Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Xeon X3230 na P5N-E SLI

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2017
    Posty
    5

    Xeon X3230 na P5N-E SLI

    Cześć,
    Posiadam płytę główną Asus P5N-E SLI z E6400. Ostatnio wpadł mi w ręce procesor Xeon X3230 na LGA775. Bios płyty podobno go nie obsługuje. Na necie jest masa instrukcji jak dodać do biosu procesory. I tu mam problem. Mam program MMTOOL 3.22 Fix-BKMOD, ściągam bios ze strony asus-a i tu program nie chce mi go tworzyć. Bios jest w formacie .bin a program obsługuje .rom (tak mi się wydaje). Czy ktoś jest wstanie mi wytłumaczyć jak to działa lub pomóc dodać procesor
    Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
    Piotr

  2. #2
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    324
    Cytat Zamieszczone przez csjay Zobacz posta
    Cześć,
    Posiadam płytę główną Asus P5N-E SLI z E6400. Ostatnio wpadł mi w ręce procesor Xeon X3230 na LGA775. Bios płyty podobno go nie obsługuje. Na necie jest masa instrukcji jak dodać do biosu procesory. I tu mam problem. Mam program MMTOOL 3.22 Fix-BKMOD, ściągam bios ze strony asus-a i tu program nie chce mi go tworzyć. Bios jest w formacie .bin a program obsługuje .rom (tak mi się wydaje). Czy ktoś jest wstanie mi wytłumaczyć jak to działa lub pomóc dodać procesor
    Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
    Piotr
    filozofii nie ma wycinasz tylko 2 wypustki w socecie skalpelem i naklejasz naklejkę (masa poradników w necie) do tego wgrać nowy bios.
    http://overclock.pl/forum/threads/10...st-Core-2-Quad
    Plus bios (zmodyfikowany)
    http://tanieprocesory.pl/bios2/
    Ostatnio edytowane przez Weryl ; 09-01-2017 o 12:29

  3. #3
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (32) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    2,706
    Ale po co ciąć socket jak ten Xeon jest pod 775?

    Wgrywasz bios na pendrive'a, przy starcie kompa ciśniesz ALt + F2, wskazujesz plik i enter.
    Pamiętaj tylko by pen był w Fat32, a plik był w katalogu głównym chociaż jeśli się nie mylę to i tak możesz wchodzić w katalogi ale to doczytaj w manualu.
    Ostatnio edytowane przez blabla123 ; 09-01-2017 o 13:18

  4. #4
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2017
    Posty
    5
    To ostatnie pytanie.
    Na stronie http://tanieprocesory.pl/bios2/ są zmodyfikowane biosy na wszystkie xeon'y
    Z góry dzięki za podanie linka
    Pozdrawiam
    Piotr

  5. #5
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2017
    Posty
    5
    Witam, dziś zaktualizowałem bios z linka wyżej. Komputer działał bez problemu. Wymieniłem procesor i jest tu mały problem nie chce startować :/ pamięć cmos została zrestartowana za pomocą wyciągnięcia bateryjki. Po próbie uruchomienia słychać dźwięk ciągły o zmiennej częstotliwości wyczytałem że to jest błąd procesora, Czy to może być że bios niema wgranego mojego procka

    Pozdrawiam
    Piotr

  6. #6
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    324
    Cytat Zamieszczone przez csjay Zobacz posta
    Witam, dziś zaktualizowałem bios z linka wyżej. Komputer działał bez problemu. Wymieniłem procesor i jest tu mały problem nie chce startować :/ pamięć cmos została zrestartowana za pomocą wyciągnięcia bateryjki. Po próbie uruchomienia słychać dźwięk ciągły o zmiennej częstotliwości wyczytałem że to jest błąd procesora, Czy to może być że bios niema wgranego mojego procka

    Pozdrawiam
    Piotr
    Raczej tak. Teraz nawet listy wspieranych prockow nie moge znaleść na tej stronie (btw daleś nakleje na proc) ?

  7. #7
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2017
    Posty
    5
    Z tego co wyczytałem naklejkę daje się do procesorów z LGA771, a mój jest z 775. Podobno bios ma wgrane wszystkie procki z rodziny xeon na 771 i 775. Czy ktoś jeste

  8. #8
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    01.2017
    Posty
    5
    Temat do zamknięcia.

    Procesor działa bez żadnego adaptera. Adapter potrzebny jest jak Xeon jest na 771. Potrzebna była odpowiednia modyfikacja bios'a.

    Pozdrawiam
    Piotr

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •