Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Podkręcony i7-7700k vs dobre i ciche chlodzenie

Użytkownik Podkręca śrubokrętem Reputacja:   (0)

Podkręcony i7-7700k vs dobre i ciche chlodzenie

Cześć, moja konfiguracja poniżej:
    I7-7700K @5.0Core/@4.5Ring (Vcore 1,400 niżej był niestabilny)
    SPC Grandis 2XE
    MSI Z170A Gaming M5
    MSI GTX 1080 Gaming X @+130/+560
    2xG.Skill 8GB 3200MHz CL 15 (Dual Chanel)
    SPC Pure Black M70 (2xprzód,1xtył,2xgóra wolna)
    Dysk SX 900, 2xCrutial MX300 M2 (Raid0)

Chciałbym obniżyć temperatury procesora. W tej chwili w spoczynku mam 35-37 stopni, jednak w stresie w grach jest nawet 82-87 stopni. Czasem pojedyncze rdzenie mają nawet do 93 chwilowo.
    Jakie założyć chłodzenie aby obniżyć temperatury do 65-67 stopni? Potrzebuje czegoś porównywalnie cichego do Grandisa. Oczywiście na razie bez skalpowania procka. W grę wchodzi LC lub WC (tylko jakie, to jest dobre pytanie?) Na powietrzu już chyba więcej nie zdejmę.

Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    A miałeś już do czynienia z jakimkolwiek LC? Jeśli nie, to może przeczytaj poradnik ivanov'a abyś miał jakąś orientacje co z czym i jak.

http://overclock.pl/articles/show/id...ksowy-poradnik

Jak chcesz ładne i wydajne LC to potrzebna kasa, dużo kasy, bo LC tanie nie jest.

twoja tesciowa Guru overclockingu Reputacja:   (40) Awatar Dziarson
    Nie przesadzajmy chłodzenie wodne AIO czyli zmontowany uniwersal nie jest az tak drogi (tańsze niż Noctua D15 którą mam ja )a testów chłodzeń jest w cholere co do powietrznego kupował bym coś bardziej firmowego niż SPC na szybko masz tu test http://overclock.pl/articles/show/id...iki-obciazenie .
    xxxxxx(Wafel Trupka)I9 9900K Noctua NH-D15 G.Skill Trident 3200CL14 Rog Maximus Apex XI GTX 1060 ASUS xxxxxxx
    Samsung 960 Evo 256GB m.2 Samsung U28E590D 4K
    EVGA SuperNOVA 750 G2 750W RAZER DEATHADDER ELITE
    FUNTIC GEAR RUSCH ADATA XPG Emix H30+solo F30

Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (27)
    Cytat Zamieszczone przez tgmaverick Zobacz posta
    Cześć, moja konfiguracja poniżej:
    I7-7700K @5.0Core/@4.5Ring (Vcore 1,400 niżej był niestabilny)
    SPC Grandis 2XE
    MSI Z170A Gaming M5
    MSI GTX 1080 Gaming X @+130/+560
    2xG.Skill 8GB 3200MHz CL 15 (Dual Chanel)
    SPC Pure Black M70 (2xprzód,1xtył,2xgóra wolna)
    Dysk SX 900, 2xCrutial MX300 M2 (Raid0)

Chciałbym obniżyć temperatury procesora. W tej chwili w spoczynku mam 35-37 stopni, jednak w stresie w grach jest nawet 82-87 stopni. Czasem pojedyncze rdzenie mają nawet do 93 chwilowo.
    Jakie założyć chłodzenie aby obniżyć temperatury do 65-67 stopni? Potrzebuje czegoś porównywalnie cichego do Grandisa. Oczywiście na razie bez skalpowania procka. W grę wchodzi LC lub WC (tylko jakie, to jest dobre pytanie?) Na powietrzu już chyba więcej nie zdejmę.
    Dziwne grandis nie radzi sobie z i7 7700k... prawdopodobne jest że dostałeś super gluta, wtedy to nawet Lc nie pomoże a raczej, 650-700zł raczej nie masz na przekonanie się (Od tego budrzetu można myśleć o LC) więc pokombinował bym z grandisem bo noctua dużo tu nie zmieni
    1.Pasta Termoprzewodząca jaką masz Jesli PT1 to zmień na Gelide extrime albo Thermal grizzly
    2.Zainwestował bym w dodatku w zwiększenie air flow w budzie (jakie prędkości mają wentylatory? Może warto dodać te 100-200rpm kosztem 1dbi ) dozucił 2 wenty na górę żeby ściągały powietrze z coolera (wyciągały z budy)

- - - Aktualizacja - - -

Cytat Zamieszczone przez Dziarson Zobacz posta
    Nie przesadzajmy chłodzenie wodne AIO czyli zmontowany uniwersal nie jest az tak drogi (tańsze niż Noctua D15 którą mam ja )a testów chłodzeń jest w cholere co do powietrznego kupował bym coś bardziej firmowego niż SPC na szybko masz tu test http://overclock.pl/articles/show/id...iki-obciazenie .
    Jest rożnica między Aio a Dobrym Aio porownywalnym z LC... lepy itp w normalnych warunach są gorsze od takiej noktuły

Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Nawet najlepsze chłodzenie nic nie pomoże, jeśli najpierw nie zrobisz skalpa.

Fizyki nie przeskoczysz.

Jeśli nie chcesz skalpować, to są dwie możliwości.

1) Nie podkręcaj.

2) Zmień platformę na X99.
    8018 MHz

i7-5960X = X99-SOC Force
    = RX 6800 XT Nitro+ = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 970 PRO 1 TB = SSD 990 PRO 4 TB = SSD 860 PRO 4 TB = SSD 870 EVO 4 TB = SeaSonic X-760 = Strix Raid DLX = NZXT H630

i7-4960X = X79 XPower = RX Vega 64 Nitro+ = 32 GB TridentX 2400C10 = KC2500 512 GB = Q300 PRO 512 GB = Platimax 1000 W = Sound Blaster AE-7 = Define 7 XL

Poradników się już na czytałem, dlatego piszę. Doświadczenie innych w tym temacie jest bezcenne. Zanim wydam troszku kasy wolę mieć pogląd czy będę zadowolony i czego się spodziewać.
    W tej chwili jest pod we tyłem pasta Gelid Gc-Extreme. Dodatkowe we tle już jadą ale nie oszukujmy się wiele nie pomogą (2,3 C max).

- NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    No się wtrącę na zgreda, cepy są po to żeby ich używać a nie kisić po dwieście lat nim struktura się utleni.

...

padnie za sto lat, moja reakcja...

Ludzie przeważnie składają rozwojowy piec na 3-5 lat a martwią się że cep może nie dociągnąć do stu / dwustu

Poradników się już na czytałem, ale zapytać doświadczonych forumowiczów to wartość bezcenna. Zanim wydam troszku kasy che wiedzieć czego mogę się spodziewać i czego oczekiwać.
    Co do Patryka teraz pod wentlem jest Gelid Gc-Extreme, dodatkowe dwa wentle już jadą, ale nie oszukujmy sie, zbyt dużo to nie da (1,2 stopnie).
    Stąd moje pytanie o to co możecie poradzić /polecić.
    Cena to już drugi temat, skoro wydaje dużo kasy na dobrego kompa to chyba dobre chłodzenie też warto mieć.

- - - Aktualizacja - - -

@MJ
    Racja, ale zwiększanie temperatury w kompie i chałupie, szczególnie, że na razie jeszcze nie ma letnich temperatur nie służy dobrze graczowi i kompom.
    Skoro da się zejść te 10 stopnie, to dlaczego nie.

- NCFOM - Guru overclockingu Reputacja:   (30) Awatar MJ
    Przy tak mocnym konfigu osobiście nie widzę powodu do kręcenia na siłę, zszedłbym deko z zegara / Vcore. Na przyszłość niezależnie od coolera porada ivanova czyli IHS.

Dzięki za info, nie kręcę specjalnie na siłę, żeby sprawdzi ile potrafi na powietrzu było 5.1 ale się po prostu zbyt grzał, zszedłem do 5.0 i na razie zostałem przy tej wartości, bo nie ma jakichś extremalnych temperatur jak na tego procka.
    Jak się temperatura podniesie w gorące dni to pewnie zejdę trochę z zegara.
    Co do skalpowania , bije się z myślami, ale chyba na razie dam sobie spokój. Aż takim extremerem nie jestem. Choć jak dostanę do łapek dobry sprzęt to być może się zdecyduje ale na pewno nie teraz. Nie chcę sobie zrobić kuku. Trochę zabawy z tym jest.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów