorze

    Radiator

    Gdybym zestaw oddał, zostałbym z dwoma dodatkowymi satelitkami, kablami sygnałowymi i przełącznikiem. Tak źle i tak niedobrze

    A serio nie ma alternatywy. Beznadzieja, że nie ma konkurencji ze strony Creative'a

    Microlaby 5.1 są strasznie duże i nie zmieściłby mi się. W dodatku mają okleiny drewniane, co mi ni w ząb nie pasuje.
    Ostatnio edytowane przez ivanov ; 19-09-2016 o 00:13
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  4. #4
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (8) Awatar JacekMlynek
    Dołączył
    07.2015
    Skąd
    60 km od KRK
    Posty
    268
    Cytat Zamieszczone przez ivanov
    Może komuś będzie się chciało przeczytać całą historię, bo wydaje mi się, że jest dosyć ciekawa
    Cokolwiek skrobnie Grzesiek jest warte przeczytania.

  5. #5
    Użyszkodnik Extreme overclocker Reputacja:   (7) Awatar michi93
    Dołączył
    06.2009
    Posty
    2,311
    nic się w temacie nie zmieniło od czasu kiedy miałem g500 xd te gunwa dalej brzmią tak sobie i się gotują jak się gotowały
    Jestem debilem, choruję na dysmózgię, więc nie umiem sobie zmienić sygnatury

  6. #6
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (1) Awatar anakolót
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    744
    Cytat Zamieszczone przez JacekMlynek Zobacz posta
    Cokolwiek skrobnie Grzesiek jest warte przeczytania.
    Bo nikt inny nie jest na tyle szalony by takie rzeczy robić

  7. #7
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (2)
    Dołączył
    02.2015
    Skąd
    Jelenia Góra/Wrocław
    Posty
    360
    Nie no, zestaw za 1200 zł przegrzewa się i to raptem przy temp 37 stopni. Trzeba robić mody czy inne kombinacja a pomoc techniczna rozkłada ręce. Gdzie oni to testują w zamrażarce czy podłączają SS

    Swoją drogą ciekawa historia i dobra nauczka. Bardzo ładnie opisane i dużo zdjęć. Super!

    PS: Grzesie jak tak patrzę po tym jakie artykuły robisz czy jakie rozwiązania znajdujesz, to musi za każdym razem stać ktoś i mówić "Założę się że tego nie zrobisz i nie opiszesz..." Dzięki ktosiu!

  8. #8
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,337
    To, że tylna ścianka ma 37 stopni nie jest dla niczego wykładnią.

    Z tego co widziałem na fotach, to nie jest ona bezpośrednio odpowiedzialna za rozpraszanie ciepła czegokolwiek. Po prostu nagrzewa się od temperatury panującej wewnątrz suba.

    Podejrzewam, że elementy które się przegrzewają mają po 90, albo 100 stopni C

    - - - Aktualizacja - - -

    BTW Dzięki, cieszę się że moje wypociny dostarczyły komuś rozrywki

    - - - Aktualizacja - - -

    O, jeszcze jedna fotka się zapodziała

    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO 256 GB
    = SSD 860 PRO 4 TB = Q300 PRO 512 GB = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •