Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Oc Fx 8320

  1. #1
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2017
    Posty
    34

    Oc Fx 8320

    Witam. Na początek na czym:
    Płyta główna gigabyte 970a-ud3p (sekcja 8+2)
    zasilacz corsair vs 550w
    proc fx8320
    Chcę podkrecić go na 4.5 ghz i znalazłem dwa ustawienia stabilne które lepsze?
    1.375v + offse 0.06750v
    llc medium = pod obciązeniem w hw monitor 1.452v( takie jak w standardzie osiąga) w idle 0.984v
    druga OPCJA:
    1.375V BEZ OFFSETU
    LLC extreeme= pod obciżeniem w hw monitor 1.452v w idle 0.924v. Obydwa smigają gry, occt, normalne uzytkowanie itd. Więc które wybrać? Proszę doradzcie?

  2. #2
    Administrator Guru overclockingu Reputacja:   (85) Awatar ivanov
    Dołączył
    08.2011
    Skąd
    KRK
    Posty
    5,221
    Pierwsze ustawienie lepsze, bo masz niższe LLC.
    8018 MHz

    i7-5960X @ NH-D15 = X99-SOC Force = Vega 64 Nitro+ Ltd Ed = 64 GB TridentZ 3200C14 = SSD 950 PRO = SeaSonic X-760 = NZXT H630 = Strix Raid DLX

    NIE odpowiadam na pytania na PW

  3. #3
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,863
    Panie, przy takim napięciu, to się zagotuje sekcja na tej płycie . Na FX-8350 i 990FX Killer mam ustawione 4,6 GHz @ 1,3 V i wszystko śmiga.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  4. #4
    Użytkownik Entuzjasta overclockingu Reputacja:   (14) Awatar DreadziuOC
    Dołączył
    12.2016
    Skąd
    Poznań
    Posty
    125
    Cytat Zamieszczone przez tomcuk Zobacz posta
    Panie, przy takim napięciu, to się zagotuje sekcja na tej płycie . Na FX-8350 i 990FX Killer mam ustawione 4,6 GHz @ 1,3 V i wszystko śmiga.
    To istnieją fx'y które działają na mniejszym napieciu niż 2 V?

  5. #5
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2017
    Posty
    34
    Nie zagotuje bo 1.452 to osiaga na fabrycznych ustawieniach podczas turbo. LLc mam kilka poziomów normal,standard,low,medium i extreeme. To bezpieczniejsze jest wiecej offsetu a mniej llc?

    - - - Aktualizacja - - -

    Nie zagotuje bo 1.452 to osiaga na fabrycznych ustawieniach podczas turbo. LLc mam kilka poziomów normal,standard,low,medium i extreeme. To bezpieczniejsze jest wiecej offsetu a mniej llc?Chodzi mi oto żeby był stabilny ale podczas spoczynku schodził poniżej 1v. temperatury: procesor podczas gry 47-52 a mostek plyty głownej 49-54. Mogą byc takie?

  6. #6
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,863
    Na fabrycznych ustawieniach masz kaganiec, jak go zdejmujesz przy OC, to 1,45 V saje się dość ekstremalnym napięciem na FX .

    LLC najlepiej dobierać tak, żeby między spoczynkiem i obciążeniem napięcie było jak najstabilniejsze. W praktyce sprowadza się to do tego, że mniejsze LLC najczęściej jest lepsze, do pewnego momentu.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  7. #7
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2017
    Posty
    34
    Nie rozumiem. 1.45 to 1.45 i temperatury roznią sie od ustawien fabrycznych moze o 5 stopni

    - - - Aktualizacja - - -

    Wszytko smiga tylko jest mały problem.. gdy apm jest wylaczone to turbo nie działa ok, ale gdy tylko turbo boost core z auto wezme na disable ( chociaż i tak nie działa bez apm) to płyta główna przy włanczaniu najpierw odcina zasilanie i dopiero za drugim razem idzie , na fabrycznych ustawieniach to samo gdy wylacze turbo. Panowie czemu?

    - - - Aktualizacja - - -

    Co bym nie ustawiał to to samo, co jej nie pasuje ?

  8. #8
    Redaktor Extreme overclocker Reputacja:   (42) Awatar tomcuk
    Dołączył
    08.2011
    Posty
    3,863
    Przy OC wyłącza się zarówno APM, jak i Turbo.

    Przy ustawieniach fabrycznych APM nigdy nie dopuści, żebyś przekroczył pewien pobór prądu i to jest właśnie ten "kaganiec". Jak go zdejmiesz, a to trzeba zrobić przy OC, to sekcja ma już bardzo ciężko.
    Czytając moje wypowiedzi na temat AMD, pamiętajcie o tym, że są one poparte doświadczeniami ze sprzętem tego producenta oraz rzetelnymi testami. Niemniej jednak niektóre z nich mogą mieć wydźwięk humorystyczny i dlatego nie należy brać ich dosłownie, nie mają też na celu ubliżaniu komukolwiek lub jakiejkolwiek firmie.

    Dobry procesor dla gracza wciąż w cenie? Test dwudziestu dwóch modeli!
    NVIDIA ForceWare 337.50 - czy to coś daje?
    Szybsza pamięć dla gracza? Ależ oczywiście!

  9. #9
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2017
    Posty
    34
    Nie wiem czy cięzko ma 52 stopnie podczas gry?ale podczas obciazenia na 4.5 ghz w occt +12 waha sie miedzy 8.06-8.02 a na fabrycznym i oc 4.0ghz jest 8.06 zasilacz corsair vs 550

  10. #10
    Użytkownik Początkujący overclocker Reputacja:   (0)
    Dołączył
    03.2017
    Posty
    34
    A powiedzcie mi czy opłaca sie zredukowac 4 rdzenie i 8 watków do 4 watków i wiecej go podkręcić? zeby było 4rdzenie 4 wątki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •