Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: problem ram

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2017
    Posty
    30

    problem ram

    Witam. Posiadam sprzęt taki płyta główna gigabyte 970a-ud3p, zasilacz corsair 550w, procesor amd fx8320, grafika r7360oc, i było 2x4gb kingstone 1866 cl10 i dołożyłem drugie 2x4gb kingstone 1866 cl 10. Bios wykrywa ok ale cpu-z pokazuje predkosc ram 1600 i cl9 a nie cl 10.O co tu chodzi pomóżcie? wczesniej cpuz pokazywało 934mhz co pomnozeniu razy 2 bo pamięć dual dawało 1866 cl10. a teraz jest 800Mhz cl9.
    W biosie juz tez widzi 1600Mhz cl9. Jak to jest możliwe?
    pomóżcie

    - - - Aktualizacja - - -

    Znaczy bios widzi 1866 a w monitoringu bios uzywa 1600mhz

  2. #2
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (14) Awatar DreadziuOC
    Dołączył
    12.2016
    Skąd
    Poznań
    Posty
    122
    Może pomylili zamówienia/naklejki i masz cl9 a nie cl10? XD

  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2017
    Posty
    30
    nie bo jak wlozę krora kolwiek jedna pare to smiga w 1866

  4. #4
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (16) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    278
    Niebo to Ty zostaw marynarzom, bo lotnicy go mają w hooy
    Zbija Ci taktowanie przy czterech kościach do ustawień najniższych w któreś parze/kości. Ustaw ręcznie takie samo CL i MHz wszystkich kości i zobacz czy działa.

  5. #5
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2017
    Posty
    30
    Wtedy nie startuje bios wywala ze blad ustawien i zeby zresetowac bios

    - - - Aktualizacja - - -

    Na twardo ustawilem mnoznik na 1866 nie startuje, napiecie podnosze na 1.65 tez to samo. A wczesniej na jednej parze nawet moglem mnoznik zwiekszyc nawet na 2100mhz a teraz nawet 1866 nie idzie. Obydwie pary sprawdzalem wkladajac pojedynczo chodza na 1866 a razem na 1600.

  6. #6
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (32) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    2,787
    Masz 4 sloty obsadzone, a z tego co pamiętam to u AMD zawsze był z tym problem.
    Niby w spec jest 1866 ale nie widzę czy dla 2 czy 4 slotów, obstawiam to pierwsze. Wyższe takty to już OC (zależne od proca). Możesz pobawić się napięciami w biosie (CPUNB) i może się uda.
    Ostatnio edytowane przez blabla123 ; 08-04-2017 o 13:49

  7. #7
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (16) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    278
    W specyfikacji RAMu dla tej płyty jest coś takiego:

    "Note: Only one DIMM per channel is supported for DDR3-1866MHz and higher speed as using an AM3+ CPU."

    Co Google translator przetłumaczył na:

    "Uwaga: tylko jedna karta DIMM na kanał jest obsługiwana w przypadku DDR3 - 1866MHz i wyższej prędkości przy użyciu procesora AM3 +."

    Z tego wynika, tak jak napisał blabla123, że chyba tylko 2 sloty obsługują kostki od 1866 MHz.

    Spróbuj ręcznie obniżyć taktowanie do 1800 MHz, może załapie na czterech.

    Specyfikacja:

    http://www.gigabyte.com/Motherboard/...10#support-doc

  8. #8
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2017
    Posty
    30
    moge miec albo 1600 albo 1866

    - - - Aktualizacja - - -

    to juz lepiej moze mnoznik ustawie na 1600 a nie na auto

  9. #9
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar Siekiera
    Dołączył
    04.2017
    Posty
    3
    Masz 4 porty zajete, a z tego co widze to u AMD często były z tym kłopoty.
    Co prawda w danych jest 1866 ale nie zauważyłem czy dla 2 albo 4 slotów, zakładam to wcześniejsze. Podniesione takty to już OC (uzależnione od procesora). Mógłbyś zajać się napięciami w biosie (CPUNB) i może będzie sukces.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •