Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Wentylacja w obudowie i nowe chłodzenie

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    11.2016
    Posty
    20

    Wentylacja w obudowie i nowe chłodzenie

    Witam!
    Procesor : Intel Xeon e5450 4x3Ghz
    Płyta główna : Asus P5K PRO
    Karta Graficzna : Asus Geforce 9600gt 512mb GDDR3 (będzie zmiana na hd7770 najprawdopodobniej)
    Zasilacz : Antec vp500w
    Pamięć : 4X 2gb Corsair Xms2 xtreme 800Mhz

    Na wstępie dodam, że ogarnę te kable

    Moja obudowa to jakiś model vobisa. Udało mi się zakupić dość tanio chłodzenie scythe ninja 2 z nowym wentylatorem corsair sp120 (fioletowe led ). Przymierzam się do oc tego procesora i chciałbym poprawić wentylację w obudowie. Dodałem 1 wentylator odprowadzający ciepłe powietrze z dysków. Jeszcze jeden znajduje się przy procesorze. Będę musiał także pozbyć się tunelu z obudowy


    Macie jakieś pomysł jak poprawić wentylację ? Myślałem, żeby zmienić tego corsaira z chłodzenia na silentiumpc sigma pro a tego corsaira przymocować w miejscu tunelu i dołożeniu jednego wentylatora pod kartą graficzną. Wentylatory które posiadam to te na zdjęciu Zastanawiam się też czy płyta będzie sama w stanie kontrolować obroty wentylatora i nie będą ciągle chodzić z pełną prędkością (mam wejście cha_fan_1 i cha_fan2 ale to chyba bez znaczenia jak się podepnie)

    Czekam na wasze propozycje








    Ostatnio edytowane przez minicomp ; 03-01-2017 o 10:33

  2. #2
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (31) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    2,598
    Wywal koszyk na dyski, same dyski wrzuć pod napęd 5,25". Sporo kabli zniknie z dołu budy.
    Bez dysków wentyl przedni powinien dać trochę niższe temp na grafice.

    Jeśli masz odpowiednio długie kable Sata to możesz spróbować poprowadzić je pod płytą. Jeśli nie to chociaż byle taśmą klejącą je zbij w jeden.

    Płyta ma dupnie ulokowaną wtyczkę ATX ale idzie to rozwiązać jak na foto zaznaczyłem. By się kabel nie odginał ku środkowi płyty możesz go na trytki przyczepić do tego wentyla na tyle.



    Przy OC sprawdź co siedzi pod radiatorami na płycie, może być tam stary glut co dawno już stracił swoje właściwości. Wskazane jest przesmarowanie dobrą pastą na nowo.

  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    11.2016
    Posty
    20
    Właśnie próbowałem to zrobić ale ze względu na to ze są 2 to nie ma Iran gdzie zamocować gdyby był jeden to wchodzi idealnie zamiast czytnika kart pamięci i to byłaby najlepsza opcja najprawdopodobniej zmienię 2 dyski na 1.

    Wtedy wentylator z przodu odwroce tak żeby powietrze wlatywało do środka obudowy.

    Z kablami zrobię tak jak proponujesz kable są dosyć długie wiec chyba się uda.

    Tylko zastanawiam się czy do procesora nie będzie dochodzić za mało powietrza jak usune tube, a z przodu dam dysk który będzie produkował ciepło ?

    Co do tych radiatorow to jeden się niestety już rusza i nie wiem co z tym zrobić :/

  4. #4
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (31) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    2,598
    Kup "sanki" do hdd i wrzucisz tego jednego w zatokę 5,25".
    Nazwa:  adapter-ide-525-35_0.jpg
Wyświetleń: 61
Rozmiar:  12.5 KB

    A tunel to po co? Pisałeś, że kupiłeś chłodzenie Scythe a to jest typu tower więc i tak będzie on przeszkadzać w montażu.

    Radiator się rusza, bo się pewnie glut pokruszył ze starości. Tym bardziej wyczyść chipset i sekcję proca i daj świeżą pastę.

  5. #5
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    11.2016
    Posty
    20
    Napisalem ze jak usune tunel to nie bedzie dochodzic chlodne powietrze do procesora a przynajmniej o to mi chodzilo
    Czy to czyszczenie i nałożenie nowej pasty na tych komponentach jest tak proste jak się wydaje czy na coś trzeba uważać ? Pasta jakaś lepsza np. od Bequiet ?

    I jedyne co chciałbym jeszcze wiedzieć to czy warto zmienić tego corsaira sp120 na tego silentiumpc na tym chłodzeniu ?
    Ostatnio edytowane przez minicomp ; 03-01-2017 o 13:44

  6. #6
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (31) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    2,598
    Ten tunel może coś tam daje, bo masz taki typ chłodzenia ale jak zamontujesz to co kupiłeś to nie zamkniesz boku obudowy!



    Pastę kup Gelid GC-Extreme i od razu na proca też dasz gdy będziesz wymieniał na płycie. Płyta ma radiatory na kołki więc jedyne na co musisz uważać to by ich nie poniszczyć przy zdejmowaniu. Ja zwykle robię to pensetą, bo najłatwiej tak mi się je demontuje. Jak będziesz robił to pierwszy raz to uważaj by nie porysować ścieżek na płycie.

  7. #7
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    11.2016
    Posty
    20
    Wiem ze nie zamkne w ogole nie brałem go pod uwagę przy tym chłodzeniu po prostu przez sama dziure za duzo chlodnego powietrza do procesora nie bedzie dochodzic i o to mi bardziej chodzilo.

    Ok postaram sie to zrobić ostrożnie. Będę wrzucał zdjęcia z przeprowadzonej pracy Dzieki wielkie

    A jesli pod radiatorem bedzie termopad a nie pasta ?
    Ostatnio edytowane przez minicomp ; 03-01-2017 o 16:14

  8. #8
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    11.2016
    Posty
    20
    Podsumowując efekty mojej pracy:



    Która trzeba dodać, że poszła na marne
    1 para ramu, która zamówiłem uwalała komputer tak, że nawet bios się nie ładował i będę miał za nią zwrot pieniędzy, więc mam tylko 4gb corsair xms2 xtreme, które kupiłem za 60zł .

    Okazało się ze płyta jest wygięta w okolicy górnego radiatora, który zresztą się rusza, najprawdopodobniej jest to przyczyną tego, że procesora nie da się podkręcić w żaden sposób, gdyż nawet przy timingach 6-6-6-18 trfc 55 i 2.2v nie jestem w stanie wyjsc poza fsb 360 przy taktowaniu ram ponizej 800Mhz i pomimo tego ze moge sobie zrobic wynik w cinebench przy 4ghz to nie jestem w stanie uzywac go na codzien nawet przy 3,3Ghz bo są ciągłe błędy pamięci

    Karta, która kupiłem jest dość cicha, kręci się też dobrze i nie nadaje się do tego procesora bez oc. Gta V nie widac pol miasta przejedzajac szybciej samochodem ciagle 100% uzycia 4 rdzeni. Lepiej grało mi sie na 9600gt niz na tej ktora mam teraz i to chyba moja pierwsza i ostatnia karta od czerwonych.
    Na domiar złego piękny fioletowy wentylator jest za duży i zamiast wymiarów 100X100 ma 120X120 przez co nie mogę zamknać z boku nawet obudowy.

    Teraz muszę się zastanowić co zrobić żeby to wszystko miało jakiś sens.

  9. #9
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (0) Awatar koku
    Dołączył
    04.2015
    Posty
    301
    tą 120-stkę fioletową wrzuć na przód z przodu zależy gdzie ci wejdzie a jakiś mniejszy wrzucić do tyłu
    jak na dole to ja bym dystanse jakieś spróbował wrzucić bo będą łopaty przeszkadzać
    jak na górze to bym wogóle wywalił koszyk na dvd bo to jest już relikt przeszłości i praktycznie wszystko znajdziesz w wersji cyfrowej więc się nie opłaca tego trzymać



    co do ramek to dziwne że ci sypało błędami przy 2 pamiątkach

    a co do mobo sprawdź mocowania radiatora może się poluzował ale i tak najlepiej byłoby termopady wymienić i jeszcze raz radiatory zamontować
    Ostatnio edytowane przez koku ; 08-01-2017 o 22:44
    Spolier:

    CPU: Intel i5 4670k + Noctua NH-D15 | MOBO: Msi Mpower z87 | GPU: Msi 1070 gtx Gaming X 8G | RAM: 2x8 gb ddr3 G Skill Ripjaws X 2133Mhz | SOUND: Asus strix soar
    HDD: Seagate Barracuda 1TB 7200rpm x2 | SSD:Transcend (S) 256 gb | PSU: XFX TS 550W 80+ bronze | OS: Windows 10 Pro x64 | OKNO: BenQ GL2460 1920x1080

  10. #10
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    11.2016
    Posty
    20
    Wcześniej mysłałem, że to wina beznadziejnego ramu teraz wiem, że to wina płyty głównej. Próbowałem zdjąć radiator ale nie schodzi. NAwet jak go zdejmę to w tym miejscu płyta jest krzywa i nawet sekcje nie dotykają termopadów więc już si nie uratuje bo gdzie taki relikt narpawiać

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •