Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: GTX 260 v-mod

  1. #1
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130

    GTX 260 v-mod

    Zrobiłem v-moda na GTX 260 i mam garstkę pytań.

    Na vGPU (RT8841) 50k https://zapodaj.net/66094ba12975b.jpg.html
    Na vMEM (RT9259A) 10k https://zapodaj.net/7496ab3d0914e.jpg.html
    Wygląda to tak https://zapodaj.net/2cb43d5142b9a.jpg.html

    Teraz tak jaka jest ''rozsądna'' granica dla vGPU i jak je monitorować ? Czy wystarczy i czy napięcie będzie zbliżone do rzeczywistego po przylutowaniu kabelka do jednej z 4 cewek karty ?
    I co z vMEM bo też przydałoby się ''widzieć'' co się tam z napięciem dzieje itp.
    Co z temperaturą pamięci karty czy trzeba ją monitorować

  2. #2
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    561
    Tak z ciekawości, czym lutujesz, tzn jaką lutownicą?

  3. #3
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Lutownica Kemot LUT0016 kupiłem za około 50 zł i fajnie się sprawdza jedyny jej minus to to że posiada wykręcane groty anie takie zwykłe (chyba wiesz o co mi chodzi) dopiero zaczynam przygodę z v-modami i lutowaniem tak małych elementów na SMD także wygląda to jak wygląda... :/

  4. #4
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    561
    A ten Twój Kemot ma kompensacje temperatury tzn. jak grot przyłożysz do dużego punktu lutowniczego i punkt zabiera ciepło z grota to lutownica wyrównuje temperaturę grota do zadanej? Bo zastanawiam się czy sobie nie kupić takiej kolby do kompletu moich zabawek do lutowania?

    Stacja lutownicza z takim kompletem grotów, hot-air (właściwie nie wiem po co go kiedyś kupiłem, chyba tylko do podgrzewania termokurczy ) i PRL-owska transformatorowa Lutola 65W taka jak ta tylko że zielona

    Szkoda, że nie mieszkasz we Wrocku, moglibyśmy się razem pobawić w lutowanie kart.

  5. #5
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Znacie kogoś z okolic podkarpacia bo chętnie Pym poznał kogoś bardziej doświadczonego osobiście na pewno byłoby ciekawie. Też czasami tak myślę że trochę lipa że nie mieszkam chociażby w Krakowie :/ A co do tych v-modów to nikt nic

  6. #6
    HWBot Team Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (19)
    Dołączył
    07.2009
    Posty
    254
    Co cewki to nie najlepszy pomysł, bo takim małym gówienkiem nic do niej nie przylutujesz, tylko zgrzejesz (nie rozgrzejesz cewki).

    Lepszy pomysł to małe SMD na plecach karty, tylko najpierw go trzeba pomierzyć czy daje dobre napięcie.

    Temperaturę trzeba monitorować. Palcem.

    Lutownica za 50 zł nie będzie mieć żadnej kompensacji, musiała by mieć regulator PID, a nie zwykły termostat.

    Ja mam coś takiego:

    http://allegro.pl/stacja-lutownicza-...704933012.html

    I mogę polecić. 6 lat temu temu zapłaciłem za nią 370 zł, do tego jeszcze trzeba wydać 100-150 zł na groty, topniki itd. Wtedy można się bawić.

  7. #7
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    No właśnie jak bym wiedział gdzie to już bym miał dawno przylutowane.. :/

  8. #8
    HWBot Team Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (19)
    Dołączył
    07.2009
    Posty
    254
    Prosto to sprawdzić. Bierzesz miernik i sprawdzasz które miejsca na karcie mają połączenie z nóżkami cewek. Tam gdzie mają (i jest opór np. 0,4ohm lub mniej), to miejsca pomiaru vcore. Jeśli mają więcej (1-2 ohm), to wtedy są to miejsca gdzie jest masa.

    Miejsca gdzie występuje napięcie vgpu przy pomiarze do masy mają ok 1-2 ohm, vmem ma 50-150ohm. Masą znajdziesz bardzo prosto mierząc opór do śledźa PCI, albo do wtyczkie PCI-E (czarny kabel).

    Nawet jeśli przylutujesz w złe miejsce, to nic się nie stanie (o ile nie zrobisz zwarcia). Po prostu pomiar pokaże 0, lub dziwne wartości. Dlatego zachęcam do próbowania

  9. #9
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Dobra dzięki popróbuję. Testuję teraz kartę po tych v-modach zacząłem od podkręcania rdzenia karty i dostała ona niezłego kopa. Tylko mam 2x większy czas ładowania w catzilli i to mi psuje wyniki ktoś wie jak to '' poprawić ''

  10. #10
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Czy przy OC mogą przeszkadzać przeinstalowywanie sterowników

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •