Są jakieś inne sposoby żeby to ustabilizować czy tylko lutowanie ?
Są jakieś inne sposoby żeby to ustabilizować czy tylko lutowanie ?
Wystarczy tylko vdroop mod...oraz przylutować kabelek do pomiaru Vcore. Tylko, że jak już vmody porobisz wymiana pasty na chipsecie oraz wymiana termopadów Ciebie czeka...bo przy quadach trzeba będzie walić 1.7+ na NB...
Commando ogólnie jest fajne na początki OC, ale boli brak dzielnika 5:6...na 4:5 da się poszaleć, ale PL jest za wysokie...
4930k@4.7 AIO, Rampage IV BE, 4x4GB G.Skill TridentX 2400cl9, 980Ti LTG SLi, 2x1000W Seasonic Platinum, Pajonk
Pasty mam wymienione (prócz termopadów) potem będę miał chwilę to podeśle screena jak E6850 miałem na 1.75V 4.0GHz wywalało bsod 0x124 to podnosiłem Vcore ale to chyba właśnie przez te V droopy. Mam jeszcze e5300 po lappingu który na P5kpl am se robił 2.6---3.6GHz bez podnoszenia napięć.
x124 oznacza też za wysokie vcore.
Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro
Jak podnosiłem to było stabilniej. Ale dzięki za info. Jak przejechałem ołówkiem po układzie żeby połączyć dwa punkty (do tego v droopa) to cały czas przy włączaniu Biosu się zacinało aż wreszcie w ogóle nie włączyłem a jak się udało to różnicy w Vcore w cale nie było. Po wyczyszczeniu układu z ołówka wszystko śmiga. Nie wiem czy lutownicą transformatorową to zrobię bo niestety tylko taką mam.![]()
Pojedź do Castoramy i kup za 5 dych stacje lutowniczą Dedra.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Intel Core i7 6700k@NZXT Kraken X61 / ASUS Maximus VIII Extreme / 4x4GB Kingston HyperX 3000MHz@CL15 / ASUS GTX 970 / Enermax Platimax 80Plus Platinum 600W / Samsung 128GB 840PRO / Samsung 120GB 850EVO / Seagate ST31000524AS 1TB / WesternDigital WD15EARS 1,5TB / Corsair Carbide Air 540 / Razer Ourobouros / Razer Blackwidow Ultimate Stealth 2014 / Razer Goliathus Extended / Razer Hammerhead Pro
- - - Aktualizacja - - -
Dlaczego potrzebowałem aż tak dużego Vcore ? Testowałem Cinema r.15 po podwyższeniu napięcia Bsod 0x124 przestał się pojawiać.
To nie jest duże napiecie :p To jest procek wykonany w 65 nanometrwym procesie więc nie bój się![]()
Eeee to jam mam zakres do 1.85 V (po przeliczeniu z v droop ) no to będzie 1.8 V maksymalnie XD
- - - Aktualizacja - - -
Co ''overklokery'' myślą o tym zasilaczu OCZ ModXStream Pro 700W za 180zł. Myślę o nim bo ma dwie linie 12V a nie 4 jak w niektórych. Będzie mi służył do OC.
eee tam się nie da na co dzieńale spać się nie da, to fakt
a i5 750 i q6600 podkręcają się bardzo podobnie, trochę ponad 100%, w zasadzie q6600 odrobinę bardziej
co do fc, to muszę napisać, że tak kleić różne złomowe części samemu, to można naprawdę długo. pewna precyzja w kwestii szczelności całego układu jest niezbędna, jak i założeń projektowych oraz ich realizacji. dawniej jak ktoś zapragnął szczerze podjąć się takiego wyzwania, zakładał oddzielny temat na forum i czasami mógł liczyć na jakieś wskazówki od doświadczonych kolegów, ale większość OCerów leci teraz na ln2 i mam wrażenie, że to rzemiosło powoli zanika :/
ale można potraktować w charakterze zabawy i nie spinać się przy tym za bardzo, czas spdzony produktywnie
pzdr