Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Zablokowany multipler? I5 3570k

  1. #1
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2016
    Posty
    8

    Zablokowany multipler? I5 3570k

    Witam
    Ostatnio zmieniłem swoją płytę główną na asus p8p67 pro b3. Mój procek to i5 3570k. Chciałbym podkręcić go ale płyta w żaden sposób nie umożliwia mi tego albo robie coś źle. Zwracam się do was o pomoc gdy chce zmienić wartość z auto na np. 40 to płyta automatycznie przypisuje mi wartość 34 czyli standardowe taktowanie rdzenie procka. Czy jest jakoś sposób by móc normalnie wpisać dowolną wartość ? Co może powodować problemy?
    Pozdrawiam.

  2. #2
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1) Awatar Rembi
    Dołączył
    06.2014
    Skąd
    Kielce/Bielsko-Biała
    Posty
    230
    Wyłącz intel speedstep/turboboost.


    Spolier:

  3. #3
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2016
    Posty
    8
    Wyłączyłem :/ nadal nic

  4. #4
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (14) Awatar DreadziuOC
    Dołączył
    12.2016
    Skąd
    Poznań
    Posty
    122
    Wyłącz c1, przy uruchamianiu komputera sprawdź czy ustawiony przez ciebie mnożnik się zapisał

    - - - Aktualizacja - - -

    Miałem kiedyś b85m-e33 i ona nie umożliwiła podkręcania bo po prostu była słaba, ale twoja wygląda dobrze tak więc powinno być dobrze, sprawdź czy może w jakiś dziwny sposób bios się nie restartuje

  5. #5
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2016
    Posty
    8
    C1 wyłączone, jak ustawie mnożnik na 33 normalnie zapisuje :/ nie mam pomysłów co jest z tym wszystkim nie tak

  6. #6
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    374
    Zaktualizuj bios

  7. #7
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2016
    Posty
    8
    Bios wgrałem nowy . stary , różne wersje. w żaden sposób nie da sie zmienić mnożnika powyżej 34. bawiłem sie z różnymi opcjami, dawałem wyższe napięcie, wyłączałem opcje EPU,TPU i wyłączałem..

  8. #8
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (-4)
    Dołączył
    10.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    374
    stawiam na słabą baterie biosu sprawdź czy wogóle możesz zapisać jakieś ustawienie

  9. #9
    Ex-Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (67) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    4,832
    Dokładnie przeczyść sloty RAM. Mówię poważnie.

    Nie mogłem zmienić mnożnika na tym 3770K
    Okazało się, że winnym był paproch w gnieździe pamięci
    8018 MHz

    i7-5960X = X99-SOC Force = RX 580 Limited Edition = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

  10. #10
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)
    Dołączył
    12.2016
    Posty
    8
    Cytat Zamieszczone przez Weryl Zobacz posta
    stawiam na słabą baterie biosu sprawdź czy wogóle możesz zapisać jakieś ustawienie

    Baterie wymieniłem pomimo że tamta wcześniejsza też była dobra tak normalnie wszystko zapisuje tak jak ustawie

    - - - Aktualizacja - - -

    Cytat Zamieszczone przez ivanov Zobacz posta
    Dokładnie przeczyść sloty RAM. Mówię poważnie.

    Nie mogłem zmienić mnożnika na tym 3770K
    Okazało się, że winnym był paproch w gnieździe pamięci

    Trochę dziwny przypadek jak dla mnie :/
    Otóż posiadam 2 płyty główne. Obie od Asusa. Różnią się tym że jedna jest p67 a druga H67. próbowałem zobaczyć co się dzieje w programie od Intela do oc. Na H67 mnożnik jest widoczny no wiadomo nie mogę zmienić bo to H67 a na p67 jest tylko możliwość zmiany na szynie.. Ehh

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •