Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: problem ram

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2017
    Posty
    34

    problem ram

    Witam. Posiadam sprzęt taki płyta główna gigabyte 970a-ud3p, zasilacz corsair 550w, procesor amd fx8320, grafika r7360oc, i było 2x4gb kingstone 1866 cl10 i dołożyłem drugie 2x4gb kingstone 1866 cl 10. Bios wykrywa ok ale cpu-z pokazuje predkosc ram 1600 i cl9 a nie cl 10.O co tu chodzi pomóżcie? wczesniej cpuz pokazywało 934mhz co pomnozeniu razy 2 bo pamięć dual dawało 1866 cl10. a teraz jest 800Mhz cl9.
    W biosie juz tez widzi 1600Mhz cl9. Jak to jest możliwe?
    pomóżcie

    - - - Aktualizacja - - -

    Znaczy bios widzi 1866 a w monitoringu bios uzywa 1600mhz

  2. #2
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (14) Awatar DreadziuOC
    Dołączył
    12.2016
    Skąd
    Poznań
    Posty
    126
    Może pomylili zamówienia/naklejki i masz cl9 a nie cl10? XD

  3. #3
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2017
    Posty
    34
    nie bo jak wlozę krora kolwiek jedna pare to smiga w 1866

  4. #4
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    561
    Niebo to Ty zostaw marynarzom, bo lotnicy go mają w hooy
    Zbija Ci taktowanie przy czterech kościach do ustawień najniższych w któreś parze/kości. Ustaw ręcznie takie samo CL i MHz wszystkich kości i zobacz czy działa.

  5. #5
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2017
    Posty
    34
    Wtedy nie startuje bios wywala ze blad ustawien i zeby zresetowac bios

    - - - Aktualizacja - - -

    Na twardo ustawilem mnoznik na 1866 nie startuje, napiecie podnosze na 1.65 tez to samo. A wczesniej na jednej parze nawet moglem mnoznik zwiekszyc nawet na 2100mhz a teraz nawet 1866 nie idzie. Obydwie pary sprawdzalem wkladajac pojedynczo chodza na 1866 a razem na 1600.

  6. #6
    Użytkownik Extreme overclocker Reputacja:   (94) Awatar blabla123
    Dołączył
    02.2014
    Skąd
    WLKP
    Posty
    3,500
    Masz 4 sloty obsadzone, a z tego co pamiętam to u AMD zawsze był z tym problem.
    Niby w spec jest 1866 ale nie widzę czy dla 2 czy 4 slotów, obstawiam to pierwsze. Wyższe takty to już OC (zależne od proca). Możesz pobawić się napięciami w biosie (CPUNB) i może się uda.
    Ostatnio edytowane przez blabla123 ; 08-04-2017 o 13:49

  7. #7
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    561
    W specyfikacji RAMu dla tej płyty jest coś takiego:

    "Note: Only one DIMM per channel is supported for DDR3-1866MHz and higher speed as using an AM3+ CPU."

    Co Google translator przetłumaczył na:

    "Uwaga: tylko jedna karta DIMM na kanał jest obsługiwana w przypadku DDR3 - 1866MHz i wyższej prędkości przy użyciu procesora AM3 +."

    Z tego wynika, tak jak napisał blabla123, że chyba tylko 2 sloty obsługują kostki od 1866 MHz.

    Spróbuj ręcznie obniżyć taktowanie do 1800 MHz, może załapie na czterech.

    Specyfikacja:

    http://www.gigabyte.com/Motherboard/...10#support-doc

  8. #8
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2017
    Posty
    34
    moge miec albo 1600 albo 1866

    - - - Aktualizacja - - -

    to juz lepiej moze mnoznik ustawie na 1600 a nie na auto

  9. #9
    Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0) Awatar Siekiera
    Dołączył
    04.2017
    Posty
    3
    Masz 4 porty zajete, a z tego co widze to u AMD często były z tym kłopoty.
    Co prawda w danych jest 1866 ale nie zauważyłem czy dla 2 albo 4 slotów, zakładam to wcześniejsze. Podniesione takty to już OC (uzależnione od procesora). Mógłbyś zajać się napięciami w biosie (CPUNB) i może będzie sukces.

  10. #10
    twoja tesciowa Guru overclockingu Reputacja:   (40) Awatar Dziarson
    Dołączył
    03.2012
    Skąd
    Republika Czeska
    Posty
    5,884
    xxxxxx(Wafel Trupka)I9 9900K Noctua NH-D15 G.Skill Trident 3200CL14 Rog Maximus Apex XI GTX 1060 ASUS xxxxxxx
    Samsung 960 Evo 256GB m.2 Samsung U28E590D 4K
    EVGA SuperNOVA 750 G2 750W RAZER DEATHADDER ELITE
    FUNTIC GEAR RUSCH ADATA XPG Emix H30+solo F30




Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •