Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Kombinować to trzeba umieć !!

  1. #1
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130

    Kombinować to trzeba umieć !!

    Witam mam moduł ''wzmacniacza'' TDA7297 (na zasilaczu komputerowym) podłączyłem do niego głośniki 2x 15W ale się spaliły już mniejsza z nimi ale i tak szkoda... :/ Moje pytanie brzmi: czy jeśli połączę te dwie linie 2x 15W ze sobą to czy magicznie powstanie mi 1x 30 W ? I wtedy czy mógłbym podłączyć głośnik 30 W
    "W teorii, teoria i praktyka są tym samym. W praktyce, nie są."

  2. #2
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    561
    Z tego co wiem, to jak masz 15W na wyjściu to podłączasz głośnik min. 30W, jak masz 30W na wyjściu to podłączasz 60W itd. aby ich nie spalić. Takie "zmostkowanie" kablami może uwalić Ci końcówki mocy w wzmacniaczu, aby mostkować kanały wzmak musi mieć do tego fabryczny przełącznik.
    Niektóre samochodowe piece mają taki przełącznik.

  3. #3
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Chyba wezmę te bo są bardzo tanie a o to mi właśnie chodziło https://www.olx.pl/oferta/glosniki-n...tml#bb161b884a

    - - - Aktualizacja - - -

    A jeszcze mam pytanie do czego jest to takie po prawo (niebieska kostka) co się tam podpina https://www.google.pl/search?q=TDA+7...UGrUoO9a59bMM:
    Ostatnio edytowane przez tomak244 ; 24-04-2017 o 21:42
    "W teorii, teoria i praktyka są tym samym. W praktyce, nie są."

  4. #4
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    561
    Tu masz opisane:

    http://elty.pl/environment/cache/ima...f2779b1777.jpg

    https://erpimgs.idealhere.com/ImageF...bbb276b719.jpg

    Dwie kostki niebieskie to dwa kanały głośników, a trzecia to power input terminal czyli zacisk wejściowy zasilania. Taki dodatkowy jak chcesz kable zasilające podłączyć, a nie wtyk od zasilacza.
    Na płytce powinien być opis z resztą.

    Te głośniki są nisko tonowe czyli basy, lepiej sobie kup jakieś głośniki samochodowe dwudrożne.
    Ostatnio edytowane przez An2 ; 24-04-2017 o 23:06

  5. #5
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Ok dzięki teraz ogarniam

    - - - Aktualizacja - - -

    Tylko czekaj czekaj bo tam to pisze przy tej kostce że R out a nie input.
    "W teorii, teoria i praktyka są tym samym. W praktyce, nie są."

  6. #6
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    "W teorii, teoria i praktyka są tym samym. W praktyce, nie są."

  7. #7
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    561
    Ja tam ekspertem od głośników nie jestem, ale te wyglądają fajnie.
    To OLX, więc sprawdź w innych miejscach po ile chodzą takie modele tj. czy cena nie jest za mała (może być wałek) lub za duża (naciągacz).
    Najlepiej, by było je osobiście kupić ze sprawdzeniem czy są ok i np. nie charczą, zawieszenie lekko chodzi itp.

  8. #8
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Tylko nie wiem czy one będą tak spoko grały na tym module 2x15W nie za mało energii
    "W teorii, teoria i praktyka są tym samym. W praktyce, nie są."

  9. #9
    Użytkownik Doświadczony overclocker Reputacja:   (17) Awatar An2
    Dołączył
    08.2015
    Posty
    561
    Spokojnie dadzą rade, tylko nie dasz tak głośno jak w radiu samochodowym. Poza tym dobrze by było te głośniki dać w jakieś pudło a'la skrzynka głośnikowa aby ładnie z basem grały.

  10. #10
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (1)
    Dołączył
    02.2016
    Skąd
    Podkarpacie, Jasło
    Posty
    130
    Znajdę jakieś stare pudło albo sam poskręcam także luz dzięki za info
    "W teorii, teoria i praktyka są tym samym. W praktyce, nie są."

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •